Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одні «державні мужі» задекларували... церкву, інші – коней. І навіть лева

Дружина президента заробляє написанням сценаріїв для «Кварталу 95»

Заглядати у чужі гаманці, як і у вікна, — погана риса. Але якщо ти «державний муж», то, як мовиться, звиняй. Суспільство має право знати, які статки і звідки нажили люди, наділені владою. Щоб у платників податків не закрадався сумнів щодо нечесного походження капіталів, маєтків, якими володіють особи, наближені до матеріальних благ і фінансових потоків у державі.

Власне тому і було запрова­джено електронне декларування. Щороку президент, урядовці, судді, про­курори, мери, війти та інші високопосадовці публічно звітують про нажите добро.

Цю інформацію «під мікроско­пом» має вивчати Національне агентство з питань протидії і за­побігання корупції (НАЗК). А ще ці фінансові сповіді дають бага­ту поживу для роздумів простим смертним. Бо проливають світло на стиль життя «небожителів».

Скажімо, хіба вам не цікаво, що зарплата дружини прези­дента Олени Зеленської майже утричі більша, ніж у глави дер­жави? Як випливає з поданої де­кларації, у 2020 році перша осо­ба заробила 336 тисяч грн, а її «половинка» (вона пише сцена­рії для студії «Квартал 95») — 952 тис. грн. Від рідного «Кварталу» перша леді країни отримала ще 2 млн грн — бо орендувала цій сту­дії свою власність…

Річні доходи Зеленських ста­новили 22 млн 747 тис. 827 грн, а от їхні видатки — 25 млн 289 тис. 527 грн. З цих видатків, виявля­ється, 250 тис. грн президент пожертвував на спорудження пам’ятника першому українсько­му астронавту Леоніду Каденю­ку.

Фінансовий звіт першої особи країни засвідчує, що Зеленський отримав торік 4 млн 633 тис. 832 грн роялті. Від продажу нерухо­мого майна та земельної ділянки президентське подружжя розба­гатіло ще на 13 млн 470 тис. 600 грн. Наш президент 2020 року зареєстрував 13 торговельних марок в Україні і дві — за кордо­ном, що теж поліпшило його фі­нансовий стан.

Поміж тим, в Офісі президен­та повідомили, що загальна сума доходів родини Зеленського за звітний період була удвічі мен­шою, ніж за попередній період (9 млн 73 тис. 553 грн — проти 19 млн 987 тис. 136 грн). Мовляв, не так то й вигідно бути прези­дентом…

Багато чого цікавого можна дізнатися з електронних декла­рацій членів парламенту. Ска­жімо, майже два десятки «слуг народу», у тому числі — голо­ва фракції Давид Арахамія, по­відомили, що у 2020-му особис­то (або їхні дружини) придбали престижні автівки вартістю по­над мільйон гривень. Голова Ко­мітету виборців Олексій Кошель сумнівається, що у звітному році ці нардепи встигли заробити ве­ликі гроші на нові «колеса»…

Із електронних декларацій можна дізнатися не тільки про автообнови, літературні талан­ти і гонорари. А й про приватну власність на речі сакральні. Ска­жімо, заступник голови Консти­туційного Суду Сергій Голова­тий володіє власною… церквою. Його приватна духовна обитель площею 201,3 кв. м розташова­на у селі Вільшані Черкаської об­ласті. Суддя-конституційник во­лодіє також житловим будинком на 464 «квадрати» у селі Оленів­ці на Київщині, має дві квартири у столиці. Крім зарплати і пенсії (відповідно 3,1 млн грн і 177 тис. грн), Головатий непогано заро­бляє тим, що є членом-корес­пондентом Національної акаде­мії правових наук. За це звання йому у 2020 році доплатили 37 тис грн.

«Державні» люди часто мають доволі несподівані приробітки. Так, народний депутат від «Слу­ги народу» Максим Павлюк по­відомив у своїй декларації, що за звітний період виграв солід­ні суми від шести фірм. Якщо ві­рити написаному, 26 січня цей «слуга» отримав 446 тис. 858 грн від фірми «АйЛОТ», 249 тис. грн йому виплатив «Західний трейд», 373 тис. грн переказав «Київ­ський трейд», 249 тис. грн пе­реслав «Дніпровський трейд», на 373 тис. грн збільшив акти­ви Павлюка «Прикарпатський трейд». На додачу, 249 тис. грн переслав провладному депутату «Подільський трейд». Всі ці фір­ми займаються «організацією відпочинку і азартних ігор». Ціка­во, що торік у червні пан Павлюк повідомив, що виграв у лотерею 900 тис. грн.

Наші високопосадовці декла­рують не тільки мільйонні суми у банках і у готівці, фешенебельні маєтки, круті авто, яхти, коштов­ності, винні підвали, колекції картин і зброї. Нематеріальним скарбом вони вважають влас­них тварин. Повідомляти про них НАЗК зобов’язує лише у випад­ках, коли вартість представників фауни стартує від кількох десят­ків тисяч гривень. Тож декларації багатьох чинів мають і «тваринні» розділи. Народний депутат від «Голосу» Олександра Устинова у перелік цінного рухомого май­на внесла собаку і кота елітних порід. Лабрадор Коді і нявчик Жорик дісталися їй від луганців Тетяни і Сергія Багдасараянців — колишні господарі втікали від ві­йни і попросили прихистити сво­їх улюбленців.

Власного собаку задокументу­вала у декларації депутатка Хер­сонської міськради Юлія Єремен­ко. Фінансист із Чернігівщини Олег Демченко задекларував… корову на кличку Красава. До­машніх тварин на 220 тисяч грн записав у свою декларацію поза­фракційний нардеп Сергій Рудик. А от депутат від «Батьківщини» Костянтин Бондарев повідомив у цьому фінансовому документі, що володіє двома десятками ко­ней. Ще більше здивував депутат Харківської міськради Саїд Джа­від — він задекларував… афри­канського лева.

Любити тварин — похвально. Але треба не забувати, що ви­трати на їх догляд такі величезні, що рядовим громадянам з їхніми Тузиками і не снилися…

Схожі новини