Передплата 2024 «Добра кухня»

Хтось хоче стерти базу даних про скоробагатьків!

Аби українці не дізналися про законність нажитих ними статків

Поки у виконавчій і законодавчій владі мізкують, як із найменшими втратами вийти із конституційної кризи, яка другий тиждень стрясає країну, певні сили намагаються її поглибити. Зокрема, через знищення величезної бази електронних декларацій, через які, власне, і виник політично-правовий конфлікт національного масштабу.

Як відомо, Конституційний Суд визнав «надмірною» кримінальну відповідальність декларантів за неправдиву інформацію у цих «фінансових сповідях». А ще — відмовив Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) у праві відстежувати, контролювати подані політиками і чиновниками е-декларації. На виконання вердикту КС згадане Агентство оперативно закрило ці декларації. Після дозвільного рішення РНБОУ і Кабміну вони знову стали доступними для всіх охочих, почали функціонувати у звичному режимі. Але…

Ні сіло ні впало у ситуацію втрутилося (фактично загострило її) ТзОВ «Алтаюр», яке володіє серверами для реєстру згаданих е-декларацій. Ця фірма подала позов до Окружного адміністративного суду Києва, в якому просить, аби їй… заборонили ці е-декларації тримати на своїх серверах. Мовляв, таке випливає із відомого рішення Конституційного Суду. Подальше зберігання цієї бази, на думку позивача, є… перевищенням владних повноважень і порушує права власників цієї фірми.

Звідки роги ростуть, можна здогадатися. Ви будете здивовані, але ТзОВ «Алтаюр» і КС певним чином пов’язані між собою. За словами керівника НАЗК Олександра Новікова, у Конституційному Суді радником-консультантом працює дружина власника фірми Андрія Мартиненка. Тож, не виключено, вона, за чиєюсь підказкою, порадила чоловікові позиватися до суду…

Утім, стерти із електронної пам’яті сотні тисяч декларацій не так уже й просто. Бо сервери «Алтаюру» на вимогу НАБУ на початку цього року було заарештовано. Фірму підозрювали у тому, що значно завищила розмір орендної плати за своє обладнання (гроші платила держава). Тож знищити комп’ютерну базу, в якій зберігають інформацію про статки наших політиків/чиновників — завдання не з легких.

Цікавить інше: хто зацікавлений у тому, щоб українці не довідалися про спосіб життя, який ведуть ті, кого ми утримуємо своїми податками?

Схожі новини