Передплата 2024 ВЗ

«Воювати із жінками – ницо...»

Політики, громадськість обурені через обшуки у відомої фронтової волонтерки Марусі Звіробій. Вважають це політичними утисками опонентів влади

За відому фронтову волонтерку, активістку Євромайдану, інструкторку навчального центру Десантно-штурмових військ Марусю Звіробій (такий позивний носить колишня київська дизайнерка, видавець, геральдистка Олена Самбул-Біленька) взялося Державне бюро розслідувань. У четвер, о 6.30 ранку, у помешкання її бабусі, що розташоване у селі Калинівці під Києвом, з обшуком нагрянули слідчі відомства Романа Труби у супроводі представників СБУ, спецназівців із «Альфи», які прибули трьома автобусами. Не дочекавшись адвоката, перевернули у хаті все догори дриґом, забрали дві зареєстровані мисливські рушниці, три телефони, блокнот із робочими записами. Так зазвичай діють перед арештом…

Цікаві подробиці обшуку у Марусі Зві­робій оприлюднила народний депу­тат Софія Федина. Ось як вона розпові­ла про це на своїй сторінці у Фейсбуку: «Дно: дбр-НКВС знайшли у Марусі іграш­ковий пістолетик з кульками до нього і… вилучили як зброю!!! До уваги іграшко­вих магазинів: майте на увазі!».

Маруся Звіробій разом із народним депутатом від «Європейської Солідар­ності» Софією Фединою стали фігурант­ками кримінального провадження. ДБР звинувачує цих жінок у погрозі прези­денту України вбивством. Історія відо­ма. У селищі Золотому-4 на Луганщині 26 жовтня відбулася розмова на підви­щених тонах Володимира Зеленського із чинними воїнами, ветеранами АТО, які не погоджувалися із відведенням військ. Під час спілкування президент зверхньо «тикав» захисникам України, при цьому заявляючи, що він — «не лох». Нетактов­ність посадової особи № 1 зачепила ба­гатьох українців, які бачили цю перепалку по телевізору, — вони відреагували зли­вою критики на адресу глави держави. Фронтові волонтери Софія Федина і Ма­руся Звіробій у своєму відеоблозі крити­кували Зеленського особливо жорстко, часом не добираючи слів. У деяких із цих фраз оточення президента угледіло по­грози йому. І вирішило провчити «зло­вмисниць».

На столі генпрокурора Руслана Рябо­шапки уже лежить надісланий ДБР про­єкт підозри народному депутату Софії Федині. Ймовірно, у найближчий вівто­рок або у четвер за поданням ГПУ про позбавлення її депутатської недоторкан­ності, притягнення до кримінальної від­повідальності, затримання і арешт го­лосуватимуть народні депутати. У партії «Європейська Солідарність» такі кроки назвали політичними переслідуваннями, тиском на опозиціонерів, тих, хто не зго­ден з політикою Зеленського.

Із Марусею Звіробій простіше — вона не має депутатського імунітету. Тож, не виключено, у найближчий час її волю мо­жуть обмежити. Утім, від своєї жорстко критичної позиції щодо Зеленського во­лонтерка не відмовляється. В інтерв’ю одному з телеканалів вона із «солдат­ською прямотою» сказала: «Розпіарили по всьому телебаченню вирвану з кон­тексту розмову, яка була після слів на­шого товариша президента, який поїхав хамити нашим військовослужбовцям… Його попередили: якщо ти будеш ха­мити… Повторюю ще раз: якщо ти бу­деш хамити нашим військовослужбов­цям, то з тобою станеться все, що там ми по списку тобі пояснювали з Фединою. Якщо ще не доходить… Нє хрєн вести себе так з людьми, які захищають Бать­ківщину».

Після обшуку у Марусі Звіробій гнів­ною реакцією вибухнули соцмережі, ві­домі політики, громадські діячі, фронто­вики.

Ось що каже народний депутат Ірина Геращенко: «Скоро трійки почнуть ходити по квартирах опозиціонерів? Ми стрімко будуємо поліцейську державу. На стра­хах, залякуванні, арештах, конфіскаціях, тиску, під улюлюкання натовпу. „Уклоніс­ти“ обшукують і затримують резервістів і воїнів. Кінець епохи Гідності. Примітно мовчання і навіть „одобрямс“ наших між­народних партнерів. Вони мовчатимуть, тримаючи кулачки за ринок землі і „мир“ ціною України. Потім, можливо, якесь за­непокоєння із себе видушать».

Не приховував свого обурення колиш­ній міністр інфраструктури Володимир Омелян. «Безумовно, найбільша загро­за зараз — Маруся Звіробій. Ідеальний і єдиний ворог держави. Знищити армію, пересадити волонтерів і патріотів, а далі можна спокійно капітулювати. Гастроле­ри…».

«Отакі справи, котики. 30-ті поверта­ються», — прокоментувала обшуки у во­лонтерки відома журналістка Яніна Со­колова.

