Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Зупинити узурпаторські замашки!»

В Україні закликають ігнорувати незаконне «всенародне опитування», яке ініціював президент

Президент України Володимир Зеленський озвучив перші два з п’яти запитань, які має винести на ініційоване ним же «всенародне опитування» під час виборів 25 жовтня. Ці запитання, як і сама ініціатива, отримали негативні відгуки як у політикумі, так і серед рядових громадян. Експерти називають це опитування новим передвиборчим шоу глави держави, черговим виявом популізму.

У своєму відеозвернен­ні 14 жовтня Володимир Зе­ленський так сформулю­вав своє запитання до виборців: «Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особли­во великих масштабах?». Наступ­ного дня виголосив нове запитан­ня: «Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?». Зміст останнього здивував з огляду на те, що на Банковій бо­жилися, що про Донбас 25 жовтня запитувати в українців не будуть.

В Україні все частіше звучать заклики бойкотувати «всенарод­не опитування». Називають його аферою, незаконним актом. І про­гнозують президенту криміналь­ну відповідальність за перевищен­ня повноважень (щоправда, після того, як той покине свій офіс).

Політологи, знавці права із сар­казмом продовжують коментувати «ноу-хау» Зеленського. Ось фраг­менти такої реакції:

Ігор Коліушко, директор Центру політико-правових ре­форм:

«…Це можна кваліфікува­ти як замах на державний пере­ворот… Усупереч ст. 19 та ст. 106 Конституції В. Зеленський оголо­шує проведення референдуму чи опитування, на що немає жодних повноважень.

Юрій Бутусов, громадський діяч, головний редактор інтер­нет-видання «Цензор.нет»:

«Ініціатива Зеленського щодо опитування — ще одна афера, яку у випадку її реалізації кожен законослухняний громадянин зобов’язаний зірвати. Гроші на цю аферу дасть хтось із спонсо­рів чинної влади — і розплатяться з ним корупцією за наш рахунок. За­мість реального аналізу проблем і вироблення інтелектуальних рі­шень Зеленський знову хоче вла­штувати на виборах рекламний трюк, і продати людям план підмі­ни проблем своїми новими репри­зами».

Тарас Березовець, політо­лог:

«Йому мало було незаконно­го розпуску Ради 8-го скликання і втручання у роботу антикорупцій­них органів. Йому мало було до­ведення до відставки незалеж­ного голови Нацбанку і переїзду у держрезиденцію, яку збирався продати. Йому мало було розпилу антикоронавірусного фонду в ін­тересах його дружків. Йому мало було переслідування опозиції і во­лонтерів за надуманими звинува­ченнями. Йому мало було тиску на незалежні телеканали.

Тепер він хоче провести не про­писане у жодному законі «опиту­вання». Воно потрібно йому у ви­гляді технології, щоби спробувати запобігти неминучому фіаско його партії на місцевих виборах, яке об­нулить його легітимність".

Володимир В’ятрович, на­родний депутат («Європейська Солідарність»):

«Заява Володимира Зелен­ського про фейкове „опитування“ під час виборів 25 жовтня — це явка з повинною злочинця, що анонсує узурпацію влади. Наш обов’язок — зірвати ці плани. Такі його дії є замахом на конституційний лад і привласненням повноважень, яких ні Зеленський, ні жоден по­садовець в Україні не має… Саме через такі „опитування“ узурпува­ли владу Гітлер і Лукашенко, саме такі псевдореферендуми Путін використовував для окупації Кри­му й Донбасу… Всі демократичні сили і кожен відповідальний гро­мадянин мають дати Зеленсько­му по руках і зупинити його узур­паторські замашки».

А тим часом…

В Офісі президента озвучили ще три питання на «всенародне опитування».

  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію каннабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?

Схожі новини