Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європа дала ляпаса режиму Путіна

ПАРЄ засудила військову агресію Кремля і підтримала Україну. На боці Москви була очевидна меншість – вкупі з угорським «Йоббіком»

«Явним порушенням» норм міжнародного права, зокрема положень статуту ООН, Гельсінського акту ОБСЄ члени Парламентської Асамблеї Ради Європи назвали військову агресію Росії проти України, анексію Криму. А проведений на півострові референдум вважають незаконним, таким, що не має юридичної сили. Про це йдеться у прийнятій у Страсбурзі резолюції ПАРЄ «Останні події в Україні: загрози функціонуванню демократичних інститутів», якій передувала гаряча дискусія. У резолюції міститься вимога до Росії негайно вивести з Криму її війська, інші жорсткі претензії до Москви, а також слова підтримки на адресу України, її унітарності, цілісності. Зокрема, повністю визнається легітимність української влади та її рішень. Експерти кажуть, що документа з настільки високою підтримкою України ПАРЄ ще не приймала. Своєю чергою, Росія обурена змістом цієї резолюції, вважає її невмотивованою, «написаною у Вашингтоні».

У документі ПАРЄ зазначено, що жоден з аргументів, які використовує Росія для виправдання своїх загарбницьких дій, не відповідає дійсності. На переконання євродепутатів, ультраправі сили в Україні не захоплювали владу у Києві, як про це твердять у Москві, не виникало також жодної загрози для прав російськомовної етнічної меншини, в тому числі у Криму — такі звинувачення несправедливі. Навпаки, є повідомлення про переслідування на півострові етнічних українців і кримських татар. У ПАРЄ вважають, що відокремлення АРК від України і приєднання її до Російської Федерації було спровоковано російською владою під прикриттям військового втручання. Водночас члени ПАРЄ висловили глибоке занепокоєння нарощуванням військової присутності Росії вздовж кордонів України, що може бути ознакою того, що РФ готує нове вторгнення.

Асамблея рекомендувала країнам-підписантам Будапештського меморандуму, а також зацікавленим державам Європи подумати над укладенням «реальних угод з питань безпеки», які забезпечили б незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Західні парламентарі також вважають неприйнятною федералізацію України, оскільки вона, на їхню думку, призвела б до «значного ослаблення єдності і стабільності країни». Водночас виступають за зміцнення ролі місцевих і регіональних влад і децентралізацію управління. На думку ПАРЄ, оскільки після сум’яття у рядах Партії регіонів, що виникло після Майдану, у певних груп населення є побоювання, що воно не буде належним чином представлено у Верховній Раді, то слід було би провести дострокові парламентські вибори.

Вину за політичну кризу в Україні ПАРЄ поклала на попередню владу. У резолюції жорстко засуджено застосування вогнепальної зброї проти мирних демонстрантів на Майдані, залучення снайперів. Окремий пункт резолюції стосується ролі ЗМІ. ПАРЄ закликала утриматися від неправдивих повідомлень про порушення прав людини в Україні, які негативно впливають на міжнаціональні відношення. З іншого боку — утриматися від цензури (на неї, зокрема, нарікали російські представники, кажучи про відключення в Україні федеральних телеканалів).

Резолюцію вироблено на основі доповіді, що її підготували члени комісії з моніторингу зобов’язань України перед Радою Європи — Майліс Репс (Естонія) та Марієтта де Пурбе-Лундін (Швеція). Для об’єктивної оцінки ситуації за останніх півроку вони навідувалися в Україну 15 разів, загалом провели в ній 100 днів, зустрічалися з найвищими посадовими особами, представниками різних політичних сил. Для обговорення висновку співдоповідачів записалося 75 охочих, однак не всім вдалося виступити. Через емоційність багато хто не дотримувався регламенту, тож інші через ліміт часу своєї черги не дочекалися. До тексту документа було внесено 47 поправок і чотири «підпоправки», ініційовані в основному представниками Росії та її сателітами, мета цих «корекцій» — нейтралізувати жорсткий тон резолюції. Однак майже усі ці поправки було відхилено.

За резолюцію проголосували 154 члени ПАРЄ, проти її прийняття висловилися 26 депутатів, утрималися — 14. Бойкотували цей документ усі представники Росії (зокрема ті, які представляють невизнану Абхазію). А також посланці Вірменії, представники ультраправих партій делегацій Ісландії, Угорщини, Голландії, Ісландії, Чехії, Бельгії, Данії, Греції. Чи не найбільшу активість при обговоренні проявляв молдовський комуніст Петренко. Обурення у залі викликав і виступ угорського націоналіста з партії «Йоббік» Гауді-Наґі Тамаша. Він назвав Україну «штучною» державою, Крим — російським, а Закарпаття — мадярським. Цьому пасажу захоплено аплодували російські депутати, однак у більшості залу він викликав обурення…

На щастя, одностайно державницькою була позиція української делегації. Гідну відсіч російським фальсифікаторам давали Ірина Геращенко, Сергій Соболєв, Володимир Ар’єв, Андрій Шевченко. Протест проти сепаратизму і російської агресії висловили також колишні «регіонали» Іван Попеску, Володимир Пилипенко.

А у четвер, 10 квітня, 145 членів ПАРЄ позбавили російську делегацію права голосу в Асамблеї до 2015 року. Представники РФ також не зможуть брати участь у спостережних і моніторингових місіях, у виборах керівних органів Асамблеї і суддів, засідати у робочих органах Асамблеї. Росіян хотіли повністю позбавити повноважень, але для ухвалення цього рішення забракло кількох голосів. Підвели, зокрема, представники німецького, французького, грецького парламентів, які вірять, що діалог з путінською Росією ще можливий. Не голосував за жорсткіші санкції проти Росії і уже знайомий угорський «Йоббік»…

Думки з приводу

Ірина ГЕРАЩЕНКО, член Постійної делегації України у Парламентській асамблеї Ради Європи

Резолюція ПАРЄ — це гучний міжнародний ляпас режиму Путіна… Росіяни вишкірилися на мене в залі, коли ткнула їх носом у дрімучий антисемітизм: розповіла всій Асамблеї, що на центральних російських каналах вийшли фільми, в яких шукають єврейські корені кандидатів у президенти України. Сказала, що антисемітизм стає частиною офіційної інформаційної політики Кремля. Про антиукраїнізм взагалі мовчу…

У четвер на слуханнях щодо позбавлення російської делегації права голосу жодного держдумівця, які перед тим нахабно брехали про Україну, в залі не було. Вони влаштували демарш і безславно втекли зі свого публічного побиття. Зранку тягали валізи з готелю, вже не ходять півнями по ПАРЄ. Дрібниця, але важлива. Земля має горіти під ногами окупантів, ганьба має доганяти їх в усіх куточках світу, презирство всіх нормальних людей вони повинні відчувати щохвилини…

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократій

Для Росії така жорстка реакція Європи означатиме подальшу політичну ізоляцію, що неминуче відіб’ється і на її бізнесі. Це вплине на наступну хвилю економічних санкцій. Маючи таку підтримку ПАРЄ, Заходу буде набагато легше вдаватися до них.

Схожі новини