Передплата 2024 «Добрий господар»

Історичну пам’ятку Львівщини через суд повернули в державну власність

Замок у Старому Селі був відданий в концесію для відновлення. Та інвестор грубо порушив умови, не виділяв кошти на реставраційні роботи

Це замок князів Острозьких, що на березі озера - так і не побачив ефекту від концесії.
Це замок князів Острозьких, що на березі озера - так і не побачив ефекту від концесії.

Історичний замок XVII століття в Старому Селі суд повернув у державну власність. І все тому, що концесія себе не виправдала — інвестор грубо порушив умови, не вивів об'єкти з аварійного стану.

Господарський суд Львівської області розірвав договір про концесію замку князів Острозьких XVII століття в Старому Селі. Історія з концесією, яка так і не запрацювала, тягнеться з 2010 року. Інвестор не сплачував концесійні внески. Замок було передано в концесію з подачі Львівської ОВА на 49-річний термін. Згідно з договором концесії, приватна компанія до 2012 року зобов’язувалася вивести об'єкт з аварійного стану. До 2013 року — відновити одну з веж, а до 2015 року відкрити там туристично-відпочинковий центр. Плани залишилися на папері…

Прокуратура Львівської області звернулась до суду, аби скасувати договір про концесію. Прокурори стверджують, що під час концесії стан будівлі значно погіршився, концесіонер не уклав охоронний договір, договір оренди землі, договір страхування концесії та не сплачував концесійні платежі.

Як розповіла в коментарі для «ВЗ» директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько, працівники департаменту неодноразово зверталися до концесіонера щодо грубих порушень термінів робіт в замку Старого Села, які були прописані в договорі.

«Зокрема, в договорі було прописано виготовлення проєктно-кошторисної документації, терміни реставраційних робіт, першочергових протиаварійних робіт, — наголошує пані Олена. — Умови концесійного договору не були виконані і департамент архітектури Львівської ОВА звертався до концесіонера. Говорили про можливе розірвання концесійної угоди. Добровільного розірвання угоди не було, все вирішували через суд за поданням прокуратури. Прокуратура теж виступила ініціатором щодо розірвання угоди».

Запитую, що відповідав концесіонер на справедливі зауваження Львівської ОВА про невиконання робіт у архітектурній перлині Старого Села. «Інвестор розраховував також на фінансову підтримку з боку держави, — відповіла Олена Василько. — Можливо, в нього змінилися якісь обставини щодо виконання умов договору. Пояснення були під час судового процесу».

За словами Олени Василько, рішення про передачу замку в державну власність ще не набрало законної сили, оскільки відповідач (концесіонер) ще може подати апеляцію. Лише після цього Львівська ОВА спільно із регіональним Фондом держмайна буде вирішувати, що робити із замком і як його врятувати. «Спершу треба буде визначити стан аварійності замку», — підсумувала директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА.

Експерт з питань захисту культурних пам’яток Андрій Дронь розповів «ВЗ», що концесія архітектурних об'єктів останніми роками не виправдовує себе з кількох причин. Одна з них — в інвестора змінюються плани та бракує грошей на ремонтні роботи. Мовляв, війна, коронавірус, підвищення плати за будматеріали. «Хоча в багатьох випадках ремонт можна було зробити ще до війни, але з цим зволікали, — каже експерт. — У законодавстві є прогалини. Той, хто взяв замок в концесію і нічого в ньому не зробив, на жаль, виходить сухим з води. Бо не несе фінансової та адміністративної відповідальності за невиконання робіт, порушення умов договору. За бездіяльність в концесії треба карати грубою гривнею».

Схожі новини