Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ООН: «На Донеччині з початку конфлікту загинули 9640 людей»

  • 15.09.2016, 13:37
  • 3 099

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 188 жертв серед мирного населення на сході України за період з середини травня до середини серпня поточного року.

Загалом з початку конфлікту зафіксовано 9640 смертей і 22431 поранення, передає Еспресо.

"Доповідь, яка охоплює період з середини травня до середини серпня, показує, що кількість пов'язаних з конфліктом на сході жертв серед цивільного населення збільшилася на 66% порівняно з попереднім звітним періодом. Загалом Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 188 жертв серед мирного населення на сході України, зокремаи 28 загиблих і 160 поранених протягом трьох місяців", - йдеться в доповіді, оприлюдненій у четвер.

Загалом станом на 15 вересня Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало 9640 пов'язаних з конфліктом смертей і 22431 поранень серед українських збройних сил, цивільних осіб і членів збройних груп з моменту початку конфлікту (з середини квітня 2014 року).

У документі наголошується, що причиною більше половини всіх жертв серед цивільного населення, задокументованих у червні і липні, був обстріл через лінію дотику, значну кількість цивільних осіб було вбито або вони дістали поранень від мін і розтяжок. Кількість цивільних осіб, які померли від вторинних наслідків бойових дій (наприклад, відсутність води, медикаментів або закладів охорони здоров'я), залишається невідомою.

"Водночас, якщо ситуація покращилася з моменту відновлення режиму припинення вогню 1 вересня, то ситуація уздовж лінії зіткнення залишається досить нестабільною, про що свідчать події на вихідних. У дійсності існує реальний ризик, що новий спалах насильства може відбутися в будь-який час", — коментує Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

За його словами, ескалація бойових дій уздовж лінії зіткнення протягом літа була різким нагадуванням, що ситуація на сході України заслуговує набагато більшої уваги. "Необхідні додаткові зусилля для того, щоб знайти довгострокове вирішення цієї кризи і покласти край стражданням цивільного населення. Права людини і справедливість — це те, що потрібно людям, а не подальші смерті і більш глибока ненависть і руйнування", — сказав Верховний комісар.

Крім того, в доповіді спостерігається поступове погіршення ситуації з правами людини і основними свободами в Автономній Республіці Крим, зокрема, спостерігається відсутність відповідальності та відшкодування для жертв утисків прав людини, особливо для тих осіб, які утримуються під вартою осіб.

Ця доповідь — 15-а у серії доповідей, підготовлених Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

Схожі новини