Передплата 2024 ВЗ

Напередодні Об’єднавчого собору патріарх Філарет відкрито заявив про власну незгоду із Константинополем

За п’ять днів до Об’єднавчого собору патріарх Філарет заявив про незгоду з Константинополем. За словами філарета, його архієреї не приймуть вимог Вселенського Патріархату щодо процедури.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Найбільших розбіжностей у баченні собору між Києвом та Константинополем наразі дві. Перша — КП за те, щоб собор був виключно архієрейським, тоді як у Стамбулі наполягають на участі у ньому вірян та пересічних священників. Друга — у Києві вважають, що голосування під час виборів очільника церкви має бути відкритим. Константинополь за таємні вибори.

«Київський патріархат є самою більшою церквою. І від нас залежить, приймемо ми, те що нам будуть пропонувати, чи не приймемо. Якщо це буде корисно нам, ми приймемо, а якщо це буде не корисно нам, і державі, і українській церкві, ми просто не проголосуємо і відкинемо», — заявив патріарх Філарет.

Нагадаємо, Об’єднавчий собор, учасники якого мають проголосити створення автокефальної православної церкви в Україні, затвердити її статут та обрати предстоятеля, відбудеться 15 грудня в Софійському соборі у Києві.



Схожі новини