Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не шумить, не вібрує, а ефект дає

Найкращий помічник під час вимкнень світла -- сонячні електростанції, які безпечні, безшумні та прості в експлуатації

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Через масовані російські атаки на об'єкти критичної інфраструктури, зокрема енергооб'єкти, в країні далі спостерігається дефіцит електричної енергії. І хоча вимикати світло тимчасово перестали (через покращення ситуації в енергосистемі), через чергове бомбардування обставини у будь-який момент можуть погіршитися. І люди знову будуть вимушені сидіти без світла по чотири чи вісім годин поспіль, ба навіть більше, коли йдеться про аварійні вимкнення. Така реальність, життя під час війни, підштовхує українців шукати альтернативні варіанти.

Часто методи, до яких вдаються люди — майстрування саморобних пристроїв або придбання чогось дешевого і неякісного, — спричинюють трагічні ситуації: пожежі, вибухи, отруєння чадним газом тощо. Натомість існує багато цілком безпечних варіантів, зокрема відновлювальна енергетика, яка стає все популярнішою у всьому світі.

Нещодавно в одній з львівських багатоповерхівок стався інцидент через необережне поводження з газовим балоном. Під час приготування їжі на електричній плиті зникло світло, тому господарі квартири використали туристичний газовий пальник, поставивши його на ту саму плиту. Після увімкнення світла вона нагріла балон пристрою і спровокувала вибух. На щастя, обійшлося без потерпілих. Але це швидше виняток, ніж правило.

Рятувальники Львівщини вкотре наголошують на необхідності дотримуватись рекомендацій при користуванні туристичними пальниками та газовими балончиками до них. Зокрема, послуговуватися сертифікованими пальниками і балонами доброї якості, не використовувати їх біля легкозаймистих предметів, а також не зберігати балон на балконі, бо від різкого перепаду температур він може вибухнути. Потрібно стежити, щоб не було порушення герметичності балона, правильно приєднувати його до пальника, а розмір посуду для пальника має чітко підходити по діаметру саме під цей пристрій і був невеликий, бажано, на одну порцію.

Газовий туристичний пальник має використовуватися лише на відкритому повітрі.

Раніше вибух акумулятора міг трапитися один-два рази за рік

Ще в одному з львівських помешкань загорівся акумулятор. Господар квартири, щоб не сидіти в темряві під час вимкнень електроенергії, організував собі аварійне освітлення. Але через якусь технічну проблему його акумулятор спалахнув. Чоловік це вчасно виявив, побіг за вогнегасником, але коли він повернувся, пристрій вибухнув. Чоловік отримав опіки, а його квартира повністю вигоріла. І такі випадки непоодинокі.

«Якщо раніше вибух акумулятора міг трапитися один-два рази за рік, то зараз ми вже маємо з першого січня до десятка таких випадків, — розповідає речник ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев. — У випадку, коли людям не вистачає грошей на якісні і сертифіковані речі, вони пробують змайструвати чи придумати якийсь пристрій, який вже не такий надійний, має багато ризиків і може спричинити пожежу. Не радимо самостійно щось робити! Кожна людина може допустити елементарну помилку і тим самим наразити на небезпеку себе і заодно мешканців всієї будівлі. Звичайно, сертифіковані прилади дорожчі, але за їх якість відповідає виробник, які мають чітку інструкцію, за умов дотримання якої все буде злагоджено працювати».

Такої ж думки професор, завідувач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки Ігор Щур:

«Акумулятор не можна перезаряджати понад його номінал, бо він тоді може вибухнути або вийти з ладу. Тому треба бути обережними. Цю функцію виконує електронний контролер заряду. Якщо люди самі щось роблять, то мусять за цими речами пильнувати. Краще придбати акумулятор плюс інвертор (перетворювач постійного струму на змінний) з функцією контролю заряду акумулятора».

Обережними треба бути з усіма пристроями, які забезпечують нас електроенергією.

