Передплата 2024 «Добра кухня»

На звалищі біля Львова відновили пошуки зниклого комунальника

13 червня на території Грибовицького сміттєзвалища біля Львова продовжили пошуки зниклого співробітника комунального підприємства.

Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«Станом на 13 червня на місці події для чергування і спостереження перебуває 23 людини особового складу і вісім одиниць техніки від ДСНС України», — йдеться в повідомленні.

У ДСНС нагадали, що ліквідували пожежу на сміттєзвалищі ввечері 10 червня.

На Грибовицькому сміттєзвалищі засипають схил ґрунтом

З метою недопущення виникнення горіння сміття на дальньому схилі, силами ЛКП «Збиранка» проводяться роботи по засипанню схилу ґрунтом.

Як повідомили в ГУ ДСНС України у Львівській області, 10 червня пожежу на полігоні в Грибовичах ліквідовано. В ніч з 10 на 11 червня на місці події залишались два відділення для здійснення моніторингу обстановки, проливки та подальшого згортання ПТО. Приблизно о 05.00 год було виявлено окремі незначні місця виходу диму з тіла сміттєзвалища.

Сьогодні зранку проводилась проливка 3-х місць виходу диму з тіла сміттєзвалища. Задіяно 39 осіб та 13 одиниць техніки.

З метою недопущення виникнення горіння сміття на дальньому схилі, силами ЛКП «Збиранка» проводяться роботи по засипанню схилу ґрунтом.

Продовжуються пошукові роботи.

Всього від початку робіт:

- пересипано сміття в секторах орієнтовно 53657 м куб.

- екскаваторами пройдено 1247 м з початку робіт;

- обстежено площу близько 12892 м кв., що складає близько 73,5% від доступних та можливих місць виконання пошукових робіт у секторах першої черги району пошукових робіт (крім площі завалів у ставках інфільтратів);

- ліквідовано горіння окремих осередків на території площею близько 5600 м кв.

- пролито окремі осередки тління сміття у підніжжя відкосу сміттєзвалища з метою запобігання виникнення пожежі на площі завалу (580 м кв.).

- для виположення схилу сміттєзвалища залучено авіацію ДСНС України (2 літаки АН-32П), здійснено 55 скидів води (434 тонни).

Роботи першої черги аварійно-відновлювальних робіт на основній захисній дамбі ставків накопичувачів інфільтратів завершено.

дамба №1 - всього викладено 4544 мішки з піском;

дамба №2 - насипано орієнтовно 13250 м.куб. ґрунту;

дамба №3 - насипано орієнтовно 59650 м.куб. ґрунту.

Юрій Пацюрко: «Ми три доби не виїжджали з Грибовичів, щоб не привезти до Львова інфекцію»

Директор комунального закладу «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Юрій Пацюрко про перші дні роботи медиків та рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі:

«Ми перші три дні не виїжджали звідти. Тому що ми вважали себе забрудненими, не знали, з чим ми маємо справу. І ми не могли там себе обробити, хоча там була дезінфекційна машина, яка обробляє одяг. Але ми побоювалися щось привезти на собі до Львова. Я поняття не мав, що я на собі можу привезти з того звалища.

І тільки, коли були зроблені санітарні змиви з рук та одягу та результати дослідження показали, що нічого страшного та загрозливого для інших на рятувальниках немає, ми могли спокійно повертатися до Львова.

Робота «швидких» була побудована так, щоби та, яка заїхала в «брудну» зону, не виїжджала в «чисту». В «чистій» чергувала інша, яка би, при потребі, мала транспортувати потерпілих до лікарні.

Дим зі звалища приніс до міста багато небезпечного бруду. Хочемо ми того чи ні, але цей дим йде в різні боки, він розходиться. Його неможливо локалізувати. Неможливо запхати в якийсь «кульок» і утримувати в даному місці.

Найгірше те, що в ділянці сміттєзвалища робиться своєрідна повітряна воронка, спіралеподібний потік повітря, який при певному розгоні може себе подати в той чи інший бік. Концентрація диму у цій воронці настільки непередбачувана, що її навіть неможливо виміряти. Те, що екологи вже ловлять на виході з воронки, це вже зовсім інші параметри концентрації…», — розповів медик, передає portal.lviv.ua.

На Грибовицькому сміттєзвалищі чергуватимуть 12 рятувальників

Також продовжуються пошуки зниклого комунальника.

