Передплата 2024 «Добрий господар»

Прості речі рятують життя

Ветеран АТО радить, як вберегтися у випадку артилерійського обстрілу

Про українського офіцера Яромира «Високий Замок» вперше написав у 2014 році – тоді він разом із побратимами захищав Луганський аеропорт, там отримав важке поранення. Величезною силою волі десантник став на ноги і повернувся в армію. Нині його бойовий досвід прислужується молодому поколінню воїнів. А ще він підготував власну інструкцію про те, як цивільним громадянам вберегтися у разі, якщо на вулиці, далеко від укриття, їх застав артилерійський обстріл. «Ваші правильні дії допоможуть вижити», – каже Яромир. Ми публікуємо ці поради. І сподіваємося, що нікому з нас вони не знадобляться.

Яромир звертає увагу: основним «індикато­ром» артилерійського обстрілу є звук виходу міни/снаряду/ракети РСЗВ (ре­активної системи залпового вогню). Гучність виходу міни/снаряду/ракети РСЗВ та чіт­кість світлового спалаху за­лежить від дальності розташування міномету/гаубиці.

Отже, щоб урятуватися:

1. Негайно займіть ГО­РИЗОНТАЛЬНЕ положен­ня та максимально при­тисніться до землі. Краще зробити це поблизу бордю­ру, фундаменту, земляного насипу або іншої бетонної чи дерев’яної споруди, які зможуть захистити від ура­ження осколками міни/сна­ряду/ракети РСЗВ.

2. Пересвідчившись, що міна/снаряд розірва­лися і ви – цілі, негайно підведіться та швидко бі­жіть до надійного укрит­тя (підвал/яма/окоп/ви­рва/ каналізаційний люк/рів тощо).

3. ПАМ’ЯТАЙТЕ: ВІД ОСКОЛКІВ НЕ ВТЕЧЕШ, ТОМУ ОРІЄНТУЙТЕСЬ ПО ЗВУКУ ВИХОДІВ МІНИ/СНАРЯДУ/РАКЕТИ РСЗВ ТА/АБО СВІТЛОВОМУ СПАЛАХУ ВИХОДУ МІНИ/СНАРЯДУ/РСЗВ.

4. Короткими перебіж­ками прямуйте до надій­ного укриття і в разі виходу міни/снаряду у вашому на­прямку постійно виконуйте пункт 1 – доки не добіжите до надійного укриття.

5. Щоб допомогти ін­шим особам, які знахо­дяться поруч, візьміть на себе управління їхніми ді­ями та впевнено подавай­те команди, щоб вони по­вторювали ваші дії. Дійте групою, як військовий під­розділ, злагоджено і впев­нено.

6. Пам’ятайте: страх та паніка сковують дії люди­ни, тому потрібно діяти рі­шуче і без зволікань.

7. Діставшись до на­дійного укриття, подбай­те про тих, хто цього ще не встиг зробити. Скоор­динуйте їхні дії. Голосом позначте місце укриття для інших осіб, яких бачите. За можливості, надайте першу медичну допомогу тим, хто зазнав поранення і викличте швидку допомогу.

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

1. Потренуйтесь:

  • швидко займати ГОРИ­ЗОНТАЛЬНЕ положення;
  • швидко зводитись на ноги з положення лежачи;
  • швидко переміщува­тись по місцевості;
  • впевнено діяти групою та подавати команди для ін­ших.

2. Вивчіть ознаки арти­лерійського обстрілу:

  • звукові ознаки (звук ви­ходу, розриву, свисту міни/снаряду) – їх можна знайти у Youtube;
  • світлові ознаки (світло­вий спалах на горизонті);
  • можливі місця для укриття у районі, де ви жи­вете/перебуваєте;
  • типові об’єкти/предме­ти на місцевості, які можуть закрити вас від уражен­ня осколками міни/снаря­ду/ракети РСЗВ – бордюр/фундамент/земляний на­сип/яма/рів.

ТИПОВІ ЗВУКОВІ ОЗНАКИ ДЛЯ ОРІЄНТУВАННЯ/ДІЙ ПІД ЧАС АРТИЛЕРІЙ­СЬКОГО ОБСТРІЛУ:

1. ВИХІД МІНИ/СНАРЯ­ДУ – характеризується глу­хим притупленим низькочас­тотним миттєвим звуком.

2. РОЗРИВ МІНИ/СНА­РЯДУ – характеризується гучним потріскуючим зву­ком з ознаками вдаряння осколків об металеві/бетон­ні/дерев’яні предмети. Схо­жий на тріскання шини ван­тажного автомобіля під час руху.

3. ПРОЛЬОТ МІНИ/СНАРЯДУ над вами (якщо почули цей звук, то міна/снаряд перелетіла місце, де знаходитеся) – характеризується свистом, схожим на політ «повітряного змія» (але це залежить від бага­тьох чинників).

4. ВИХІД РАКЕТ РСЗВ – характеризується гучним неприємним посвистуючим звуком, схожим на роботу каменедробарки.

5. РОЗРИВ РАКЕТ РСЗВ – важкі неприємні звуки, схожі на удари грому.

6. ПРОЛІТ РАКЕТ РСЗВ над вами – характеризуєть­ся швидким свистом, схо­жим на сильний порив вітру перед бурею.

Читайте також: Важливі поради при пораненні (інфографіка)

Схожі новини