Не менш небезпечним для використання є бензогенератор. Особливо, якщо не дотримуватися правил з його експлуатації. Його не можна розміщувати у житловому приміщенні, на балконах чи горищах. Генератор повинен стояти на відкритій місцевості і мінімум шість метрів від будівлі.

«Усі шкідливі продукти згорання, які виникають під час його роботи не повинні вдихатися сусідами і тим більше людьми, які знаходяться у цьому приміщенні, — пояснює речник ДСНС України у Львівській області. — Окрім того, що можливе отруєння чадним газом, є непоодинокі випадки займання цих пристроїв. Будь-яке неправильне під'єднання до електричної мережі може призвести, у кращому випадку, до виходу з ладу самого генератора, в гіршому — до пожежі».

Отруєння чадним газом також може статися, коли мешканці квартири намагаються обігріти приміщення газовими пристроями. У приміщенні, де використовують газові плити, має бути влаштована як припливна, так і витяжна вентиляція.

За словами Віталія Туровцева, люди дуже часто під'єднують генератор до загальної електромережі. Але не в кожного генератора є пристрій, який запобігає короткому замиканню. Тому коли вмикають світло трапляються випадки, що генератор займається.

«Дуже часто, якщо генератор довго використовується його „дозаправляють“ ще працюючим. Паливо може пролитися і це спричинить загоряння генератора, оскільки його робоча температура досить висока», — додає Віталій Туровцев.

Вогнегасник дозволяє ліквідувати 90% пожеж на ранній стадії

Під час вимкнення світла частина львів'ян використовує свічки, які також є джерелом підвищеної небезпеки. Найголовніше — це правильно встановити свічку і забезпечити їй стійку основу. Досить часто пожежі виникають саме від того, що свічка перевертається, падає - і від того загоряються речі, які поряд. Або небезпека виникає коли свічка вже догоряє і стоїть на якійсь горючій основі, яка може запалати. Якщо зважати на ці правила, то можна бути певним щодо безпечного її використання, запевняють рятувальники Львівщини.

Допоможуть виявити загрозу ще до її початку датчики, що попереджають про чадний газ. Такі прилади фахівці рекомендують ставити всюди, де використовується газ не лише для обігріву, але і приготування їжі. Є ще датчики задимлення та датчики температури, які спрацьовують вже тоді, коли виникла пожежа.

«Під час загоряння, для прикладу, серед ночі людина прокинеться і вже буде мати час, щоб врятуватися і ліквідувати ще невелике полум’я. Ці прилади можна приєднати до мобільної мережі, тоді вони попередять віддалено власника будівлі, що щось трапилося і потрібно повідомити рятувальників чи самому якось зарадити, — пояснює представник ДСНС. — А ще ми рекомендуємо обов’язково мати вогнегасник на кожну окрему квартиру, дім. Ще краще, якщо їх буде два. Тому що це така річ, що дозволяє ліквідувати 90% пожеж на ранній стадії у приміщенні».

Замість свічок краще використовувати світильники з LED-лампами та акумуляторами. Вони безпечні і їх завжди можна підзарядити від мережі, коли електропостачання знову відновиться.

«Як правило, на таких світильниках не написано, яка ємність їхніх акумуляторів. Дам пораду: треба дивитися завжди, щоб світильник був тяжчим (з батареєю більшої ємності). По вазі можна зорієнтуватися, якщо важча, значить довше протримає заряд», — пояснює професор Ігор Щур.

У ситуації, коли періодично вимикають електроенергію, можуть допомогти пункти обігріву, які діють у різних районах Львова. На сьогодні у Львові працює двадцять таких Пунктів незламності. У цих закладах є генератори, wi-fi роутери, радіо, там можна випити чаю і кави, отримати теплі речі. За потреби, влада міста обіцяє розгорнути більше тисячі таких пунктів.

