Передплата 2024 «Добра кухня»

Надарували стільки, скільки б за три депутатські каденції не заробив

«Фронтовик» Дзензерський задекларував презентів на 35 мільйонів гривень.

Поки народні обранці відтягують неприємну для себе процедуру — заповнення електронних декларацій (з усіма подробицями — від готівки до інформації про ділову тещу, яка дала круте авто зятю-нардепу покататися), в їхні куці звіти про доходи і статки за минулий рік можна заглянути на парламентському сайті. Оцінивши, хто скільки і чого задекларував, «Українська правда» склала рейтинг найзаможніших обивателів Верховної Ради. «Золото» серед товстосумів дісталося екс-«регіоналу» з «Відродження» Віталію Хомутинніку (майже 167 мільйонів доходу). А ось «найобдарованішим» парламентським мільйонером виявився «фронтовик» Денис Дзензерський. У його декларації, в графі «подарунки, призи і виграші», вказана сума завбільшки з 473 (!) торішні депутатські зарплати.

«Срібло» у рейтингу найдоходніших депутатів — за представником «Народного фронту» Ігорем Котвіцьким (66,8 млн. грн.). До обрання у Верховну Раду він працював віце-президентом харківської компанії «Інвестор». Тієї самої, співзасновником якої свого часу був керманич МВС Арсен Аваков (крім Котвіцького, за аваковською квотою в «НФ» до парламенту потрапили ще кілька менеджерів з бізнес-орбіти міліцейського міністра).

Замикає мільйонерську топ-трійку нардеп з пропрезидентської фракції Федір Негой (44 млн.). Звідки йому «накапала» восьмизначна сума — секрет фірми. Усе, крім 77 тисяч річної депутатської зарплати, Негой засекретив у графі «інші доходи».

За згадуваністю у першій десятці найдоходніших депутатів — на рівних «Відродження», «Народний фронт» і «БПП». Крім «відродженця» Хомутинніка, до рейтингу увійшли його «однофракційці» Геннадій Бобов зі 42 мільйонами доходу та «юний орел» Михайло Поплавський, який торік одоходився на 40,8 мільйона. «Фронтовику» Котвіцькому компанію склала солодка парочка — власниця 40-мільйонного доходу Тетяна Донець та її коханий Денис Дзензерський, який задекларував трохи більш ніж 35 мільйонів доходу. А з «порошенківцем» Негоєм у мільйонерській десятці «засвітилися» також представники «БПП» Олексій Савченко (41,4 млн.) та Гліб Загорій (39,7 млн.).

У номінації «Найобдарованіші» два призові місця дісталися «опблоківцям». Задекларувавши у графі «подарунки, призи і виграші» майже 11 мільйонів гривень, Нестор Шуфрич отримав срібну медаль. Бронзу у номінації по-братськи розділили Михайло і Дмитро Добкіни (у кожного презентів на 10 «лимонів»). А першу сходинку у рейтингу «осідлав» вже згадуваний «фронтовик» Денис Дзензерський. Йому «підфортунило» аж на 35 мільйонів! Батько на купівлю чергового заводика гроші подарував (Дзензерського-старшого називають «акумуляторним бароном»: заснована ним корпорація «ВЕСТА» об’єднує кілька підприємств з виробництва акумуляторів)?

А ось Дзензерський-молодший на подарунки, схоже, не такий щедрий. У його «половинки» Тетяни Донець графа про презенти у декларації за минулий рік порожня. Але на випадок, якщо чоловік виправиться і закидає її подарунками, депутатка заздалегідь підготувалася: зареєструвала у Верховній Раді законопроект з пропозицією подаровані «дрібнички» не декларувати (про інші скандальні моменти законопроекту Донець читайте у тижневому номері «ВЗ» за 15-21 вересня). Це за нинішнім законом потрібно вказувати у декларації усі презенти, дорожчі за п’ять «мінімалок», встановлених на перше січня звітного року (на сьогодні йдеться про суму 6590 гривень). Мабуть, пані Донець розхвилювалася, що доведеться перелічувати усі подаровані їй носовички і шарфи. Ось і взялася планку підвищувати, аби декларувати довелося лише презенти, вартість яких перевищує 10 відсотків річного доходу. Якщо міряти за останньою декларацією Донець, вона звітувала б тільки про подарунки за більш як чотири мільйони гривень. Відчуйте різницю! Сумочку від Hermes за півмільйона гривень, яку Донець перед літніми канікулами «вигуляла» у Верховній Раді, у декларації вказувати не довелося б.

Схожі новини