Передплата 2024 ВЗ

Знайшов наркотик – сідай і гавкай!

Собак малих порід тренують на наркотики, зброю, цигарки, великих – на затримання порушників кордону

У Кінологічному навчальному центрі Держприкордонслужби, що у Великих Мостах на Львівщині, відбувся VІI Міжнародний чемпіонат ДПСУ з дресирування службових собак. Змагалися команди українських прикордонників з чотирилапими друзями та їхні колеги з Молдови, Білорусі й Польщі. Такі вишколи — це і обмін досвідом між кінологами, і вивчення нових методик дресирування собак. Подивитися один із найкращих кінологічних центрів Європи поїхала журналіст «ВЗ».

...На вісімдесяти з лишком гектарів території Центру створений єдиний в Україні й найкращий на теренах Європи навчально-тренувальний центр для прикордонників та їхніх чотирилапих друзів. Тут готують кінологів і собак для міжнародних місій. Зокрема, навчали кінологів для Кот-д’Івуару, звідси відправляли в АТО учасників бойових комендатур.

Один із етапів змагання - пошук наркотиків, вибухівки чи цигарок у багажі пасажирів (працює німецька вівчарка Трістан).
Один із етапів змагання - пошук наркотиків, вибухівки чи цигарок у багажі пасажирів (працює німецька вівчарка Трістан).

«У чемпіонаті беруть участь п’ять команд регіональних управлінь ДПСУ та іноземні команди — з Білорусі, Польщі, Молдови, - розповідав начальник циклу кінологічних дисциплін Кінологічного навчального центру підполковник Дмитро Суржа. - Всього 27 учасників змагань. Змагаються кінологи зі спеціальними собаками з пошуку наркотичних речовин, вибухових речовин, тютюнових виробів. Також змагаються розшукові собаки. Випробування собак проводяться з трьох дисциплін: пошук наркотичних, вибухових речовин і тютюнових виробів у приміщеннях, в автомобільному транспорті і в багажі. Четверта дисципліна — навики слухняності. Розшукові собаки займаються за окремою програмою. Кращий представник цього напряму виступатиме на Національному чемпіонаті Нацполіції, який відбудеться у Мукачевому 26-30 вересня».

На першій локації вже очікують своєї черги учасники команд. Під тренувальний «полігон» переобладнали колишній барак для особового складу. Собаки мають знайти тут закладки (імітацію наркотиків чи вибухівки) у “спальному приміщенні”. Чотирилапі повискують від нетерпіння, з приміщення долинає гавкіт. Дехто розминається на плацу. Поки кінологи чекають своєї черги, не відмовляються попозувати під «прицілом» телекамер і розповісти про службу.

Один із етапів змагання - пошук наркотиків, вибухівки чи цигарок у багажі пасажирів (працює німецька вівчарка Трістан).
Один із етапів змагання - пошук наркотиків, вибухівки чи цигарок у багажі пасажирів (працює німецька вівчарка Трістан).

Поляк Даріуш Бжонка із бельгійською вівчаркою Ірмою служить у прикордонній службі Польщі, працює на Міжнародному летовищі в Катовіце (Пижовіце). «Пес натренований на пошук наркотичних речовин, - розповідає Даріуш. - У щоденній службі обшукує багаж пасажирів на летовищі. У багажі трапляються наркотики, хоч і нечасто. Переважно це якісь грами, які пасажир за кордоном вживав, носив із собою, але забув витягти з багажу. Також ми нашими собаками допомагаємо і поліції».

На плацу показує «фокуси» ще один польський прикордонник - сержант Станіслав Бжез із Тарнова зі своїм фокстер’єром Факсом. Песик чіпляється зубами у гумовий м’ячик на шнурку і не відпускає, навіть коли кінолог піднімає пса на тому шнурку вгору. Собака ричить і вириває м’ячик.

Сержант Станіслав Джес із польського Тарнова зі своїм фокстер’єром Факсом. У завзятого песика годі забрати м’ячик…
Сержант Станіслав Джес із польського Тарнова зі своїм фокстер’єром Факсом. У завзятого песика годі забрати м’ячик…

Українець Михайло Алексеєв - з Південного регіонального управління ДПСУ, Білгород-Дністровського прикордонного загону. Виховує фокстер’єра Бобіка. Собаці чотири роки. «Кожен кінолог вибирає сам, з якою породою йому краще працювати, - розповідає Михайло. - У “німців” (німецьких вівчарок) свої навики. «Фокса» в якомусь плані легше дресирувати. Він дуже жвавий. Бобік багато знаходив наркотиків. Тільки вийшов з навчальної школи, як через два місяці «затримав» наркотики. У деяких випадках він спрацьовує й на зброю, патрони».

Собак більших порід (переважно німецьких вівчарок) у прикордонній службі використовують для затримання порушників кордону. Малих — кокер-спанієлів, фокстер’єрів, лабрадорів — для пошуку наркотиків, цигарок та зброї. Вони мають добрий нюх.

Другий етап змагання — пошук зброї і наркотичних засобів у колоні автомобілів (п’ять машин стоять на плацу). Методично, крок за кроком спанієль обшукує днище, нутрощі, кожен сантиметр вантажівки, привстає на задні лапи, дотягується до коліс. Ось знайшов «закладку» - сідає і починає гавкати. Його господар піднімає руку, сигналізуючи суддям, що завдання виконано. Коли результат зафіксовано, кінолог спрямовує пса до наступної машини…

Прикордонники розповіли, що собак вчать не дряпати сумки чи ємності, які вони обшукують, бо там може бути вибухівка. Знайшов «закладку» — сідай і подавай голос, або просто мовчки сідай. Нагородою для собаки, яка правильно виконала завдання, служить… гра з улюбленим м’ячиком. Собаки настільки шаленіють за тими м’ячиками, що мимоволі пригадала розповіді, мовляв, чотирилапих, які шукають наркотики, роблять справжніми наркоманами. Чи не схований у тому м’ячику справжній наркотик? Усі прикордонники, з якими розмовляла на цю тему, з обуренням відкинули таку версію. Собаку-нюхача виховують з маленького цуцика, якого беруть тут же в розпліднику. Його привчають до роботи за принципом гри. Він бавиться з улюбленим м’ячиком, потім іграшку ховають, песик мусить знайти її. Поступово песика привчають асоціювати іграшку зі штучним запахом наркотику, який «виведений» у пробірках. З часом м’ячик починає в собаки асоціюватися зі штучним запахом наркотику. Але собака завжди сприймає пошук як гру, а не як роботу.

Фото автора

Сокальський район

Схожі новини