Передплата 2024 ВЗ

«На кожній пробірці читалося прізвище людини, яка здавала кров…»

Біля Сокільників небезпечні медичні відходи пролежали п’ять місяців!

Біля села Сокільники, що поблизу Львова, правоохоронці виявили звалище медичних відходів. Серед побутового сміття — скляні пробірки зі слідами крові, використані гумові рукавички, бинти. Про стихійне сміттєзвалище написали у соцмережах. Лише тоді на нього звернули увагу.

На місце події виїхали слідчі, експерти-криміна­лісти, судово-медичний експерт, кінологи. Сміття лежа­ло у лісопосадці поблизу авто­дороги Львів — Пустомити.

Та виявляється, сміття на цьо­му місці екоактивісти виявили ще п’ять місяців тому! Про це жур­налісту «ВЗ» розповів екоакти­віст Олексій Мінтій. І скинув від­повідне відео. На кожній пробірці чітко читалося ім’я та прізвище людини, яка здавала кров…

Олексій Мінтій каже: «Сіль­ський голова Сокільників тоді обіцяв, що повідомить у поліцію. Каже, що повідомив. Але поліція цього не підтверджує. Докумен­та, що сільська рада зверталася до поліції, немає. У сільській раді мала засідати комісія щодо цього питання, але, я так розумію, так і не засідала. Наприкінці грудня ми провели повторний держав­ний контроль стихійних сміттєз­валищ. І знову це не дало жодних результатів. Сміття залишалося на тому самому місці… Тоді я під­ключив соціальні мережі».

Олексій каже, стихійних сміт­тєзвалищ довкола Львова дуже багато. «2020 року я знайшов близько ста сміттєзвалищ. Цьо­го року вже п’ятнадцять!». Але медичні відходи біля Сокіль­ників активіст виявив уперше. «Спіймати тих, хто викидає це сміття, майже нереально. І по­лігонів немає. Обласна влада не здатна вирішити питання у сфе­рі поводження з відходами».

Хто ж викидає медичні відходи поблизу житлових будинків? Адже такі речовини слід утилізовувати за визначеними санітарними ви­могами. Їх не можна викидати чи захоронювати на полігонах — че­рез загрозу поширення інфекцій­них захворювань та забруднен­ня довкілля. Після знезараження такі відходи передають для утилі­зації на підприємства, що мають ліцензію на поводження з небез­печними відходами.

Деякі експерти, які працю­ють на підприємствах з утиліза­ції медичних препаратів, при­пускають, що «грішать» державні лікарні, яким бракує грошей на утилізацію таких відходів… На­приклад, аби утилізувати фар­мацевтичні препарати (протерміновані таблетки, ампули), треба заплатити від 60 грн за кі­лограм.

Це не перший випадок, коли небезпечні відходи викидають біля Львова. Рік тому у селі Зим­на Вода знайшли гору викину­тих ртутних ламп, багато з яких були пошкоджені. Тоді право­охоронці затримали 52-річно­го водія, мешканця Пустомитів­ського району.

Директор компанії «Еко­логічні переробні технології» Дмитро Агеєв каже: «Зі мною зв’язалася Сокільницька рада — попросила про допомогу. Під­пишемо угоду на безоплатний вивіз цього сміття. Сказали, там його три мішки. Заберемо, спалимо» (До кінця дня 12 січня сміття забрали. — Авт.).

«Чи можуть бути ці відходи з іншої області?» — запитую ди­ректора підприємства. «Крім медичних препаратів, там було ще й побутове сміття. Треба ставити питання до перевізни­ків. Їм відомо, з яких лікарень забирають побутове сміття. І таким чином можна дізнати­ся, звідки ці медичні відходи. Як вони потрапили у бак з побуто­вим сміттям».

Вартість утилізації медичних препаратів на цьому підприєм­стві — від 22 до 37 грн за кіло­грам. «Для кожного медзакладу різна ціна, — каже Дмитро Агеєв. — Зважаючи на об’єм та графік вивозу. Ми у свої послуги закла­даємо завантаження, переве­зення, знешкодження та паку­вальну тару. Надаємо комплекс послуг. Буває, коли бракує ко­штів, лікарні просять допомог­ти. Йдемо на поступки. У Львові є спеціальна піч (деякі підпри­ємства з утилізації медичних препаратів мають печі в інших областях. — Авт.). Медичні від­ходи з лікарень — наш основний профіль. Займаємося цим про­тягом десяти років».

Коментар для «ВЗ»

Тарас Сулимко, голова Сокільницької сільської ради

— Як так сталося, що медичні відходи пролежа­ли п’ять місяців і ніхто їх не забрав?

— Ви би дали дозвіл, щоб комунальні служби прибра­ли якісь пробірки невідомо­го походження? Не дай Боже щось би сталося. Є конкрет­ні служби, які цим займа­ються. І яких ми викликали п’ять місяців тому.

— Кого саме ви викли­кали?

— Був представник з еко­логії. У результаті наклав на сільську раду штраф понад 200 гривень. Ці землі поза межами села Сокільники. Вони у приватній власнос­ті (людські паї). Розпорядни­ком цих земель є Пустомитів­ська районна адміністрація. Вони мають право розпоря­джатися нею, віддати, про­дати комусь, а прибирати має Сокільницька сільська рада… Я звертався до пус­томитівської поліції. Там три начальники помінялося! Приїхала санстанція, склала акт на сільську раду. Чому не на районну адміністрацію? Вони ж розпорядник цих зе­мель. І штраф прийшов на сільську раду…

Схожі новини