Передплата 2024 ВЗ

Холостяк із Єлисейського палацу

Президент Франції Олланд розійшовся зі своєю цивільною дружиною. Молоду коханку в офіційну резиденцію обіцяє не селити...

Президент Франції Франсуа Олланд після гучного скандалу оголосив про розрив стосунків із цивільною дружиною Валері Трієрвейлер, яку вважали досі першою леді країни. Наступного дня після цієї заяви Трієрвейлер покинула Париж і вирушила до Індії — для участі в гуманітарних заходах щодо боротьби з голодом. Олланд планує перетворити Єлисейський палац у холостяцьке житло. Решту 3 роки і 4 місяці, які йому належить керувати П’ятою республікою, жіноче крило президентської резиденції пустуватиме. Друзі Олланда впевнені, що його роман з актрисою Жулі Гає триватиме. Але вона не переїде в Єлисейський палац, а залишиться у своїй квартирі з двома синами-підлітками.

Коли дізналася про зраду, розбила вазу за три мільйони євро!

Олланд зателефонував в інформаційну агенцію France-Presse як приватна особа і повідомив, що розлучився з мадемуазель Трієрвейлер. Попри розмови, що вони розійшлися друзями, 49-річна Валері «підписуватися» під цією заявою відмовилася. Особисте життя 59-річного Олланда почали обговорювати після того, як французький журнал Closer написав: у нього протягом двох років триває роман з 41-річною акторкою Гає. За чутками, Гає вагітна від Олланда, на четвертому місяці.

Французькі ЗМІ писали, що обдурена Валері розлютилася після того, як Олланд зізнався їй у зраді, і почала трощити все у палаці. Зокрема, Валері розбила дорогу порцелянову антикварну вазу вартістю три млн. євро. «Ми почули крики Валері і тихий твердий голос президента. Потім гуркіт і дзенькіт, ніби щось впало і розбилося», — розповів журналу Closer один з працівників, що працював у палаці того дня. «Ніхто в «Єлисеї» не здивований. Валері завжди ставила свої емоції вище за розум. Ми навіть дали їй прізвисько Ротвейлер — за жорсткість, злість і справжню «вибухонебезпечність», — сказав Closer один із працівників палацу. За опитуваннями, 89% французів хотіли, аби Олланд розійшовся з дружиною. А політичний рейтинг Олланда після цього скандалу навіть виріс.

Франсуа просуне Валері на державну роботу

Трієрвейлер і Олланд не були одружені, але Валері виконувала обов’язки першої леді — після обрання Франсуа на найвищий пост у травні 2012-го.

Трієрвейлер покинула днями лікарню, де провела тиждень, пройшовши курс лікування від стресу і втоми. Валері потрапила до шпиталю через передозування ліками, коли дізналася про зраду. Оглядачі вважали, що це була спроба суїциду, але сама Трієрвейлер це спростувала.

Трієрвейлер вилетіла до індійського Мумбая як приватна особа. Однак багатьох французів обурило, що в аеропорт ім. Шарля де Голля її супроводжувала озброєна охорона, а в Індію з нею полетів охоронець. Втім, колишня перша подруга, як її жартома називали французи, стверджує, що не взяла у платників податків ані цента і оплачує послуги охоронця зі свого гаманця.

Зараз, коли питання з особистим життям президента більш-менш вляглося, французів цікавлять фінансові умови його розставання з Трієрвейлер, з якою він прожив сім років. Жовта преса пише, що Олланд начебто пообіцяв їй компенсувати матеріальні втрати. Вона отримає тепле місце в якомусь урядовому закладі. Президент начебто висунув своїй “екс” єдину умову — мовчати про їхні стосунки.

Пішла взяти інтерв’ю, а стала коханкою...

Французька преса описує історію стосунків Олланда і Трієрвейлер. У 1998-му він, депутат парламенту від Соціалістичної партії, знайомиться з журналісткою, яка отримала завдання взяти у нього інтерв’ю. Олланд тоді був у цивільному шлюбі з Сеголен Руаяль, яка займає важливе положення в тій же партії. У них четверо дітей. (Трієрвейлер виховує трьох дітей від свого другого чоловіка). Навесні 2007-го Олланд і Руаяль розлучаються. У листопаді того ж року Трієрвейлер оголошує, що вона — нова супутниця життя Олланда. У травні 2012-го Олланд переміг на президентських виборах. Попри те, що Валері не була дружиною глави держави, вона офіційно стала першою мадам Франції. Валері всім розпоряджалася на інавгурації Олланда, вітала іноземних гостей. Поселилась у Єлисейському палаці. На її утримання з бюджету виділяли спеціальні кошти. Трієрвейлер супроводжувала Олланда у всіх його офіційних зарубіжних поїздках... Місяць тому через публікацію у пресі з’ясувалося, що вже на початку 2012-го Олланд завів собі коханку — симпатичну актрису Гає.

Валері Трієрвейлер планує продовжувати благочинну діяльність.

«Починаючи з дня, коли були опубліковані фото “президент Олланд з коханкою”, він намагався звести стосунки з Гає до приватного питання. Зустрічаючись з коханкою на квартирі, за хвилини від Єлисейського палацу, Олланд не задіяв апарату безпеки. Фотограф, який зробив знімки президента, заявив, що спокійно міг би вбити його... Залишається відкритим питання про статус першої леді. Трієрвейлер жила в східному крилі Єлисейського палацу. Мала у своєму розпорядженні апартаменти, офіси і п’ять радників. Усе це — за рахунок платників податків. Роль першої леді Франції, мабуть, буде тепер переглянута. Або скасована, або узаконена, як у США. Поки що Франція перебуває десь посередині. У травні 2013-го канцелярія прем’єра Франції повідомила, в яку суму обходиться державі утримання штату працівників Трієрвейлер: крім поїздок і служби безпеки, це близько 60 тис. євро на місяць”, — написала італійська Corriere della Sera.

Схожі новини