Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Стару пику можна видати за нове обличчя...»

Зе!влада повертає до керівництва скомпрометовані кадри

Після невеселого результату партії «Слуга народу» на місцевих виборах президент затіяв у регіонах кадрову чистку своїх представників, вважаючи їх винними за падіння рейтингу владної політсили. Звільнено керівників Миколаївської, Сумської, Одеської, Івано-Франківської ОДА. На Банковій кажуть, що це — «ще не вечір». На місце перших трьох відставників уже підібрано нових управлінців — 11 листопада вони успішно пройшли своєрідні кастинги в уряді і тепер чекають указу глави держави.

Перед своїм походом у президен­ти Володимир Зеленський обі­цяв проводити прогресивну кадро­ву політику. Відмовитися від «пережитків минулого», дати дорогу свіжим головам, новим обличчям із незаплямованою ре­путацією. Наскільки перша особа дотри­мала слова, можна судити по тих, кого він просуває у свої регіональні повпреди.

Взяти для прикладу вихідця зі Стрий­щини Василя Хому, який без п’яти хвилин — голова Сумської облдержадміністрації. Свого часу він був радником одіозного нардепа Євгена Кушнарьова, який разом із Януковичем брав участь у сепаратист­ському зібранні у Сєвєродонецьку. А та­кож керував апаратом Харківської ОДА, коли її очолював ще один українофоб — Добкін.

А вершиною кадрової віртуознос­ті, радше — безпринципності Володими­ра Зеленського можна вважати майбут­нє призначення головою Одеської ОДА Сергія Гриневецького, кар’єрний ріст якого припав на період правління Кучми і Януковича. Колишній комсомольський і компартійний функціонер керував цією ОДА у 1998−2005 роках. Тричі був народ­ним депутатом. Коли востаннє заходив у парламент під прапорами Народної пар­тії, невдовзі переметнувся у Партію ре­гіонів. Активно агітував за Януковича під час президентських виборів.

Гриневецький був одним із тих, хто разом з іншими «регіоналами» 16 січ­ня 2014 року підтримав у Верховній Раді «диктаторські закони», які значною мі­рою спричинили кровопролиття на Май­дані. А ще разом із керівником фракції П Р Єфремовим, лідером комуністів Си­моненком був автором скандального за­конопроєкту «Про мови в Україні». Цей документ прописував «гармонійну ро­сійсько-українську двомовність» і перед­бачав запровадження регіональних мов, якщо у тому чи іншому населеному пунк­ті живе 10% носіїв цієї мови. Верховний суд відхилив цей законопроєкт як такий, що не відповідає Конституції. Але згодом основні положення «напрацювання» Єф­ремова-Симоненка-Гриневецького ля­гли в основу іншого дражливого закону, авторами якого були сумнозвісні Ківа­лов, Колесніченко…

Гриневецький потрапляв під люстра­цію, не мав права працювати в органах влади. Але цим, попри озвучені колись пріоритети новизни, не переймається президент Зеленський. Напевно, Гри­невецький вписується у його нову так­тику. Про неї розповів радник керівни­ка президентської канцелярії Михайло Подоляк. За його словами, президент­ська вертикаль на місцях повинна мати можливість активно впливати на на регі­ональний порядок денний. «Звідси і нова тактика Офісу президента, — каже Подо­ляк, — підбирати більш жорстких канди­датів на голови обласних адміністрацій».

Зеленський, як і Янукович, збирається закручувати гайки?

На потенційне призначення 63-річ­ного Сергія Гриневецького відгукнувся політолог Олег Медведєв: «Стару пику можна видати за нове обличчя, якщо є хороший косметолог. Але сморід нафта­ліну не вбити нічим. У мене лише одне питання. Чому не Боделан?» (Руслан Бо­делан — у минулому мер Одеси і голова Одеської ОДА, якого звинувачували у ко­рупції. — І. Ф.)

P. S. Голова парламентської фрак­ції «Слуга народу» Давид Арахамія пові­домив, що «так званий губернаторопад продовжиться».

Схожі новини