Про це в ефірі "112. Україна" розповів Микола Чечоткін, керівник Державної служби України з надзвичайних ситуацій

"На даний момент там залишається дві автоцистерни та 12 чоловік особового складу, які здійснюють постійне спостереження за обстановкою на звалищі. У разі появи будь-якого задимлення, вони відразу зреагують. Також в безпечних зонах паралельно тривають роботи з пошуку комунальника", - розповів Чечеткін.

Рятувальники чергуватимуть біля звалища орієнтовно тиждень-півтори.

Порошенко: "Туреччина готова направити свій літак на Львівщину"

Про це у Twitter повідомив президент України Петро Порошенко, передає 24 канал.

"Вдячний президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за готовність відправити спеціальний літак, щоб допомогти Україні в гасінні пожежі біля Львова. Друг пізнається в біді", — написав він.

Домовленість про можливе залучення турецької авіації була досягнута напередодні.

Цеголко: "Пожежу на сміттєзвалищі під Львовом ліквідовано"

Президентові Петру Порошенку доповіли про ліквідацію вогню на Грибовицькому сміттєзвалищі

Про це повідомив у Facebook речник президента Святослав Цеголко.

Порошенку доповів про ліквідацію пожежі голова ДСНС Микола Чечоткін.

"Президент доручив відповідним службам здійснити необхідні заходи для запобігання загорянь у майбутньому. Як повідомив голова ДСНС, на сміттєзвалищі залишиться чергувати підрозділ надзвичайних ситуацій", - повідомив Цеголко.

Грибовицьке сміттєзвалище погасили

На Львівщині ситуація на сміттєзвалищі стабільна та контрольована, продовжуються роботи щодо пошуку зниклого працівника підприємства «Збиранка».

Про це повідомляє прес-служба ДСНС України у Львівській області.

«Станом на 15:00 10 червня ситуація на сміттєзвалищі стабільна та контрольована. Відкритих осередків горіння немає. Силами ДСНС здійснюється проливка окремих осередків тління сміття на площі близько 200 метрів квадратних. Продовжуються роботи щодо пошуку зниклого працівника підприємства «Збиранка», - йдеться у повідомленні.

До робіт залучено 119 чол. особового складу та 36 од. техніки, у тому числі від ДСНС - 94 чол. особового складу та 23 од. техніки.

Ще 400 кв. м знаходяться у вогні на Грибовицькому сміттєзвалищі

У ДСНС розповіли про прогрес у гасінні пожежі на сміттєзвалищі у Львівській області.

Наразі проводиться гасіння окремих осередків пожежі, повідомляють у прес-центрі Держслужби з надзвичайних ситуацій, передає Espreso.TV.

Загальна площа палаючої території становить 400 кв.м. На звалищі також тривають пошукові роботи.

До гасіння пожежі залучено 12 одиниць техніки, 51 працівник особового складу.

Рятувальники локалізували пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі

У Львівській області рятувальники близько 21:30 локалізували пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Про це повідомляє ДСНС, передає Espreso.TV.

Гасіння проводилось за допомогою літаків. Було скинуто 216 тонн води, о 19:41 авіація припинила роботу.

Станом на 21:30 годину пожежа була локалізована. Наразі залишилось близько 30 осередків диму на схилі сміттєзвалища, у недоступних місцях.

Проводяться пошукові роботи зниклого еколога.

Вчора літаки здійснили 25 скидів води на полігон ТПВ у Грибовичах

На полігоні ТПВ у Грибовичах триває спецоперація. Як повідомили в ГУ ДСНС України у Львівській області, протягом дня 9 червня для виположення схилу сміттєзвалища з 10.00.год. залучена авіація ДСНС України 2 літаки АН-32П. Станом на 19.00 год літаками здійснено 25 скидів води (200 тонн).

Проводиться гасіння окремих осередків пожежі на загальній території близько 0,15 га (1500 м.кв.). Ліквідовано загорання окремих осередків на ділянці площею 800 м кв. До гасіння пожежі залучено 12 одиниць техніки та 56 осіб.

З метою недопущення виникнення горіння сміття на дальньому схилі силами ЛКП “Збиранка” (7 осіб та 4 бульдозери, 1 екскаватор, 1 самоскид) проводяться роботи по засипанню схилу ґрунтом, станом на 19.00 год. завезено 216 м.куб глини і сплановано територію на площі 4900 м.кв.

