Передплата 2024 ВЗ

Війна списків

США затвердили «список Магнітського», який наклав санкції на російських чиновників і суддів, Москва відповіла забороною усиновлення громадянами США російських сиріт

Москва і Вашингтон побили горщики. Під кінець року Вашингтон прийняв закон про «список Магнітського», який передбачає заборону на в’їзд у США і арешт рахунків 60 російських чиновників і суддів, причетних до вбивства у російській тюрмі адвоката Сергія Магнітського.

У відповідь Москва приймає так званий закон Діми Яковлєва, який забороняє сім’ям зі США усиновлювати російських сиріт. Після цього у Росії відбулися масові акції протесту проти «людоїдського» закону. Натомість російська Дума затвердила «список Гуантанамо» — 60 осіб (переважно працівників ЦРУ), ймовірно, причетних до тортур в американській в’язниці Гуантанамо на Кубі...

«Самі себе висікли»

«Відповідь Москви на «закон Магнітського» — емоційна політична імпровізація. Цією забороною Путін і його команда вступили у гострий конфлікт з системними лібералами, які, критикуючи чинну владу, намагалися уникати розриву з нею. Ці люди є «обличчям» Росії на Заході, «сполучною ланкою» із західними фінансовими і політичними елітами. Владі невигідно палити з ними мости. Закон став підґрунтям і для згуртування несистемної опозиції. Тепер у неї з’явився спільний ворог, і заодно привід для акцій протесту. Знову виник рух за розпуск Думи. Навіть у самому уряді ряд міністрів виступили проти, зокрема глава МЗС Сергій Лавров. Росія «на рівному місці» втратила потенційних друзів за кордоном, знизивши шанси на радикальне поліпшення російсько-американських відносин, яке було можливе з ініціативи Обами. США від цієї заборони ні холодно ні жарко. Погано лише російським дітям, чия доля зависла у повітрі. Публіцист Володимир Познер зауважив, що Росія сама себе висікла», — пише російська «Независимая газета».

«Податкова поліція Путіна вкрала 230 млн. доларів»

Колишній британський міністр з європейських справ Денис Макшейн закликав країни ЄС і Європарламент зі сторінок французької Liberation теж затвердити «список Магнітського».

«У Москві 50 тис. людей вийшли на маніфестацію проти «закону негідників», — написав Макшейн. Цей закон став відповіддю Путіна на «список Магнітського», який закриває кордони США для російських чиновників, причетних до смерті у тюрмі 2009-го Магнітського. Він був адвокатом британсько-американського підприємця Вільяма Браудера, який працював у Москві, де створив інвестиційний фонд. Після того як Путін прийшов до влади, попередив банкірів і олігархів, що вони мають йому підкорятися і надавати номенклатурі добре оплачувані посади і контракти. Браудер відмовився і виїхав до Лондона. А його адвокат Магнітський розкрив махінацію, за допомогою якої податкова поліція Путіна вкрала 230 млн. дол. Розслідування Магнітського поставило клептократію Путіна у скрутне становище. Кремль відреагував арештом адвоката. У в’язниці його піддали тортурам, аби відмовився від розслідування. Йому відмовляли у медичній допомозі. Врешті-решт вбили.

«Президент-дітовбивця»

«Кремль вляпався у найбільший в історії сучасної Росії міжнародний скандал. Десь у Росії є 40-50 тисяч сиріт, які будуть зґвалтовані та побиті, бо американці їх не усиновлять. 10% випускників сиротинців закінчують життя самогубством, на наркоманів і алкоголіків перетворюються 40%. Це офіційні цифри. Неофіційні є у дівчинки, яку в 13 років усиновили американці. Зараз їй 20 і вона пише: «З нашого випуску лише 5% більш-менш успішні. Решта або у в’язниці, або на наркотиках, або спилися, або їх немає серед живих». З тисячі російських сиріт доживуть до 18 не всі, до 30 — мало хто. Зґвалтовані будуть 60%, побиті та головою в унітаз — 80%, принижені та ображені — 100%. За 20 років громадяни США усиновили 60 тис. російських дітей. Виходить, Путін відповідальний за закон про вбивство і деградацію як мінімум 30 тис. дітей впродовж наступних 20 років... У російських сім’ях з 1991-го по 2006-й роки загинуло 1220 сиріт, в іноземних — 19. Якщо російська дитина усиновлена російською сім’єю, то для неї ймовірність загинути у 39 разів вища, ніж на Заході... В Оренбурзькій області на 26 зниклих безвісти сиріт — одна кримінальна справа, у Пермській — на 27 — жодної. Тобто там можна усиновити 27 дітей, усіх убити, сказати, що пропали, і навіть справи не буде», — написала російська публіцист Юлія Латиніна.

І «Свобода» туди ж...

Схожий до кремлівського кут зору обрала українська ВО «Свобода», яка наполягає на забороні усиновлення українських дітей іноземцями. Про це заявив лідер “Свободи” Олег Тягнибок. «Переконані, що в умовах глибокої демографічної кризи, і після того, як Україна пережила жахи голодоморів, не можна так легко віддавати іноземцям один з головних скарбів нації — генофонд. Крім того, ми чудово розуміємо, що має минути багато років з нормальною владою в Україні, поки наша держава стане здатна контролювати через свої дипломатичні служби умови, у яких живуть за кордоном наші усиновлені іноземцями діти. Сьогодні практично немає гарантій, що віддана дитина не стане об’єктом уваги чорних трансплантологів», — сказав Тягнибок.