Передплата 2024 «Добра кухня»

Константінов сів на березі Салгіру і чекає кінця США

Спікер російського Кримського парламенту Владімір Константінов крім звання «герой кримської весни» за зраду України, прославився в Криму ще двома речами

Він запекло бореться за чистоту російської мови і виступає проти будь-яких запозичень. Говорить, що російську мову треба «оберігати і розвивати». Але спікер сам погано знає російську мову, єдину, якою і володіє. Звідки йому знати, що нинішня російська мова на 50, а то й більше відсотків складається саме з запозичень — перш за все з тюркських та інших іноземних мов, в тому числі з англійської, німецької, французької, української тощо. І якби не ці запозичення, то… не було б і сучасної російської мови. Але спікер бореться лише з новими запозиченнями і виступає проти таких слів, як «драйвер», наприклад, тощо.

Звісно, сам він за фахом будівельник, а тому звідки йому знати, що його вимога «оберігати і розвивати» є нонсенсом, бо всякий розвиток мови — це розвиток її словника саме за рахунок запозичень з інших мов. А тому одночасно «оберігати і розвивати» — це те ж саме, що «стій там, біжи сюди».

З іншого боку, якщо російську мову будуть розвивати такі її знавці, як Константінов, то для чого тоді в Москві академія наук, а також її філологічні інститути? І цей процес розвитку не під силу зупинити ні самому спікеру, ні всьому його парламенту, бо всяка мова розвивається всіма її носіями, які не дуже то й питаються у Константінова, як саме їм говорити.

Цікаво, що спікер сам густо використовує в своїх промовах запозичення, які і давно, і ще недавно ввійшли до складу словника російської мови, той же «драйвер» зустрічається в його текстах багато разів.

І другий предмет слави спікера це те, що в одній зі своїх промов він сказав, що російська демократія має бути взірцем для Сполучених Штатів Америки, бо коли США розпадуться і потім будуть знову намагатися об’єднатися, то вони будуть вчитися у Росії її демократичних процесів.

Звісно, звідки колишньому будівельнику, який просто повторює російські штампи, знати, що Росія давно вже сидить на березі Волги та чекає, коли по ній пропливе труп її суперника. І ось вже кілька століть вона оголошує кінець то американського долара, то самих США.

Однак, труп СРСР вже давно поплив по водах Міссісіпі, і черга тепер за Росією, а США і її долар тримаються саме завдяки демократії, якою в Росії і не пахло.

І ось на днях прославлений «герой кримської весни» знову потрапив у халепу. У Кримському відділенні партії «Єдина Росія», як пишуть, дали старт попередньому голосуванню по кандидатурах для подальшого висунення кандидатами в депутати Державної Думи Федеральних Зборів Р Ф восьмого скликання. У вересні, як відомо, відбудуться вибори нового складу Державної Думи. А попереднє голосування пройде в кінці травня. Константінов каже, що «по суті, це генеральна репетиція загальних виборів, які відбудуться 19 вересня, один з ключових і відповідальних моментів передвиборчої кампанії».

А халепа полягає в тому, що ці попередні вибори сам Константінов часто називає запозиченим американським словом «праймеріз», забувши, що ще зовсім недавно оголошував війну іншомовним словам. Але то тільки півбіди. Константінов і не знав, що праймеріз — це саме американський партійний винахід, дітище саме американської демократії, яка, на його погляд, ось-ось розсиплеться.

Однак Росія, сидячи на березі Волги, не посоромилась запозичити попередні партійні вибори. І нікого не хвилює, що Константінов, сидячи на березі Салгіру, вже передрік, що США зі своїми праймеріз будуть вчитися демократії в Росії, а не навпаки.

Звісно, Константінов сказав там ще багато правильних слів — як от про те, що «дуже важливо, щоб процедура не перетворювалася на формальність». Хоча ж хто знає краще за Владіміра Константінова, що в Криму практика виборів така ж, як і в Росії, — як би люди не голосували, а проходять тільки ті, що потрібні владі. От саме вони кожного разу і виявляються найдостойнішими. Але він не знає, що саме через таку демократію Росія скоро піде по шляху СРСР. І йому просто нічого сидіти на березі Салгіру, треба вставати та йти знову «оберігати і розвивати» російську мову та зміцнювати свою дивну кримську демократію.

Схожі новини