Передплата 2024 «Добрий господар»

Крок до ЄС та НАТО: парламент направив до КСУ зміни в основному законі щодо закріплення курсу України

Верховна Рада ухвалила проект постанови № 9037/П про включення до порядку денного сесії та про направлення до Конституційного Суду проекту змін до Конституції щодо зовнішньополітичного курсу України.

За проголосував 321 народний депутат, повідомляє «112 Україна».

Відповідний законопроект № 9037 передбачає зміни до преамбули Конституції, відповідно до них Верховна Рада підтверджує європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України.

У ст. 85 пропонується прописати, що Верховна Рада повноважна не тільки визначати засади внутрішньої і зовнішньої політики, а й реалізовувати стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

«Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору», — пропонується передбачити у ст. 102.

Кабінет міністрів, зі свого боку, забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Із перехідних положень виключається норма, що дозволяє іноземним військовим формуванням тимчасово на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів використовувати чинні військові бази на території України.

Нагадаємо, зміни до Конституції — процес тривалий. Скерування до Конституційного суду — перший крок.

Наступний — висновок КСУ щодо відповідності проекту Конституції.

Потім парламент має «попередньо підтримати» законопроект щонайменше 226 голосами.

Наступної сесії можливе ухвалення в цілому принаймні 300 голосами народних депутатів.

Далі, як і зазвичай — підписання спікером і президентом, офіційна публікація і набуття чинності.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 3 вересня 2018 року подав до Верховної Ради проект змін до Конституції щодо зовнішньополітичного курсу України. Через деякий час профільний комітет рекомендував парламенту направити документ до КСУ для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Схожі новини