Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Є ряд депутатів із «ОПЗЖ», які ефективно співпрацюють з Офісом президента»

Усунута з посади керівника української делегації у ПАРЄ Єлизавета Ясько каже, що на неї тиснули з канцелярії глави держави

Завісу над справжніми світоглядними позиціями і «демократичними» порядками у владній команді привідкрила народний депутат із фракції «Слуга народу» Єлизавета Ясько. Кілька днів тому вона стала жертвою внутріпартійної розправи: голосами «слуг», а також представників медведчуківської «ОПЗЖ» і проколомойської «За майбутнє» її звільнили з посади голови Постійної делегації України у ПАРЄ. Про те, що це рішення було інспіроване із президентської канцелярії, парламентарка розповіла в інтерв’ю «Новому времени».

Ясько каже, посада голо­ви делегації була для неї «не красивим титулом», а мож­ливістю працювати в інтер­есах України. Про потенцій­ну відставку впливові люди її попередили заздалегідь — «якщо не перестане вес­ти антидержавну діяльність». «Деякі представники „Слу­ги народу“ говорили, що ми не можемо займатись лише антиросійським порядком денним, і висували до мене претензії, — розповіла Єли­завета. — Це був зручний мо­мент перед початком сесії ПАРЄ (25−28 січня), на якій можна протягнути новий по­літичний порядок у тих пи­таннях, де я була принципо­ва. Однак мене здивувало, наскільки добре усе було ор­кестровано…».

Зі слів депутатки, частина її колег із фракції, які прого­лосували за відставку, отри­мали прямі інструкції «зго­ри» — стали «ситуативними інструментами». Коли жур­наліст поцікавився у спів­розмовниці, чи погоджував її звільнення керівник Офісу президента Андрій Єрмак, Єлизавета Ясько відповіла: «За декілька днів до звіль­нення мав місце прямий тиск на мене з будівлі, де нині працює Андрій Єрмак».

Ясько не виключила, що свою роль у її відстороне-нні зіграв факт знайомства з (ненависним нині для Бан­кової, зокрема для того ж Єрмака) екскерівником О П Андрієм Богданом. Невдо­волення Єрмака могло ви­кликати і спільне фото Ясько із Богданом та Саакашвілі. Втім, Єлизавета вважає, що справжні мотиви «оргрі­шення» щодо неї є набага­то глибшими. «Причина мого усунення — проукраїнська позиція і тверді переконання з актуальних питань».

Єлизавета Ясько проко­ментувала також раніше ска­зані свої слова про те, що «ко­рупція та девальвація совісті» стали нормою життя деяких колег по її фракції. За слова­ми нардепа, парламент, біль­шість в якому має «Слуга на­роду», перестав ухвалювати рішення на користь суспіль­ства. Але напрочуд швидко голосує за законопроєкти та кадрові рішення, де є коруп­ційний інтерес чи лобістські призначення. «Я за ці речі не голосувала, і мене багато ра­зів „попереджали“: від „друж­ніх“ порад до тиску», — зая­вила Єлизавета Ясько. Крім того, за її словами, у парла­менті (читай — у фракції «СН») немає бажання ставити на го­лосування жорсткий варіант постанови ВР щодо Криму і подій у Білорусі…

Окремо опозиційна пред­ставниця «Слуги народу» ска­зала про контакти Банкової із фракцією Медведчука: «…Є ряд депутатів із «ОПЗЖ», які ефективно співпрацюють з Офісом президента, а між Банковою та підконтрольни­ми каналами Медведчука на­лагоджено комунікацію. Деякі колеги по фракції влаштову­вали істерику, дізнавшись про мої законопроєкти щодо не­визнання окупації Криму та встановлення відповідаль­ності за заперечення агресії РФ — оскільки це засмутило б їхніх промосковських парла­ментських «товаришів».

Схожі новини