Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Християни східного обряду святкують Різдво Христове

  • 07.01.2017, 10:21
  • 5 958

Сьогодні, 7 січня, українці східного обряду - православні християни, греко-католики та старообрядці - святкують Різдво Христове.

Згідно з Євангелієм, Діва Марія разом з Йосифом, з яким вона була заручена, прийшли в маленьке юдейське місто Віфлеєм для участі в державному переписі. Оскільки місця їм не знайшлося ні в готелях, ні в домівках віфлеємців, вони вирішили заночувати в печері, куди пастухи зазвичай заганяли в негоду худобу. Там і народився Ісус Христос. Немовля поклали в ясла (годівницю для худоби).

Саме тоді пастухам, що вночі стерегли стадо, з'явився ангел зі звісткою про появу на світ Спасителя світу, і вони першими поклонилися маленькому Ісусові. Також на поклоніння Богонемовляті прийшли волхви (східні мудреці), яких до Віфлеємської печери привела чудесна зірка. Вони принесли Христу дарунки - золото, ладан і смирну.

Головний сенс свята полягає в тому, що прославляється втілення Бога в людині. Поєднавши в собі Божественну і людську природу, Ісус поклав початок спасінню людства - позбавленню його від гріхів. Також прославляється любов Бога до людей - Він, Цар світу, заради них втілився в беззахисне немовля. Свято Різдва Христового - найурочистіше серед дванадесятих, воно відзначається аж до наступного свята - Хрещення. Цей період (7-18 січня за новим стилем) називають Святками, тобто Святими днями.

Різдво Христове надзвичайно урочисте - високо-небесне, але й водночас дуже земне, людяне свято, адже, що може бути важливішим і дивовижнішим за народження дитини, за прихід нового маленького життя у великий складний світ дорослих.

Тож нехай срібне світло Різдвяної зірки, що світить ось уже понад дві тисячі років і не тьмяніє, торкнеться душі кожного, хто сповідує християнство. Нехай її тихе сяйво буде сьогодні в кожній українській оселі, в місті і в селі, на сході і на заході, на півночі і на півдні, а найбільше там, де війна, смерть, страх і неспокій, де людське горе, сльози, смуток і зневіра.

"Нехай маленький Христос прийде сьогодні туди, де найтемніше, де болить...", - як сказав один мудрий, хоч і молодий, священик-капелан з передової. І нехай звістка про народження Сина Божого буде для нас у ці дні найголовнішою і найважливішою новиною: "Христос рождається! Славімо Його!".

Президент Порошенко з родиною привітав українців із Різдвом Христовим

Президент, його дружина та діти записали зворушливе відеозвернення.

Президент Петро Порошенко з дружиною та дітьми зробив відеозвернення, у якому привітав українців зі святом Різдва Христового. Привітання опубліковане на Facebook-сторінці президента.

"Щиро вітаю всіх українців із великим церковним та глибоко родинним святом — Різдвом Христовим! За святковим столом пропоную найперше помолитися за Воїнів, які в ці дні захищають нас від ворога-антихриста. І хай новонароджений Спаситель Ісус Христос дасть їм сил берегти їхні земні життя. І всю нашу країну бережи, Господи, від усякого зла", - сказав Порошенко.

Як відомо, 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове.

Андрій Садовий привітав львів'ян з Різдвом

Мер Львова: «Історія народження Ісуса Христа показує, що правдивий життєвий шлях — це непроста дорога, потрібні сильна віра і сильний дух, аби пройти її правильно».

Міський голова Львова Андрій Садовий привітав львів’ян та гостей міста з Різдвом Христовим і побажав усім любові і злагоди, віри та сили духу. Мер наголосив, що цьогоріч на Різдвяні свята очікується різке похолодання, тому вулиці Львова цілодобово патрулюватимуть, а для усіх, хто потребуватиме зігрітись, працюватимуть пункти обігріву. Також міський голова звернувся до усіх з розумінням поставитись до ситуації і хто має змогу — допомагати людям зігрітись.

«Цього року Різдвяні свята пройдуть у Львові за різкого похолодання. Синоптики прогнозують, що на час свят у місті та області будуть сильні снігопади, ожеледиця, хуртовини та сильні морози. Ми підготували ряд заходів, про які я хочу вас поінформувати.

По-перше, на вулицях міста чергуватимуть патрулі поліції та муніципальної дружини, аби вчасно виявляти надзвичайні ситуації — травмування чи обмороження. По-друге, в місті працюватимуть пункти обігріву для усіх, хто потребує зігрітись. Цілодобові — за адресами: вулиці Кирилівська, 3а, Сербська, 15 та на вулиці Франка, 56. Також в кожному районі міста вдень для обігріву будуть відкриті перші поверхи шкіл — в кожному районі по одній школі.

Я прошу вас, якщо ви зауважили на вулицях міста бездомних, принаймні, поінформувати їх про наявність пунктів обігріву. Я також звертаюсь до власників усіх закладів громадського харчування, власників установ з проханням з розумінням поставитись до ситуації в ці дні та допомогти зігрітись тим, хто цього потребуватиме.

Ми також забезпечимо посилений режим чергування у двох базових лікарнях міста — лікарні швидкої медичної допомоги на вулиці Миколайчука та у 8-ій міській клінічній лікарні на вулиці Навроцького. Я прошу усіх у випадку будь-яких непередбачуваних ситуацій повідомляти на гарячу лінію міста за телефоном 15-80.

І, насамкінець, я щиро вітаю Вас зі святом народження Ісуса Христа. Історія Його життя показує нам всім, що правдивий життєвий шлях — це непроста дорога. Потрібні сильна віра, сильний дух, аби пройти її правильно. Нехай у ваших родинах панує любов та злагода, а в Україні — мир та процвітання.

Христос Рождається! Славімо Його!», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Зокрема, на час холодів (до 8 січня) цілодобово працюватимуть три пункти обігріву:

— на вул. Кирилівській, 3а (Центр обліку та нічного перебування бездомних громадян),

— на вул. Сербській, 15 (у приміщенні ЛКП «Старий Львів»)

— на вул. І. Франка, 56 (монастир святого Климентія ордену редемптористів, який буде відкритим від 7:00 год. 6 січня і до 21:00 год. 8 січня).

Також з 9:00 до 18:00 год. будуть відкритими перші поверхи шкіл — у кожному районі по одній школі:

— у Галицькому районі - середня загальноосвітня школа №9, вул. М. Коперника, 40

— у Личаківському районі - БДЮТ Личаківського району, вул. Личаківська, 99

— у Залізничному районі - спеціалізована школа І-ІІІ-го ступенів №15 з поглибленим вивченням англійської та французької мов, вул. Патона, 7

— у Сихівському районі - середня загальноосвітня школа №84, вул. Зубрівська, 30

— у Шевченківському районі - ЗОШ №22 ім. В. Стефаника, вул. Хімічна, 7

— у Франківському районі - середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №83, вул. Івана Пулюя, 16.

Схожі новини