Передплата 2024 «Добрий господар»

Завбачливіть чи фальстарт?

Деякі кандидати на крісло мера Львова уже почали виборчу кампанію

Гучна заява міського голови Львова Андрія Садового про те, що він не буде балотуватися на пост мера Львова, загострила увагу до виборів міського голови Львова, які відбудуться у 2020 році. Очікують щонайменше два десятки кандидатів на крісло мера Львова (у 2015 році їх було 11), серед яких і старі політики, які вже брали участь у мерських перегонах, і новачки.

Експерти вважають, що серед потенційних кандидатів побачимо прізвища нардепа Ігоря Васюника, мера Винник Володимира Квурта, голови Львівської ОДА Олега Синютки, громадського активіста Назарія Брезіцького, заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка, депутата Львівської міської ради від «Народного контролю» Валерія Веремчука. Своїх представників висунуть і «Батьківщина», і «Свобода» (минулого разу від «Свободи» балотувався Руслан Кошулинський) та наразі віртуальна партія «Слуга народу».

«Такі кандидати у мери Львова, як нардеп Васюник, мають певний стартовий капітал на загальноукраїнському рівні, формують лобі Львова у Києві», — вважає політичний експерт, голова аналітичного центру «Вільний голос» Олексій Роговик. — Без сумніву, Васюник буде брати участь".

Журналіст «ВЗ» вирішила запитати у народного депутата України Ігоря Васюника, чи справді має намір брати участь у виборах мера Львова? «Не відхиляю такого відповідального рішення, — відповів Ігор Васюник. — Львів потребує втілення свіжих і прогресивних ідей. Місто втомилося від аритмічного розвитку. Львів’яни варті того, аби чітко знати — куди і як рухається місто Лева».

Серед кандидатів, яких обговорюють щонайменше два роки — заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. Він — вихованець Садового. Дехто звертає увагу на те, що він багато у чому схожий на свого шефа, навіть суто візуально. «Якщо «Самопоміч» побачить, що Андрій Москаленко може не впоратися з викликом — делегують когось з нардепів, наприклад, Олега Березюка, — міркує Олексій Роговик. — У Москаленка є позитивний рівень довіри серед львівської молоді та «креативного класу». Та Андрій Москаленко поки що не коментує чуток про його потенційне кар’єрне підвищення.

Ще один новачок — 35-річний львів’янин, юрист, бізнесмен Назарій Брезіцький. У коментарі для «ВЗ» він сказав, що прийняв рішення йти на вибори мера Львова ще у травні минулого року. Сталося це у його робочому офісі: «Подивився у вікно і побачив навпроти моєї роботи 12-поверхівку, яку зводять майже в історичному ареалі міста Лева, — каже пан Брезіцький. — Шукаю однодумців, щоб разом напрацювати ідеї, які ляжуть у мою стратегію розвитку Львова. Як оцінюю свої шанси… На більшість речей, які починав у житті, мені говорили: „Назаре, це зробити неможливо“. Але мені вдавалося».

«Мер Винник Володимир Квурт вже веде активну виборчу кампанію. Отже, виглядає, що для себе вибір зробив, — зауважує Олексій Роговик. — У львівській команді чинного президента, можливо, ухвалили таке рішення: оскільки, інший представник від БПП „Солідарність“, голова Львівської ОДА Олег Синютка після президентських виборів, може просунутися кар'єрними сходами і піти до Києва. Якщо станеться так, що буде новий президент після президентських виборів і на момент мерських виборів БПП „Солідарність“ не буде при владі, то може так статися, що Синютка захоче поборотися за крісло мера Львова. Бачу певну проблему — багато львів’ян згадують „сміттєву кризу“, коли нарікали і на представників чинної влади (ОДА), що це була спланована сміттєва блокада. Львів'ян тоді взяли у заручники у великих політичних іграх. Це безумовно згадають… Квурт виглядає як новий політик на цьому тлі».

За його словами, головні фаворити мерських перегонів — кандидат від влади та від «Самопомочі». Не виключено, що їм складе конкуренцію представник партії «Слуга народу». Залежить, хто буде цією кандидатурою, — пояснює Олексій Роговик. — Може бути якась відома у Львові людина".

У коментарі для «ВЗ» депутат і заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк сказав, що наразі не знає, чи варто йому брати участь у виборах мера. «Це буде втретє, — каже. — Буду бачити! Бо зараз для мене головна президентська виборча кампанія. Потім будуть парламентські вибори».

Депутат Львівської міськради Валерій Веремчук каже «ВЗ», що посада мера — велика відповідальність, але він готовий ризикнути і поборотися за крісло міського голови Львова. Вважає, має чималий депутатський досвід, є практика реалізації різних проектів. «Маю розуміння, як місто має розвиватися, — наголосив Веремчук. — Як змінити ситуацію з громадським транспортом, як вирішити проблему зі сміттєзвалищем».

«Говорити про те, що виборча мерська кампанія уже стартувала — трохи зарано, — сказав для „ВЗ“ мер Винників Володимир Квурт. — До виборів — півтора року! Веду кампанію — щоб зберегти Винники. Також працюю у контексті промоції великого Львова, промоції агломерації».

Уточнюю, чи готовий Квурт поборотися за посаду міського голови Львова. «У мене є ідеї розвитку Львова», — відповів він. — Чи вони будуть цікавими львів’янам — покаже час".

Схожі новини