Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Генпрокурор проти Антикорупційного прокурора. Хто кого? І навіщо? 

Чому замість боротися з «корупційною гідрою» силовики чубляться між собою.

Давня хвороба української політики — дружні міжусобиці — “у всій красі” проявилася у стосунках головних борців з корупцією. Громадськість була шокована звісткою про обшук, з яким працівники Генеральної прокуратури нагрянули у недавно створену підструктуру — Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП). Виглядає на те, що відомства, які покликані бути партнерами, стали конкурентами, а їхні керівники — ворогами.

Сім представників ГПУ прийшли в офіс Антикорупційної прокуратури із судовою ухвалою про обшук. Охорона САПу з таким свавіллям не погодилася і готова була чинити опір. У відповідь викликали спецпідрозділ СБУ “Альфа”. Далі інформація про “обмін люб’язностями” надходила суперечлива. За деякими даними, після жорстких розмов і “дуелі” у соцмережах люди Луценка повернулися на місце своєї роботи з порожніми руками...

Якщо вірити офіційним заявам з Різницької, “наїзд” ГПУ на САП стався через те, що антикорупційні прокурори дозволили собі недопустимі речі: “незаконне прослуховування сторонньої особи”. Юрій Луценко заявив, що не дозволить такого кричущого порушення закону, якої б структури це не стосувалося. Сказав: своїм горе-прокурорам не пробачає цього, але й іншим спуску не дасть. Мовляв, час недоторканих закінчився.

Значно бурхливішу реакцію викликали “відвідини” представників ГПУ у керівника Спеціалізованого антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Він вважає, що керівництво ГПУ вчиняє перепони САП у викоріненні корупції. Ось кілька жорстких фраз Холодницького, який за своїм статусом одночасно є заступником Луценка: “Приступаючи до виконання обов’язків керівника САП я розумів, що в мене тепер немає друзів. Але очікувати удару в спину від генерального прокурора України, який повинен бути взірцем у боротьбі з корупційною гідрою, категорично не міг. Прикро і жаль. Але найголовніше, я розумію, що за мною — закон та народ України, який бажає змін!”.

Хто є тією таємничою фігурою, телефон якої начебто незаконно прослуховували детективи САП, офіційно не повідомляється. Журналісти-криміналісти кажуть, що йдеться про колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Колесника. У травні цього року його затримали у справі зникнення з державних складів 30 тисяч тонн цукру на суму 300 млн. грн. Начебто він був причетний до цієї оборудки - через це за Колесником приклеїлася кличка “цукровий прокурор”...

Назар Холодницький заявив, що для прослуховування цієї “сторонньої особи” підстав було більше ніж достатньо. До того ж санкцію на отримання інформації давали у СБУ. Своєю чергою, як стало відомо, про “незаконне прослуховування” з боку САП Генпрокуратуру сповіщала та ж СБУ. Замкнуте коло. Ліва рука не знає, що робить права?

Окрім виведення з-під удару “сторонньої особи”, Назар Холодницький звинуватив Генпрокуратуру у тому, що та саботувала притягнення до відповідальності одіозного судді одного з районних судів Харкова за прізвиськом “Серьожа-четвертака” (був “кишеньковим” суддею тамтешнього мера Геннадія Кернеса). Цього суддю звинувачували у хабарництві, якщо вірити документам, затребувані відкати становили 20-30 відсотків від суми позову чи рішення (є відповідні аудіозаписи). За словами Холодницького, замість того, щоб притягнути цього “служителя Феміди” до відповідальності, за вказівкою генпрокурора кримінальне провадження проти нього закрили...

Скільки ще помиїв-компроматів виллють одне на одного у найближчі дні наші борці з корупцією? І для чого? - самоутвердження чи самознищення.

Судячи з усього, ми стаємо свідками “цехової” війни силовиків. Побоювання щодо цього виникали давно, як тільки-но почали формувати нові антикорупційні структури. І як тільки з усіх-усюд зазвучали клятвенні запевнення про викорінення цього найбільшого зла. “Квіточки” не забарилися: різні відомства за командою своїх патронів змагаються за вирішальний вплив, за право диктувати. Про благі наміри уже забули.

Експерти кажуть, що з обшуком до САПу приходила слідча група під керівництвом такого собі Дмитра Суса, особи, яку вважають креатурою зв’язки Кононенка-Грановського. Коли чекати ходу у відповідь?

Після бурхливого старту публічний конфлікт між ГПУ і САП трішки пригас — не без того, що конкурентів зі свого індонезійського відрядження втихомирив президент. Але нова буря може спалахнути у будь-який момент.

Схожі новини