Передплата 2024 ВЗ

«Коли чоловік на ключ зачинив фірму і пішов захищати Україну, я працювала бухгалтером. Постало питання — відвантажування сировини»

Оксана Прокулевич навчилася їздити на навантажувачу

Ольга Дзвоник. Фото ТСН
Ольга Дзвоник. Фото ТСН

На Львівщині жінки освоюють «чоловічі» професії. Адже чимало чоловіків захищають Україну. У Львівському центрі професійно-технічної освіти на тракториста вчиться Ольга Дзвоник (за фахом медична сестра), котра отримала у службі зайнятості ваучер на безкоштовне навчання.

А ось бухгалтерка Оксана Прокулевич, після того, як її чоловік-підприємець пішов на фронт, навчилася їздити на навантажувачу. На фірмі постало питання відвантажування сировини. І робити це було нікому.

У Львівському обласному центрі зайнятості зауважили, наразі небагато жінок освоюють «чоловічі» професії, але такі випадки уже є. Утім експерти упевнені, що жінок, які опановують професії, що традиційно вважалися переважно чоловічими — дедалі більшатиме. Відповідна тенденція активно прослідковується саме з початку повномасштабної війни. І стосується це майже усіх сфер діяльності.

На Львівщині жінка вчиться керувати трактором, щоб обробляти землю

Ольга Дзвоник половину життя пропрацювала молодшою медсестрою. А нині - удосконалює навички кермування трактором. Колись її цьому навчав тато, але він помер. Тепер пані Ольга хоче отримати відповідну категорію. У жінки є земля, а обробити її нікому. У рідному селі на Львівщині нині навіть за гроші винайняти фахового тракториста — важко, тож і вирішила: зможе впоратися сама!

«Багато наших хлопців на війні, які і поранені, і воюють. У сільській місцевості немає кого найняти», — розповіла журналістам пані Ольга. Заробляти гроші, обробляючи поля іншим, жінка поки що не планує. Але каже: все може бути, якщо раптом втратить роботу.

Я поспілкувалась з Оксаною Прокулевич, яка навчилася їздити на навантажувачу.

— Пішла навчатися на водійку навантажувача, бо мій чоловік — приватний підприємець. Відразу на другий день війни він пішов воювати, — каже Оксана Прокулевич. — Ми мали свій бізнес, пов’язаний з деревообробкою. У нас на фірмі є транспорт, зокрема, навантажувач. Коли чоловік на ключ зачинив фірму і пішов захищати Україну, я працювала бухгалтером. Постало питання — відвантажування сировини. Цього не було кому робити, у зв’язку з війною в Україні. Багато чоловіків поїхали на фронт. І мені самій довелося сідати за кермо цього навантажувача. І щось намагатися ним робити.

Я кермую автотранспортом близько 30 років. Але навантажувач для мене — новий вид транспорту. Я дізналася, що центр зайнятості і тепер надає таку можливість — навчатися за ваучером. До речі, я колишній працівник центру зайнятості і власне займалася таким питанням, як видача ваучерів безробітним. Це безкоштовне навчання для осіб, які досягли 45 років. Таку допомогу надає центр зайнятості для здобуття нової професії.

— Важко було навчитися їздити на навантажувачу?

— У мене життя стрімке і дуже різноманітне. Я перелаштовуюся швидко, бо час ставить такі вимоги. Ось щойно я їздила на навантажувачу, а вже готель відкриваю. Чоловік був поранений, після поранення демобілізований, повернувся додому. Зараз він займається справами фірми. Він більше їздив на цьому навантажувачу. Але я собі дала раду, навчилася і здобула нову професію. У будь-який час можу підмінити свого чоловіка, або інших працівників.

— Деякі жінки також на тракторі вчаться їздити…

— Повірте, це зовсім нескладно. Особливо, якщо у вас є базові навички водіння автомобілем. Коли почалася війна, дуже багато жінок не могли сісти за кермо інших машин. Я без боязні переганяла через кордон великі джипи. Я також водій великого вантажного транспорту, у мене дві категорії: «В» і «С». А тепер я ще й водійка навантажувача. Їжджу на будь-якому виді транспорту.

Про рівень безробіття на Львівщині, середню зарплату та найбільш затребувані спеціальності журналістці «ВЗ» розповіли у Львівському обласному центрі зайнятості.

— Який зараз рівень безробіття на Львівщині?

— У період війни рівень безробіття не визначається, — зауважили у Львівському обласному центрі зайнятості. — Можна лише зазначити, що, порівняно з попередніми роками, на Львівщині суттєво зменшилася кількість безробітних:

  • У 2021 році - надавалися послуги 70 360 безробітним;
  • У 2022 році - 41 569 безробітним;
  • У 2023 році - 23 866 безробітним.

— Які спеціальності на ринку праці будуть найбільш потрібні весною?

— Відповідно до заявок, що надходять від працедавців, найбільше в області вакансій налічується для швачок, водіїв автотранспортних засобів, кухарів, підсобних робітників, касирів торговельного залу, продавців продовольчих товарів, двірників, вантажників, офіціантів. Ці професії мають найбільший попит.

— Якою є середня зарплата на Львівщині?

— Рівень середньої заробітної плати, зазначений у поданих працедавцями вакансіях, зростає:

  • на початок 2020 року середня з/п становила — 7585,0 грн
  • на початок 2022 року — 9137,0 грн
  • на початок 2023 року — 10 622,0 грн
  • на початок 2024 року — 13 403,0 грн.

Схожі новини