Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Севастопольці: вони нас вибрали плацдармом для прориву в Держдуму?

Популізм російських політиків приростає Севастополем, Кримом, Донбасом. А чому не Вологодською областю?

У Севастополі побували шукачі щастя і мандатів Держдуми з Росії Захар Прилєпін і Микола Стариков, які видають себе за письменників і патріотів путінського режиму. На зустрічах з містянами, а також в інтерв’ю журналістам вони наговорили всяких нісенітниць, аби тільки сподобатись севастопольцям.

Однак цей нехитрий задум все одно розгледіли.

Користувач las-orlinos на сайті ForPost написав: «Так вони нас вибрали плацдармом для прориву в Держдуму? А що ці панове зробили для Севастополя, щоб їх треба було підтримати?». А вони нічого й не говорили про зроблене для Севастополя.

Микола Стариков, наприклад, якого представляють, як письменника, є одним з федеральних лідерів партії «Справедлива Росія — За правду» (рідний брат нашої «Опозиційної платформи — За життя»). Він очолить регіональний список партії на майбутніх виборах в Держдуму восени поточного року. Стариков говорив про все, і ні про що. Наприклад, і переговори Путіна і Байдена, про Україну і її позаблоковий військовий статус, про гарантії невступу до НАТО, чи треба реанімувати СРСР… Як врятувати росіян від боргового ярма і демографічної катастрофи і що таке безумовний соціальний дохід для громадян Росії тощо.

Однак є в його програмі і родзинка. На думку політика, питання незалежності «ЛНР» і «ДНР» може бути вирішене на всеросійському референдумі. Це приблизно так, якби питання про незалежність Вологодської області вирішувалось на референдумі у Франції, адже там також інколи продається «Вологодское масло».

Але питання здорового глузду нікого не цікавить, особливо в період виборів в російську Держдуму. По-перше, Микола Стариков, очевидно, ніколи не чув, що референдуми в Росії з питань зміни статусу території заборонені, щоб, бува, ні Калінінград, ні Татарстан, ні Курильські острови, ні Карелія, ні народи Кавказу нікуди не втекли з-під скіпетра Москви. Просто, за російським законодавством, «референдум» в Криму був останнім в історії: про приєднання провели, а про від’єднання заборонили. То письменник і лідер «Справедливої Росії — За правду» пропонує порушувати російський закон?

По-друге, Микола Стариков, мабуть, десь чув, що для справедливого (а як інакше, з його-то партією? — авт.) вирішення територіального питання треба проводити референдум. Наприклад, для вирішення питання статусу Криму треба було провести три, і не фейкові, а зразкові, референдуми. В Криму — чи згодні вони відділитися від України і перейти в Росію?

Як відомо з інсайдерських реальних (на відміну від сфальсифікованих) підсумків референдуму 16 березня 2014 року, в якому реально взяла участь третина населення Криму і третина тільки проголосувала «за», то — не згодні. Але за правилами потрібні були ще два референдуми. В цілій Росії слід було спитати — чи згодні вони прийняти Крим в склад свої держави, якщо б це мало такі тяжкі наслідки? І в цілої України слід було на референдумі спитати — а чи згодні вони відпустити Крим зі свого складу і які б це мало наслідки? І тільки, якби підсумки всіх трьох референдумів раптом збіглися — то тільки тоді Володимир Путін мав би право говорити про «повернення в рідну гавань». То чому Микола Стариков мовчить про два інші референдуми?

Ну, і нарешті самі севастопольці, можна сказати, «дали отлуп» шукачам мандатів. Denis Klochkov (Севастополь) радить: «Ви, Миколо Вікторовичу, зв'язалися з поганою компанією в особі Захара Прілєпіна…». Інженер (Севастополь) пише: «Вважаю, громадяни невизнаних республік „наїлися“ дійсності за 7 років, і на референдумі буде менше 93%…».

Схожі новини