Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У тестах було багато запитань, які не стосуються Нацполіції. Тож ми вгадували...»

На переатестації поліцейські хвилюються. «Ми не інквізиція», – заспокоюють члени комісії.

Із 13 вересня у Львові розпочалась переатестація правоохоронних органів. Вул. Кривоноса, 1. Саме тут, у приміщенні Університету внутрішніх справ, проводять електронне тестування дільничних інспекторів, оперів та водіїв. Тривають тести дві години, усього 120 запитань. Тобто на кожне запитання слід витратити не більше хвилини.

«Усі так рано прийшли, - перешіптуються поліцейські. - На роботу так швидко не приходять». Запізнитися можна не більше, ніж на 10 хвилин, інакше не пустять. Один чоловік консультує кількох правоохоронців ще до початку тестування: “Електронне тестування — це таке, головне пройти співбесіду. Туди треба прийти у чистій сорочці, а не подертій, та лакових мештах”... “Ще треба їх мати”, - з усмішкою каже співрозмовник.

“Час пік” настав. Усіх просять зайти до кабінетів. Попереджають, що виходити під час тестів заборонено. Кожен отримує логін і пароль. “Ті, хто не дуже вміє користуватися технікою, краще за ноутбук не сідайте”, - дає настанови координатор.

Дізнаюся, що мінімально треба набрати 45 балів (в одному запитанні — чотири варіанти відповідей, треба обрати правильний). Перший блок — запитання на логіку (плюс математика), другий — службова діяльність. Розпитую старшого (він уже тести склав, набрав 72 бали), чи хвилюються право­охоронці? “Аякже, - каже. - Дивіться, які у них великі очі”. “Бачила серед міліціонерів багато таких, хто явно не у кращій фізичній формі — маленькі, худенькі”. - “Це нічого не означає. Невисока людина може бути майстром спорту з рукопашного бою”, - пояснює співрозмовник.

Після тестування спілкуюся з інспектором, який набрав 56 балів. “Було багато питань, які не стосувалися Нацполіції, - зауважив він. - Про прокуратуру, суд, патрульну поліцію. Скажімо, скільки часу дається на розгляд заяв. Яке це має відношення до нас? Ми вчили закон про Нацполіцію. У деяких випадках ми просто вгадували”...

У Головному управлінні НП у Львівській області атестують “другу категорію” поліціянтів (серед них чимало керівників). Як повідомила голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе, 70% керівників поліції Львівщини, які атестувалися у Києві, атестації не склали. Я дізналася з власних джерел, що йдеться про 35 осіб. Це не означає, що з поліції їх виженуть, але на своїх посадах точно не залишаться. Як варіант, можуть піти на пониження... До речі, тих, хто уже на пенсії, але працює, чомусь не атестують.

Поліціянти зізнаються, через те, що процес атестації на Львівщині затягнувся, ось уже який місяць живуть як на “пороховій бочці”. Весь час у напрузі, нерви не витримують... Правоохоронці кажуть, крім того, що вам поставлять запитання на знання законів, можуть спитати, наприклад, якою бачите нову поліцію? Чи хотіли б працювати на вищій посаді?”. Або “що таке державний устрій?”. Утім, громадські активісти заспокоюють: якщо перед ними слідчий — питають про те, що стосується саме його компетенції. Кадровика — суто про його роботу. По усіх законах людей “не ганяють”.

Помітила у руках в одного поліціянта (він ходив під дверима туди-сюди і дуже хвилювався) закон про нову поліцію. Чоловік зізнався, усіх законів ще не знає. Але орієнтується. За списком викликають наступного поліцейського. У відповідь — тишина... “Та не хвилюйтеся, - звертається до правоохоронців, які топчуться у коридорі, одна з членів комісії. - Ми ж не свята інквізиція, яку викликали для тортур”. Правоохоронці усміхаються...

Одна громадська активістка каже, її б воля, зробила би процес атестації максимально прозорим. “Тут мали би стояти відеокамери, - зауважила пані Наталя. - Але є один наказ, який створює перешкоди”. Каже, учора одного правоохоронця відправили на поліграф. Виникли сумніви щодо правдивості його відповідей...

Схожі новини