Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Музикант Вакарчук узяв політичну ноту

Із партією «Голос» хоче пройти у парламент і принести країні «справжні зміни»

Відомий громадський діяч, співак Святослав Вакарчук, самостійно вийшов на політичну сцену — тепер з власною партією «Голос». Хоче зайти з нею у Верховну Раду, щоб внести свіжі акорди в українську політику. Про створення нової сили соліст рок-гурту «Океан Ельзи» заявив 16 травня, через два дні після свого 44-річчя.

Сталося це на оглядово­му майданчику столично­го музею історії України, де відбулася презентація ново­го проекту. Відмовник від пре­зидентських перегонів Вакар­чук каже, що іде у парламент, бо саме там творяться осно­вні зміни у країні. Хоче «знищи­ти стару політику і творити полі­тику нову, яка принесе справжні зміни». За його словами, «ста­ра політика — це сліпа віра у президента». Вакарчук вважає, що для істотних перетворень «нового прізвища у кабінеті на Банковій недостатньо», мов­ляв, потрібна свіжа кров і у за­конодавчому органі.

Це буде вже другий похід Вакарчука у Верховну Раду. 12 років тому, за часів Ющенка, він, будучи безпартійним, ба­лотувався у парламент шос­того скликання за списком блоку «Наша Україна — На­родна Самооборона». Од­нак не пропрацював під скля­ним куполом і року. 16 грудня 2008-го добровільно склав по­вноваження народного депу­тата. Пояснював свій крок роз­чаруванням від міжусобиць у таборі демократів. Експерти зауважували, що працювати за депутатським пультом Ва­карчук не дуже-то і квапився: пропустив 44 відсотки пленар­них засідань…

Творити нову українську по­літику Вакарчук збирається з людьми, чиї прізвища не дуже відомі загалу. Перша п’ятірка його команди: колишній заступ­ник міністра економіки в уря­ді Яценюка Юлія Клименко (ка­жуть, саме вона має очолити виборчий штаб Вакарчука на парламентських виборах); про­фесор-кардіолог Юрій Соко­лов; колишня голова Одеської ОДА Соломія Бобровська; екс-керівник антикорупційної гро­мадської організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин; командир роти, яка захищала Донецький аеропорт, Андрій Шараськін.

Вакарчук каже про нові пра­вила у житті українського бо­монду. Одне з них — відділення грошей від політики. Запевняє, що його партія не фінансува­тиметься за рахунок олігархів, а функціонуватиме на внески від прозорого бізнесу і рядових громадян. У деяких аналітиків, які пов’язують Вакарчука із ба­гатієм Віктором Пінчуком, така заява викликала скепсис.

За даними опитування соціологічної групи «Рейтинг» (його проводили із 30 квітня по 10 травня, ще до звістки про ство­рення партії «Голос»), якби пар­ламентські вибори відбулися найближчої неділі, за політич­ну силу Вакарчука проголосува­ли б лише 0,9% опитаних. Один із користувачів соцмереж так оцінив політичні перспективи співака: «Пізно, Івасю, до шко­ли. На президентських виборах треба було за Україну заступи­тися, а не дочікуватися реваншу Коломойського і малоросів…».

Схожі новини