Проводяться пошукові роботи, пересипано - 420 м.куб сміття ТОВ “Онур”.

Всього від початку робіт:

- пересипано сміття в секторах орієнтовно 51897 м куб.;

- екскаваторами пройдено 1127 м з початку робіт;

- обстежено площу близько 12262 м кв., що складає близько 72% від доступних та можливих місць виконання пошукових робіт у секторах першої черги району пошукових робіт (крім площі завалів у ставках інфільтратів);

- ліквідовано горіння окремих осередків на території площею близько 5050 м кв.;

- пролито окремі осередки тління сміття у підніжжя відкосу сміттєзвалища з метою запобігання виникнення пожежі на площу завалу (580 м кв.);

- для виположення схилу сміттєзвалища залучено авіацію ДСНС України (2 літаки АН-32П), якими здійснено 53 скиди води (418 тон).

Загалом, 9 червня до проведення робіт залучено 113 осіб та 34 одиниці техніки.

На Грибовицькому сміттєзвалищі відновили пошук зниклого еколога

Станом на 16:00 9 червня рятувальники частково відновили пошуки зниклого еколога, працівника ЛП «Збиранка».

Як повідомив речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, станом приблизно на 16:00 9 червня рятувальники відновили частково пошуки, передає zaxid.net.

Наразі працює 1 екскаватор та 10 рятувальників.

Порошенко: "Пожежа на сміттєзвалищі під Львовом має бути ліквідована"

Фото: president.gov.ua
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів нараду щодо ситуації на території сміттєзвалища під Львовом.

"Я запросив вас для того, щоб переконатися, що органи центральної влади України роблять все можливе і все від них залежне для того, щоб забезпечити безпеку мешканців міста Лева", - сказав Глава держави під час зустрічі з головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколою Чечоткіним, заступником Міністра екології та природних ресурсів Віктором Вакарашем та головою Державної екологічної інспекції України Андрієм Заїкою, передає president.gov.ua.

За словами голови ДСНС України, до гасіння пожежі окрім наземних бригад було задіяно авіацію. Внаслідок їх дій вдалося зменшити площу горіння з 5 тисяч квадратних метрів до 900.

"Якщо всі заходи будуть і надалі вживатися, то ми плануємо сьогодні завершити гасіння пожежі", - сказав голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Президент доручив продовжувати гасіння пожежі, вживати всіх заходів задля ліквідації її наслідків. Він запевнив у повній підтримці з боку держави. "Я даю доручення продовжувати гасіння. Ніякі фінансові або інші перешкоди не мають вас зупиняти - будь-які проблеми з пальним, додатковим фінансуванням мною будуть вирішені, але пожежа має бути ліквідована", - сказав Петро Порошенко

Він доручив про завершення гасіння пожежі негайно поінформувати мешканців міста, а також доповісти йому особисто. Крім того, Глава держави доручив виділити допомогу родинам загиблих службовців ДСНС.

Віктор Вакараш зазначив, що загрози мешканцям Львова немає: "Хочу сказати про те, що загрози для мешканців Львова немає. Але є занепокоєння і постійно моніторимо ситуацію щодо інфільтрату, який переливається через велику кількість води під час гасіння пожежі і потрапляє у міську каналізацію міста", - резюмував заступник Міністра екології та природних ресурсів.

Він повідомив, що питання із екологічною ситуацією у Львівській області було проблемним давно - керівництво комунального підприємства не допускало екологів з 2013 року до проведення планової перевірки. "З тих пір, тільки у судовому порядку 31 травня цього року, фактично через 3 роки, було прийнято рішення щодо допущення перевірки. На жаль, і після судового рішення інспектори поки що не потрапили на територію об'єкта для того, щоб провести моніторинг і визначити який економічний збиток і шкоду навколишньому середовищу нанесено", - констатував він.

Він також зазначив, що екологічна інспекція провела інспектування, склала відповідні акти і після завершення всіх подій має намір звернутися до Поліції щодо накладання штрафу на комунальне підприємство та львівський водоканал.

Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка зазначив, що на сьогоднішній день ведеться постійний моніторинг ситуації, беруться проби грунту навколо сміттєзвалища та проби поверхневих і грунтових вод. "Значного перевищення ГДК такого, що несе загрозу життю не існує. Головне хвилювання було щодо того, чи просочується інфільтрат через ту дамбу, яку терміново будували - на сьогодні канал сухий, просочування немає. Тобто, загроз на сьогоднішній день не існує", - сказав він.

Глава держави також провів телефонну розмову з міським головою Львова Андрієм Садовим, під час якої той поінформував про ситуацію. Зокрема, міський голова Львова Андрій Садовий підняв питання застарілості засобів та механізмів, які застосовують державні служби в процесі гасіння, порівняно з тими, якими користуються у світі. Відтак, уже сьогодні розпочато перемовини з європейськими партнерами щодо надання необхідної допомоги.

Експерти: "Відчутного впливу на повітря у Львові через пожежу на полігоні немає"

На Грибовицькому сміттєзвалищі продовжують гасити пожежу.

Результати замірів повітря на території Львова, які проводила хімічна лабораторія ЛКП «Адміністративно-технічне управління», не перевищують гранично допустимих норм. Щоправда, незначний вплив відчувається біля полігону в Грибовичах, тому фахівці рекомендують перебувати на вулиці не більше двох діб, передає zaxid.net.

Проби відбирали у трьох точках: на в’їзді на територію полігону (на відстані 20 м від траси Львів-Жовква); у самих Грибовичах, поблизу максимального джерела горіння, і на межі Львова, біля житлового будинку, найближче розташованого до полігону — на вул. Щурата, 27, передає прес-служба Львівської міськради.

Заміри брали на наявність таких забруднювальних речовин, як вуглецю оксид, азоту оксид, азоту діоксин, ангідрид сірчистий, сірководень, аміак, сірчана кислота та недиференційований пил.

Результати аналізу повітря показали, що на трьох контрольних точках вміст забруднювальних речовин, на момент відбору проб, не перевищував нормативів максимально разових гранично допустимих концентрацій.

Однак оцінка результатів замірів повітря, проведена згідно з Державними санітарними правилами показала, що на двох контрольних точках ступінь небезпечності забруднення — слабко небезпечний, а на третій контрольній точці — безпечний.

«Тобто незначний вплив відчувається лише біля полігону у Грибовичах, відтак рекомендуємо перебувати на вулиці не більше двох діб. Проте на Львів відчутного впливу немає, тут безпечно», — уточнив керівник лабораторії АТУ Ігор Гуменний.

Поблизу сміттєзвалища не радять перебувати більше двох діб

Сьогодні, 9 червня, на Грибовицькому сміттєзвалищі рятувальники відновили роботи з гасіння пожежі.

Як інформує прес-служба ДСНС у Львівській області, ввечері 8 червня тимчасово було припинено роботу авіації, проте вже нині за рішенням обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій її відновлять, передає zaxid.net.

Наразі ж із задимленням борються наземними силами.

"З 23 год. 30 хв. 08 червня до 02 год. 30 хв. 09 червня з метою запобігання розповсюдження пожежі на нові території, її локалізації та збільшення “розриву”, проводилось гасіння окремих осередків пожежі. Роботи завершені о 02 год. 30 хв", - йдеться у повідомленні.

Вчора на сміттєзвалищі здійснено 23 скиди води з літаків

Спецоперація на сміттєзвалищі в Грибовичах триває. За оперативною інформацією ГУ ДСНС України у Львівській області, станом на 18.00 год вчора до проведення робіт було залучено 298 осіб та 48 одиниць техніки. Також залучено авіацію ДСНС України (2 літаки АН-32П). Станом на 18.00 год здійснено 23 скиди води (176 тонн), передає Прес-служба ЛМР.

Всього від початку робіт:

- пересипано сміття в секторах орієнтовно 51457 м куб.

- екскаваторами пройдено 1127 м з початку робіт;

- обстежено площу близько 12262 м.кв., що складає близько 72% від доступних та можливих місць виконання пошукових робіт у секторах першої черги району пошукових робіт (крім площі завалів у ставках інфільтратів);

- ліквідовано горіння окремих осередків горіння на території площею близько 2250 м.кв.

- пролито окремі осередки тління сміття у підніжжя відкосу сміттєзвалища з метою запобігання виникнення пожежі на площу завалу (580 м. кв.).

