Передплата 2024 «Добрий господар»

Коморовський порадив Україні не погоджуватися на федералізацію

  • 19.04.2014, 00:10
  • 953

Президент Польщі Броніслав Коморовський порадив Україні не погоджуватися на російські пропозиції щодо федералізації країни.

"Федералізація є небезпечною для України, навіть президент Лукашенко побачив у ній перспективу катастрофи для української держави", — сказав Коморовський на прес-конференції у Варшаві.

"Сьогодні ми з великою увагою стежимо за військовою загрозою для України. Але варто розуміти, що майбутнє України вирішиться у рамках дискусії про устрій цієї держави, тобто дискусій, які повинні вести всередині України ", — додав він.

Президент Польщі вважає, що у такій ситуації польська концепція реформи самоврядування — "це протиотрута для ідеї федералізації чи автономізації".

"Самоврядування — це значний шанс для України, як уникнути російського меча, який хоче розділити Україну на шматки за принципом федерації чи автономії", — зазначив президент Польщі.

За словами Коморовського, хід чотиристоронніх розмов у Женеві свідчить, що Росія погодилася з тим, що Україна не буде федералізуватися, а натомість проведе глибоку реформу самоврядування. Як заявив польський президент, "диявол причаївся у деталях", і під час внутрішніх українських дискусій щодо форми самоврядування можуть з'явитися ідеї, які будуть вигідні Росії. За його словами, важливо, що результати женевських переговорів дозволять Україні виграти хоч трохи часу для стабілізації ситуації і зміцнення влади.

Як повідомив Коморовський, Польща допомагає Україні у підготовці до реформи самоврядування. За його словами, польські експерти інтенсивно працюють у польсько-українській групі, яка готує концепцію децентралізації влади в Україні. До цієї групи приєдналися провідні фахівці з проведення конституційної реформи, які допоможуть узгодити принципи реформи органів самоврядування з відповідними записами в українській Конституції. Коморовський також зазначив, що Польща готова поділитися з Україною досвідом викорінення корупції, створення сприятливих умов для розвитку середнього і малого бізнесу, а також реформування армії.

Джерело: Радіо Свобода