Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівщина втратила ще одного Героя...

Прощання із загиблим Ігорем Байталою відбудеться у Львові у суботу, 10 квітня, біля пам’ятника Тарасові Шевченку

У зоні проведення Операції об’єднаних сил (ООС) на Донбасі — чергове загострення. Російські військові та підконтрольні їм бойовики здійснюють провокаційні обстріли. У четвер, 8 квітня, президент Володимир Зеленський розпочав робочу поїздку на Донбас. Як повідомляла прес-служба Офісу президента, Зеленський мав відвідати передові позиції, де останнім часом систематично порушується режим припинення вогню і де внаслідок ворожих обстрілів загинули й були поранені українські захисники.

5 квітня на фронті від снайперського вогню за­гинуло двоє українських військових — Віктор Геле­брант із Харківщини та Владислав Мороз із Чер­кащини. Того дня росій­ські окупанти сім разів порушили режим припи­нення вогню на Донбасі. Вони обстріляли україн­ські позиції біля Авдіївки, Лебединського і Водяно­го зі стрілецької зброї, ве­ликокаліберних кулеметів та ручних протитанкових гранатометів.

Також днями на Донба­сі загинув 25-річний бо­єць з Жидачева, що на Львівщині, Ігор Байтала. Про це на своїй сторін­ці у Фейсбуці повідомила голова Львівської облра­ди Ірина Гримак: «Сумний ранок… Львівщина втра­тила ще одного Героя. Загинув мешканець Жи­дачева Байтала Ігор Ми­колайович, 1995 р. н. Вій­ськовослужбовець 10-ї окремої гірсько-штурмо­вої бригади віддав життя, захищаючи територіаль­ну цілісність та незалеж­ність України. Без сина залишилися двоє батьків, без брата — двоє сестер. Щирі співчуття рідним. Ві­чна пам’ять Герою!».

Відомо, що боєць 10-ї бригади зник увечері, 3 квітня, у районі селища Шуми на Донеччині. Через три дні, 6 квітня, російські окупанти передали тіло за­гиблого військовослужбов­ця. Обставини його зник­нення та загибелі наразі встановлюють. У бригаді розглядають різні версії, у тому числі, втрату орієнту­вання і навіть викрадення.

Ігор Байтала народив­ся 19 травня 1995 року. Після школи навчався у Жидачівському профе­сійному ліцеї, а згодом — у Львівському націо­нальному університеті ве­теринарної медицини та біотехнологій імені Гжиць­кого. У 2019−2020 роках проходив строкову вій­ськову службу. На початку січня 2021 року розпочав службу за контрактом у військовій частині А3029, яка є підрозділом 10-ї бригади. Служив у роз­відувальному відділен­ні безпілотних авіаційних комплексів. Хлопець був неодружений.

Тіло вбитого на Донба­сі 25-річного військового з Жидачева Ігора Байтали доправлять на Львівщину у суботу, 10 квітня. Уран­ці цього дня відбудеть­ся прощання із загиблим біля пам’ятника Тарасові Шевченку у центрі Льво­ва. Опісля процесія виру­шить до Жидачева.

На жаль, це не всі втра­ти української армії за останній період. У ніч з 7 на 8 квітня бойовики на Дон­басі чотири рази обстрі­ляли позиції українських військових і один раз — цивільну інфраструктуру. Внаслідок цих обстрілів один український військо­вий загинув. Про це пові­домив прес-центр опера­ції Об’єднаних сил.

«Неподалік населе­них пунктів Піски та Водя­не, що на Приазов’ї, во­рог відкривав вогонь з артилерійської установ­ки 122-го калібру, міноме­тів 82-го калібру та стрі­лецької зброї. Унаслідок ворожого вогню військо­вослужбовець зі скла­ду Об’єднаних сил отри­мав поранення, несумісні з життям», — сказано у по­відомленні. Загиблому на Донеччині солдату Дени­су Юшку було 22 роки. Він родом з Миколаївської області. Денис Юшко — матрос військової части­ни А2802 — 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Ми­хайла Білинського.

А тим часом…

У Львові облаштують алею пам’яті уродженця міста оперного співака Василя Сліпака, який за­гинув на російсько-укра­їнській війні. Цього року відзначимо п’яті рокови­ни його смерті… Василь Сліпак навчався у 46-й школі на вул. Науковій. Начальниця управлін­ня екології та природних ресурсів Олександра Сладкова уточнила, що йдеться про пішохід­ну алею від цієї школи до кінцевої трамвайної зупинки на вул. Княги­ні Ольги. Над цим проєк­том працюватимуть фа­хівці різних управлінь.

Схожі новини