Роботи першої черги аварійно-відновлювальних робіт на основній захисній дамбі ставків накопичувачів інфільтратів завершено:

дамба №1 - всього викладено 4544 мішки з піском;

дамба №2 - насипано орієнтовно 13250 м.куб. ґрунту;

дамба №3 - насипано орієнтовно 59650 м. куб. ґрунту.

Фото: facebook.com/explorer.lviv.

Керівник хімічної лабораторії АТУ: «Попередні результати аналізу повітря перевищень норм не показали»

Працівники хімічної лабораторії ЛКП «Адміністративно-технічне управління» взяли проби води та повітря на території Львова і Грибович, з метою перевірки на перевищення допустимих норм.

За словами керівника лабораторії Ігоря Гуменного, попередні результати аналізу повітря експрес-методом перевищень не показали, остаточні ж будуть відомі завтра до кінця дня, передає Прес-служба ЛМР.

«Ми брали проби у трьох точках: перша — при в’їзді на полігон, друга — в Грибовичах на вул. Івана Франка, поблизу максимально наближеного до джерела горіння будинку, і третя — на межі Львова, на вул. Щурата, 27. Перевіряли на наявність таких речовин як оксид вуглецю, оксид азоту, діоксин сірки, аміак, сірководень, сірчана кислота та пил неорганічний. Попередні результати аналізу перевищень допустимих норм не показали», — розповів керівник лабораторії.

Для аналізу води працівники лабораторії брали проби з двох потоків: перший — з території сміттєзвалища, другий — з місцевої річки в Грибовичах. Робитимуть загальний хімічний аналіз, остаточні результати якого обіцяють надати через 5 діб, попередні — упродовж завтрашнього дня.

У населених пунктах біля сміттєзвалища відновили дослідження повітря

За інформацією ГУ Держсанепідслужби у Львівській області, станом на 8 червня відновили дослідження повітря у населених пунктах біля палаючого сміттєзвалища.

Фахівці з Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби щоденно відбирають зразки повітря поблизу Грибовицького звалища, що на Львівщині. Нині сміттєзвалище під Львовом знову горить, передає Прес-служба ЛМР.

У зв’язку з пожежею, відбір проб атмосферного повітря розпочато 31 травня. У двох точках по границі житлової забудови села Малехів Жовківського району, яке найближче розташоване до місця надзвичайної ситуації. Крім того, на мікробіологічні та токсикологічні показники було відібрано 4 проби криничної води у 4 садибах вказаного села, повідомляє Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України.

Згідно з результатами дослідження атмосферного повітря у точці відбору по межі житлової забудови села Малехів, перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) азоту діоксиду, сірчистого ангідриду та оксиду вуглецю виявлено не було. У точці на відстані 500 м від звалища встановлене перевищення ГДК азоту діоксиду в 2 рази, сірчистого ангідриду в 1,5 разів та оксиду вуглецю в 1,6 разів.

Результати дослідження криничних вод, відібраних у 4 приватних садибах села Малахів на мікробіологічні та 12 токсикологічних показників, в т.ч. феноли, встановили, що у всіх 4 пробах перевищена ГДК кадмію в 2,8-4,4 разів та у трьох криницях вода бактеріально забруднена. У селищах поблизу звалища є централізоване водопостачання, жителів поінформовано про небезпеку, пов’язану із використанням криничної води.

У середу, 1 червня, працівники Жовківського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» знову відбирали проби атмосферного повітря у тих самих точках по межі житлової зони села Малехів. Згідно з результатами досліджень, перевищень ГДК двоокису азоту, оксиду вуглецю та сірчистого ангідриду, не виявлено. Наступного дня, 2 червня, лаборанти відібрали для дослідження проби повітря у двох точках в селах Малехів та Великі Грибовичі — перевищень ГДК азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не виявлено.

Крім того, фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» того ж дня провели відбір і дослідження 2 проб атмосферного повітря по межі житлової забудови вул. Щурата у місті Львові. Згідно з результатами досліджень, перевищень граничнодопустимих концентрацій азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не виявлено.

У зразках атмосферного повітря, відібраних 3-5 червня в населених пунктах у зоні впливу звалища, перевищень азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не зафіксовано.

Після повідомлень про відновлення пожежі, лаборанти знову вирушили до місця події, щоб відібрати у найближчих населених пунктах зразки атмосферного повітря для дослідження.

