Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Генсек ОБСЄ: "Для Києва дуже важливо установити міцний внутрішній діалог"

  • 19.04.2014, 13:04
  • 894

На цьому в інтерв’ю «Українському тижню» наголосив Генеральний секретар Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Ламберто Занньєр.

За його словами, зараз у європейському просторі існує конфронтація: з одного боку — політика ЄС та його розширення, із другого — концепція Євразійського союзу.

«Замість скоординованого обопільного розвитку, ці доктрини, схоже конкурують між собою і спричиняють поділ. Україна міститься безпосередньо на лінії розламу поміж цих двох політик. Відтак ризик для неї полягає в питанні розколу внутрішнього», — зазначив Занньєр.

«Україна має захищати себе. Вона не повинна бути жертвою цього конфлікту політик. Для самого Києва дуже важливо установити міцний внутрішній діалог», — наголосив він.

При цьому Занньєр пригадав реакцію аудиторії на виступ колишнього віце-прем’єра, члена Партії регіонів Олександра Вілкула, який на Київському безпековому форумі сказав, що «зараз в Україні йде проектування майбутнього Європи, проектування майбутнього світу, механізмів збереження балансу відносин між найбільшими політичними та військовими міждержавними утвореннями», що дуже важливо «зберегти традиційні ринки збуту і знайти нові», а також щоб центральна влада «чула регіони», підкресливши необхідність реалізації механізму децентралізації влади.

«Як мені здається, сказане не було принципово неправильним. Представник Партії регіонів говорив про необхідність зберегти єдність держави і про те, що Крим — це Україна. Але він висловив і погляди, з якими не погоджуються інші. Це показує, що засадничі елементи (порозуміння. — Ред.) є, але існують і розбіжності, які слід залагодити», — зазначив Занньєр.

Генсек ОБСЄ наголосив, що внутрішній діалог має бути об’єднавчим.

«Саме на цьому рівні, гадаю, міжнародна спільнота здатна допомогти України налагодити діалог і спробувати захистити стабільність та суверенітет держави», — сказав він.

Схожі новини