Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Слуги» надумали скасувати другий тур виборів...

За кілька днів до голосування на місцевих виборах владна партія “Слуга народу” вкотре стала ініціатором політичного скандалу

Представниця монобільшості Тетяна Грищенко зареєструвала проєкт постанови Верховної Ради про те, щоб на період карантину (а його, як відомо, у нас продовжено до кінця року) відтермінувати другий тур виборів міських голів у містах з населенням понад 75 тисяч осіб — якщо хтось із кандидатів у мери 25 жовтня не набере більше половини голосів.

«Слуга» Грищенко каже, що пережи­ває за здоров’я українців, піклується, щоб вони не заразилися коронавірусом. Але чому тоді, постає питання, не звер­нулася до президента з пропозицією від­мінити його «всенародне опитування», проведення якого теж може спричинити великомасштабне зараження виборців?

Насправді Грищенко плюнула на пра­во, самочинно перебрала на себе повно­важення, якими її ніхто не наділяв. Кон­ституція України допускає перенесення виборів лише у випадку оголошення во­єнного або надзвичайного стану. А тако­го у нас наразі немає.

Експерти кажуть, що справжня мета ідеї-фікс від депутатки зі «Слуги наро­ду» (яку, вочевидь, підкинули їй партійні вожді) полягає у тому, щоб і після вибо­рів, незважаючи на їх результати, збе­регти вплив влади на органи місцевого самоврядування. За прогнозами полі­тологів, партія «Слуга народу» не зможе мати «свого» мера у жодному обласному центрі. Саме тому, напевно, і народила­ся пропозиція відкласти передачу влади у руки легітимних переможців.

Із різкою заявою на «ноу-хау» від пред­ставниці владної партії виступив Комітет виборців України. Там вважають, що іні­ціатива Грищенко щодо відтермінуван­ня другого туру виборів до завершення карантину суперечить Конституції, пору­шує виборчі права громадян. Свого часу на неприпустимість відміни, перенесен­ня виборів у своєму рішенні вказував і Конституційний Суд України.

Комітет виборців України каже про по­літичну спекуляцію, тиск. І наголошує: ймовірне перенесення другого туру ви­борів фактично залишить міста без легі­тимної влади і призведе до перебування місцевої влади у підвішеному стані.

Схоже, ідея Грищенко була тестом на реакцію суспільства, пробною кулею. Ану пройде… Коли ж реакція виявилася різко негативною, «слуги» зробили крок назад. У партії заявили, що не будуть підтриму­вати ініціативу своєї колеги. Мовляв, це її приватна ініціатива, а не позиція полі­тичної сили.

Схожі новини