Передплата 2024 «Добра кухня»

Російську літературу – на макулатуру!

У Чернівцях започаткували акцію – «Дерусифікуй свою бібліотеку»

У Чернівцях запровадили акцію: «Дерусифікуй свою бібліотеку». Усі охочі можуть приносити до освітньо-культурного простору «Гончаренко центр Чернівці», що у самому центрі міста, російську літературу. Активісти здаватимуть її на макулатуру, а натомість купуватимуть книжки українських авторів. Їх передаватимуть у бібліотеки.

Про це журналістці «ВЗ» розповів директор освітньо-культурного центру Віталій Яремчук.

Якщо у чернівчан є бажання принести українських авторів, то активісти будуть тільки раді. Фонди сільських бібліотек поповняться новими книжками.

«Ще до війни ми започаткували акцію: «Підтримай сільську бібліотеку!». Після повномасштабного вторгнення росії до України ми змінили формат. Закликали людей, аби вони приносили до нас російську літературу, журнали. Ми це все здаємо на макулатуру, а за виручені кошти купуємо нові книги, - каже Віталій Яремчук. - Щодня акція набирає все більше обертів. Тому будемо її продовжувати. Часто нам приносять, наприклад, іноземну літературу, яка перекладена на російську. Є книги маяковського, лєрмонтова й інший російський непотріб – різні детективи, «русский язык». Наша ціль – «не плекати внутрішнього пушкіна», а звільнити місце для свого! Це стало нашим гаслом акції.

- Коли люди приносять до вас такі видання, що говорять?

- Чернівчани зраділи цій акції. І мені дивно, що її не проводять в інших містах України (Сподіваємося, що Львів доєднається до цієї ініціативи. – Авт.). Багато людей каже, що колись захоплювалися російською літературою, їм було цікаво. А тепер переосмислили її… Наприклад, «війна і мир» толстого – суцільний імперіалізм. Для ворога така література – метод впливу. Зараз коли вони захоплюють наші території, перше, що роблять, забороняють українську мову. Натомість запроваджують у школах навчання російською мовою.

- А скільки коштує у Чернівцях кілограм макулатури? І які книжки українських авторів плануєте купувати?

- Кілограм макулатури коштує 3-4 грн. Зібрати її треба багато. Маємо на сьогодні понад сотню книг. А ось що ми вже підготували з української літератури – це Богдан Гаврилишин «Залишаюсь українцем». Нам її принесли, тож ми передамо її у Драчинецьку сільську бібліотеку Мамаївської громади.

Плануємо купувати видання сучасних авторів – Юрія Андруховича, Андрія Любки… Точно купимо іноземні бестселери, але перекладені українською. Промоніторимо ринок, наразі ще не бралися до цього етапу, збираємо макулатуру. Це буде якісна сучасна література, а не пропагандистська, якою є російська література.

Схожі новини