Гнівно відреагував народний депутат 8-го скликання, колишній очільник «Пра­вого сектору» Дмитро Ярош. «По-перше, воювати із жінками — ницо, — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку. — Такі дії можуть проводити тільки мерзотни­ки, пі****си та вороги України. По-друге, чинна влада, кожного дня втрачаючи свій рейтинг війною з патріотами України, втрачає свою, і так не дуже високу, ле­гітимність. По-третє, все, що зараз від­бувається, нагадує мені спецоперацію Кремля, а отже, потребує адекватних дій українського народу і патріотів у си­лових державних структурах». Водночас Дмитро Ярош застеріг співвітчизників від радикальних кроків у відповідь, бо, мов­ляв, загостренням ситуації скористаєть­ся Росія.

Ведучий телеканалу «Прямий» Тарас Березовець написав, що справдилося його передбачення про те, що Федині і Звіробій інкримінуватимуть «створення злочинної групи». І саркастично зіронізу­вав, що відбувається «підготовка до нор­мандської зустрічі». «У мене запитання. Це уже політичні репресії, коли прихо­дять до воїнів ЗСУ, а не до сепаратистів, чи ще ні?».

А політичний оглядач Віталій Портни­ков каже: «Обшуки у волонтерки Мару­сі Звіробій, як і переслідування депутата Верховної Ради Софії Федини — точний індикатор нестабільності режиму, який встановився в Україні після катастрофіч­них підсумків президентських і парла­ментських виборів 2019 року».

І ще кілька слів по Марусю Звіробій, яку нині беруть під ніготь. Під час Ре­волюції гідності ця жінка, будучи хво­рою, через соцмережі організувала групу «Допомога пораненим Майда­ну» і у такий спосіб координувала за­хист майданівців. З початком росій­ської агресії проти України під Києвом активістка організувала полігон почат­кової військової підготовки для добро­вольців, які потім вирушали на фронт. Через «Марусин полігон» пройшли ти­сячі захисників держави. Благословля­ючи своїх вихованців на ратну службу, вона казала: «Бережіть Україну та один одного!». У критичні для країни дні Ма­руся Звіробій (такий позивний дали їй у «Козацькій сотні» і «Правому секторі») забезпечувала наших воїнів на передо­вій продуктами, одягом. Не випадково учасники АТО присвоїли цій волонтер­ці звання «Народний герой України», яке є альтернативою офіційній нагоро­ді — «Герой України». Нещодавно Мару­ся Звіробій була у суді серед тих, хто підтримував бойового генерала Мар­ченка, якого ДБР звинувачує у закупівлі бракованих бронежилетів…

І ще — щодо погроз на адресу політи­ків. І про реакцію на ці погрози. Кілька місяців тому нинішній нардеп від «Слу­ги народу» Олександр Дубінський про­понував подушити газом однопартійців Петра Порошенка, які зібралися на свій з’їзд. Ось цитата із його блогу у соцме­режах — «сьогоднішній форум Порошен­ка був нашим шансом. Шансом пустити туди г*з. Якраз всі зібралися». Але ні ДБР, ні СБУ, ні МВС на ці погрози не зреагува­ли. А Дубінський став членом парламен­ту, членом президентської фракції.

Зрештою, про парламент. У фільмі «Слуга народу» його головний герой Го­лобородько, роль якого зіграв Володи­мир Зеленський, із насолодою розстрі­лює ненависних йому нардепів. Епізод викликав двоякі враження у глядачів. Експерти побачили у цьому елемент під­бурення, розпалювання анархічних на­строїв. Однак цей відверто провокацій­ний фрагмент так і не отримав оцінки державних органів на предмет загрози суспільній безпеці.

А ще пригадайте: були спроби засто­сувати фізичну силу проти самого Поро­шенка (як у часи його правління, так і за Зеленського). Такі спроби робили моти­вовані політичними опонентами члени так званих «дружин». Однак про кримі­нальні справи за «погрози смерті дер­жавному діячу» ніхто так і не почув. Взя­лися за жінок. Думають, що не зустрінуть опору…

Софія Федина закликала вийти на пі­кет проти політичних репресій. «Товари­ство, треба вийти і сказати своє слово! Бо завтра кожен з нас може стати на­ступним». Акцію анонсували на четвер, 28 листопада. Пікет у Львові, на вул. Кри­воноса, 6, організовувала ГО «Справа громад».

А тим часом…

Партія «Європейська Солідарність» виступила із заявою щодо обшу­ків у Марусі Звіробій. У заяві, зокрема, йдеться: «Шоковані неспівмірною реакцією правоохоронних органів на заяву Марусі Звіробій. Вона нагадує реакцію Януковича на так званий яєчний теракт 2004 року. Спецпідрозділ „Альфа“ — це явно занадто для обшуку вдома у жінки-волонтера. Це при­низливо для самих правоохоронців. Їх тренували явно не для цього. Три танки чи три БТРи логічно би доповнили три автобуси „Альфи“ у цій феє­ричній спецоперації».

В «Європейській Солідарності» кажуть, обшук у Звіробій — «не лише ре­акція на її критичні зауваження щодо відступу на фронті, а й частина полі­тичних репресій, якими влада марно сподівається призупинити турбопа­діння довіри з боку виборців».

Схожі новини