Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко: "Україна отримала підтримку НАТО"

  • 04.09.2014, 22:27
  • 1 011

"Це саме те, чого ми чекали", – наголосив президент України

Президент України Петро Порошенко почав свою участь у саміті НАТО в Південному Вельсі з унікальної за форматом спільної зустрічі з прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном, із президентом США Бараком Обамою, з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, із прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці та з президентом Франції Франсуа Олландом. "Унікальний формат зустрічі демонструє підтримку з боку країн НАТО територіальної цілісності України, яка постала перед зовнішньою агресією", — зазначив голова української держави на початку зустрічі, повідомляє прес-служба президента України.

Керівники держав обговорили глобальний, континентальний і регіональний контексти подій на сході України та наголосили на необхідності пошуку шляхів мирного вирішення ситуації, що склалася.

Коментуючи зустріч, президент України підкреслив, що, фактично, вперше в історії нашої держави відбулася зустріч у форматі лідерів 5 найбільших країн світу: президента США, прем'єр-міністра Великобританії, канцлера Німеччини, прем’єр-міністра та президента Франції, — на якій було продемонстровано рішучі наміри щодо підтримки України.

"Є розуміння, що, підтримуючи Україну, підтримуючи мир, стабільність і деескалацію ситуації на сході, вони підтримують стабільність Європи та світу. Це сьогодні не тільки питання українського конфлікту, це — глобальне питання", — наголосив голова держави.

За його словами, відбувся обмін думками щодо кількох напрямків. Зокрема, сторони обговорили підтримку України у безпековій сфері.

"Сьогодні в резолюції саміту НАТО буде виразне твердження, що Україна має підтримку з боку НАТО", — заявив президент, повідомивши, що буде прийнято визначальні рішення щодо залучення України до спеціальної програми, де буде створено 4 трастові фонди, які сприятимуть вирішенню питань логістики, комунікації, кібер-злочинності, соціальної реабілітації поранених.

За словами Порошенка, окрему увагу учасники зустрічі звернули на військово-технічну співпрацю. У декларації буде зазначено, що НАТО підтримує двосторонні рішучі дії країн-членів щодо забезпечення військово-технічної підтримки для України. "Це — саме те, чого ми чекали", — резюмував голова держави. Він також зазначив, що сьогодні буде обговорено координацію подальших дій, зокрема в питанні застосування санкцій.

Схожі новини