Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові запровадили містобудівне новаторство: забудова — персональна відповідальність головного архітектора

Які нові функції матиме керівник управління архітектури Львівської міської ради?

Фото Івана Станіславського
Фото Івана Станіславського

У п’ятницю, 13 жовтня, депутати Львівської міської ради проголосували на сесії за зміну правил містобудівних умов у Львові. Відтепер вирішувати що і де будувати у Львові буде не виконавчий комітет, а головний архітектор міста. Ще одне нововведення — комісія мерії в складі архітекторів буде виїжджати на кожен об'єкт, де планується забудова та пояснюватиме мешканцям усі «за», «проти» та юридичні нюанси будівельної справи.

Журналістка «ВЗ» кулуарно поговорила з депутатами кожної фракції і з’ясувала тенденцію: ніхто не був проти нововведень і запровадження персональної відповідальності головного архітектора за стан справ з будівництвом. Неочікувано! Ба більше! Містобудівні зміни на сесії ухвалили після того, як на площі Міцкевича відкрили фасад нового готелю у модерному стилі. Він уже зазнав нищівної критики серед львів'ян. Архітектура готелю не вписується в історичний ансамбль центру і є «гідним» доповненням сусідньої споруди — колишнього банку, якого в народі назвали «унітазом» та «слоном».

"Це буде приклад для всієї України"

«У нас багато років була виважена процедура видачі містобудів, коли виконавчий комітет їх публічно розглядав, — сказав на сесії міський голова Львова Андрій Садовий. — На виконком запрошували представників забудовників. На жаль, ця публічність не сподобалась певним людям, які вирішили оскаржити цей процес в суді. Сьогодні вийшли на певне проміжне рішення, але воно не є кінцевим. Будемо вертатись до цього питання ще не один раз. Тепер містобуди будуть мати не лише публічність. Ми будемо навіть виїжджати на об'єкти, спілкуватись з мешканцями відкрито. Я буду робити все можливе, щоб громада знала кожен нюанс. Це буде приклад для всієї України».

Які функції матиме головний архітектор?

Головний архітектор Львова підписуватиме містобудівні умови та обмеження. Відтепер містобудівні умови і обмеження мають видаватись спеціальним уповноваженим органом — управлінням архітектури і містобудування, очолюване головним архітектором. Також процедура внесення містобудівних умов і обмежень до загальноукраїнської єдиної системи має відбуватись повноважною особою, тобто головним архітектором, який вноситиме до неї відомості. Архітектор має право підпису на проєктування об'єктів будівництва, у тому числі через накладення електронного цифрового підпису на проєктування об'єктів будівництва в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (від імені уповноваженого органу місцевого самоврядування щодо містобудівних умов та обмежень).

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич сказав для «ВЗ», що не виконком мерії, а архітектор є відповідальним за будівельні справи в місті. І тепер він повноцінно виконуватиме свої посадові функції. Бо виконком, який досі видавав містобудівні умови є, по суті, колегіально безвідповідальним органом.

«Питання ми ретельно обговорили на засіданні фракції, — каже депутат. — Містобудіані умови не може видавати виконком і по закону це визначено. В усіх нормальних радах міст за те, що «малює"має нести відповідальність головний архітектор. Бо це його робоча посада. Підпис головного архітектора на документі містобудівних умов — це правильно! Не дуже би сказав, що таке рішення подобається Андрію Івановичу. Сказав, що тепер доведеться їздити до людей і спілкуватися з ними. Але ми цього вимагали. Хочемо, аби чиновники давали чіткі відповіді людям, і лише тоді приймали рішення: що будувати, а що ні. Якщо архітектор ставить свій підпис, значить нестиме відповідальність на державному рівні. Вважаю, це правильно! Бо для чого тоді місту головний архітектор? Щоб контролював забудови у місті! Ще одна річ — у Львові досі немає Генплану. Тому немає по чому судити: де можна балувати, а де ні».