Передплата 2024 «Добрий господар»

«Призначення цього типа на митницю не має нічого спільного з державними інтересами...»

Саакашвілі обурений «новими» кадрами, які Банкова розставляє на високі державні посади

Без гучних, резонансних скандалів, у тому числі кадрових, команда президента Зеленського не може обійтися ні дня. Черговий, з ознаками кумівства, корупційності, виник через призначення такого собі Дениса Пудрика т.в.о керівника Одеської митниці (через яку проходить найбільший в Україні потік товарів). Проти такого рішення різко виступив голова Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі, який раніше анонсував «революційну реформу» митниці. Екс-керівник Одеської ОДА вважає, що це призначення не має нічого спільного з державними інтересами.

У 21 рік Денис Пудрик розпочав свою кар’єру інспектором на мит­ному посту «Донецьк-аеропорт», потім перейшов працювати на Доне­цьку регіональну митницю. Очолював регіональні підрозділи у Чернігові, Бер­дичеві, Луганську, Львові, був другою особою у керівництві Донецької, Ма­ріупольської, Кіровоградської, Східної митниць. За президентства Янукови­ча (через що був люстрований) Пудри­ку пощастило бути й на чолі Кримської. Виконував обов’язки проректора Дер­жавної академії фіскальної служби.

Як випливає із декларації, Денис Пудрик живе дуже розкішно. Має ве­личенькі помешкання у Києві та Доне­цьку, дачний будинок під Києвом на 219 «квадратів», біля якого 610 кв. м землі. На дружину Наталю записано «фазен­ду» у Туреччині, квартиру і житловий бу­динок у Сімферополі, з чималим шма­том курортної землі. У самого Пудрика два автомобілі — Mercedes-Benz GLS 350 D 4 MATIC (коштує 2 млн 304 тис. грн) і Renault Dokker. У його половинки — престижний Mercedes-Benz GLE 400 4 MATIC. А ще у неї багато дорогих годин­ників, шуб, декілька комплектів коштов­них ювелірних виробів.

Свою люстрацію Пудрик оскаржив у суді, домігся поновлення на роботі і компенсації від держави «за вимушені прогули» — 677 тис. грн.

Згаданий вище Саакашвілі, який при вступі на свою посаду давав слово за шість місяців звести корупцію до нуля, вважає Пудрика представником строї корумпованої бюрократії. «Призначен­ня цього типа на митницю — це типовий старий феодальний інститут годівниць, який не має нічого спільного з держав­ними інтересами, — написав Саакашві­лі на своїй сторінці у Facebook. — Скіль­ки можна ходити по колу, пропонуючи одних і тих самих серед старих „про­фесіоналів“ і поглиблюючи корупцій­не коло? Скільки можна жерти власний національний організм і займатися са­мознищенням?». Насамкінець Міхо під­сумовує: «Досить заговорювати зуби і тягнути ґуму! Час починати всеосяжні реформи і в цій, і в інших сферах життя. Перемикати державний апарат на слу­жіння суспільству й відходити від інсти­туту годівниць».

Ці докори — більш ніж очевидний ка­мінчик у город президента, його ото­чення, яке розставляє нові кадри. Журналіст Юрій Бутусов підказує Саа­кашвілі, завдяки кому Пудрик об’явився у головному кабінеті Одеської митниці. Дає зрозуміти, що до цього доклав рук керівник Офісу президента Андрій Єр­мак.

За словами блогера, у березні цьо­го року Володимир Зеленський, за про­позицією Єрмака, призначив головою Консультативної ради у справах ветера­нів при президентові відомого політика Сергія Куніцина. А його донька Наталя є дружиною Дениса Пудрака. Випадково чи ні, зауважує журналіст, саме у берез­ні 2020-го Пудрак виграв «люстрацій­ний» суд. А тепер ось отримав висо­ке призначення. «Навряд чи президент Зеленський не в курсі, хто призначив і кого призначили на найбільшу митни­цю, адже Саакашвілі просив призначи­ти на Одеську митницю його людей…», — зауважує Юрій Бутусов. І рекомендує Саакашвілі на найближчій Нацраді ре­форм поцікавитися у президента, хто саме призначив Пудрика «поглиблюва­ти коло корупції» і «пожирати власний національний організм».

Аналітики кажуть, що через цей скан­дал на Банковій знову заіскрить. Цього разу з Єрмаком може публічно зчепити­ся уже Саакашвілі. І на чий тоді бік стане Володимир Олександрович?

Схожі новини