За інформацією пресслужби Львівської міської ради, у Львові 27 житлових домів скористалися програмою компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для співвласників багатоквартирних будинків. Вони отримали компенсацію на суму 652,3 тис. грн. Сума відшкодування не може перевищувати 50% вартості електрогенератора і має бути не більше 30 тис. грн. Компенсацію можуть отримати мешканці будинків від 2-х поверхів, а номінальна потужність генератора має бути від 2,5 кВт. Відшкодування 50% вартості електрогенераторів (не більше 80 тис. грн) також отримають шістдесят закладів Львова: шістнадцять аптек, вісімнадцять перукарень, один заклад дошкільної освіти, один медичний заклад, решта — заклади ресторанного господарства.

Сонячні батареї можна купувати, бо вони подешевшали

Самі львів'яни шукають різні варіанти для себе, щоб повернути світло в свої оселі під час віялових чи аварійних вимкнень електроенергії.

«Я не відчуваю жодних проблем з тим, що світло вимикають. Напевно, тому що почуваюся у цій сфері, як риба у воді. Сам зробив два павербанки на 12 В з літій-іонних акумуляторів такої ємності, що вони забезпечують локальне освітлення від трьох простих і дешевих LED протягом двох тижнів без підзарядки акумуляторів. Один павербанк використовую я, другий — дружина. В кухні цей же павербанк можна підключити до приклеєної над робочим столом світлодіодної смужку на 12 вольт. І нам цього вистачає. Якщо орієнтуватися у світі науки і техніки, то це доволі доступні речі, — розповідає професор, завідувач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки Ігор Щур. — Але якщо люди далекі від цього, то краще придбати сертифіковані пристрої».

Також у себе вдома, на даху багатоповерхівки, вчений поставив три сонячні панелі по 375 Вт. І влітку, в ясні дні, отримує кіловат потужності від сонця. «Зробив для себе відкриття, що навіть зараз, взимку, у найбільш хмарні дні, отримував 70 Вт. А цього мені вистачає, щоб зарядити свої павербанки, телефон чи ноутбук. Навесні коли буде більше сонячної енергії, буду нагрівати бойлер, бо воду нагріваю теж електричною енергією. Сонячні батареї можна купувати, бо вони подешевшали. Років десять тому, панелі коштували більш ніж в десять разів дорожче. Можна енергію від сонця перетворювати відразу у теплоту, за допомогою сонячних колекторів, але це складніше реалізувати, мають бути помпи, труби, антифриз».

Пан професор наголошує, для підвищення продажу на павербанках роблять з одного боку сонячні панелі. Але вони, як правило, замалі - приблизно 6 на 12 см. Щоб отримати якийсь ефект, потрібно хоча б 50 Вт панель, а це вже розміри 50 на 70 см.

Скористалася відновлювальним джерелом енергії львів'янка Софія Ванькович. Коли почалася проблема з відключенням світла, вона задумалася над тим, які можуть бути альтернативи.

«Оскільки я живу на останньому поверсі і мій балкон виходить на південь, переважно там достатньо сонця. Я вирішила придбати сонячні панелі. Коліжанка, яка живе у США, купила мені набір панелей формату трошки більше А4 і до них є невеличкий блочок, на зразок павербанку. Треба дивитися, щоб потужність була не менше 65 Вт для того, щоб можна було заряджати ноутбук», — розповідає жінка.

За її спостереженнями, якщо світить сонце навіть невеликий проміжок часу, то батарея заряджається дуже швидко. Якщо є пряме проміння, блок заряджається на сто відсотків. Сонячна батарея заряджає блочок, а він — комп’ютер, і паралельно ще можна під'єднати два usb-порти на телефон. Однієї зарядки блочка вистачає на добу використання комп’ютера.

Також на роботі їй дали для користування варіант ecoflow (портативна зарядна станція). До нього можна підключати холодильник, фен чи чайник. Вона використовує його для робочого комп’ютера.

Наші люди винахідливі та сильні. У будь-якій ситуації знайдуть вихід.

Ця публікація була створена виданням «Високий замок» в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних». Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Схожі новини