Передплата 2024 ВЗ

«Когось зможемо відправити чартером, когось ні»

Близько 200 українців застрягли в Австрії.

Як розповіла журналісту «ВЗ» киянка Ольга Загородня, студентка приватного вузу у Відні, та працівник журналу L"Officiel Austria, вчора, 16 березня, зранку вона мала вилетіти з Відня до Києва «Австрійськими авіалініями». Мала квиток бізнес-класу. Приїхала в аеропорт о 7.30. Побачивши на табло «рейс скасовано», встала у чергу до стійки інформації. Частину пасажирів попередили завчасно, надіславши е-мейл, але Оля тієї інформації не отримала.

«Австрійські авіалінії» не змогли полетіти, оскільки через карантин Україна не може прийняти громадян Австрії (екіпаж, літаки), або ж їх заберуть на 14-денний карантин. Пасажирів «Австрійських авіаліній» почали «перекидати» на рейс МАУ. Ніяких додаткових оплат з них не брали. Склали відповідні списки. Але усім місць на літаку МАУ не вистачило. Ольга каже, що з її рейсу не змогли вилетіти до Києва 78 осіб. В тому числі і вона.

Тим часом, поки пасажири чекали на свою долю в аеропорту та переєстрацію на рейс МАУ, на сайті МАУ ціна на квитки до Києва росла, як на дріжджах. Квиток коштував 1300 євро в економ-класі. Але приблизно о 9.00 квитків більше не було. В аеропорт під’їхало ще чимало людей, які мали летіти до Києва іншим, вечірнім, рейсом «Австрійських авіаліній». Його також скасували.

О12.00 в аеропорт приїхав представник українського посольства і сказав пасажирам, що не змогли вилетіти, скласти список, який відправив у посольство. Люди пробули в аеропорту до 16.00, але жодної інформації щодо їхньої долі не мали. О 16.00 їм дали номери в готелі при аеропорту. Там вони чекали інформації до 21.00. Але нічого нового їм не сказали. Пішли спати. Зранку зібралися у холі готелю і досі чекають на інформацію, але наразі їм ніхто нічого не обіцяє.

Люди шоковані, у багатьох стан паніки, бо не знають, що робити. Є чимало сімей з дітьми. Багато хто каже, що купив квиток на останні гроші і не знає, як далі бути.

Тим часом, Посол України в Австрії Олександр Щерба звернувся до українців Австрії з проханням допомогли людям, які стали заручниками кризової ситуації. «Як ви знаєте, сотні наших співвітчизників потрапили в лиху ситуацію, — написав пан Щерба у соцмережі. — Когось зможемо відправити чартером, когось ні. В найближчі дні на території посольства буде кризовий штаб допомоги цим людям. Потрібні харчі, спальні мішки, і найважливіше - хто може сприяти з розміщенням, взяти до себе хоч когось, будемо вдячні».

А тим часом…

Австрія додала Україну до списку країн, які постраждали від вірусу, разом з Італією, Іспанією та Францією. Тепер щоб потрапити на територію Австрії з України, потрібен сертифікат на негативний тест на СОVID-19.

Фото Ольги Загородньої

Відень

Схожі новини