Як повідомляють у Головному управлінні ДСНС України у Львівській області, вчора о 15:05 горіння сміття було локалізовано та о 16:10 повністю ліквідовано. Повторне горіння сміття окремими осередками в зоні можливого зсуву на площі 800 кв.м. виникло о 21:30.Пізно ввечері вогнеборцям вдалося ліквідувати горіння на площі 250 кв.м. На ранок 8 червня площа горіння складала орієнтовно 700 кв.м.

На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішили задіяти авіацію, щоб частково спровокувати зсув. Це дасть змогу продовжити ліквідацію займання.

Рятувальники звертаються до мешканців прилеглих сіл, активістів та інших сторонніх осіб, не задіяних у проведенні робіт, не заходити до зони, де проводяться роботи, щоб не наражати себе на небезпеку.

35 міст Львівщини погодились допомогти Львову з вивезенням сміття

Мери міст-учасників львівського регіонального відділення Асоціації міст України погодились тимчасово приймати тверді побутові відходи зі Львова.

Таке рішення діятиме поки не буде вирішено питання з облаштуванням нового сміттєзвалища. Його ухвалили у середу, 8 червня, під час зборів регіонального відділення Асоціації міст.

Як розповів ZAXID.NET виконавчий директор львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов, до Асоціації входять 45 міст Львівщини. Мери 35 з них були присутні на засіданні у середу і одноголосно висловили свою підтримку Львову у ситуації, яка склалася з вивозом сміття. Мери решти міст, за словами Абаімова, не були присутні на зустрічі з поважних причин та, імовірно, також підтримають Львів.

Заяву про підтримку Львова вже підписали мери Городка, Мостиськ, Пустомит, Яворова, Комарна, Самбора, Буська, Кам’янки-Бузької, Перемишлян та Винників.

«Ми обговорили форс-мажорну ситуацію, яка склалася у місті Львові з побутовими відходами. Ця ситуація неприємна, її треба вирішувати. Наші міські голови висловили підтримку Львову і допомогти, адже у Львові живуть рідні багатьох мешканців цих міст», — сказав Абаімов.

Він наголосив, що міста Львівщини не залишать Львів сам-на-сам у складній екологічній ситуації. «Я закликаю всіх мешканців Львівської області з розумінням ставитися до проблеми. У ті дні, коли горить сміттєзвалище, коли загинули люди, треба допомогти мешканцям Львова», — наголосив Абаімов.

Міський голова Винник Володимир Квурт також підтримав рішення своїх колег. «Сьогодні склалася надзвичайна ситуація. Тому треба терміново вирішувати, що робити зі сміттям, яке утворюється щодня, а також починати процес рекультивації Грибовицького сміттєзвалища», — сказав він.

Володимир Квурт також зазначив, що Львів возитиме своє сміття до інших міст області тимчасово, а пізніше найімовірніше прийме такі самі обсяги сміття з цих міст. «Сьогодні під час засідання було озвучено, що для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища буде потрібно ще 3 млн кубометрів сміття. Тож сміття з інших міст зможуть довозити до Грибовичів, щоб зробити там накриття», — сказав він.

На Грибовицькому сміттєзвалищі погасили видимі осередки загорянь

Рятувальникам вдалося ліквідувати видимі й відкриті осередки загорянь на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова.

Про це повідомив речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев у Facebook.

"Продовжуємо скидання води. Ручними стволами ліквідовані видимі й відкриті осередки загорянь. Роботи тривають", - йдеться в повідомленні.

На Грибовицькому сміттєзвалищі проводиться спецоперація щодо гасіння пожежі

На полігоні в Грибовичах до ліквідації пожежі залучена авіація. Станом на 13 год було використано 32 тонни води.

Про це повідомила Ірина Маруняк під час брифінгу. Також сьогодні буде працювати робоча група в Обласній державній адміністрації щодо нової ділянки для полігону та сміттєпереробного заводу. Наразі ж сміття зі Львова приймають 6 полігонів у Львівській області. Також місто проведе заміри води та повітря на території, наближеній до Грибович. Результати будуть повідомлені згодом, передає Прес-служба ЛМР.

«Сьогодні відбулось засідання обласної комісії ТБ і НС і міської комісії ТБ і НС. Зараз проводиться спецоперація щодо гасіння пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі. Працює два літаки АН-32. Зараз вже викинуто 32 тонни води. Один літак може вміщати 8 тонн води.

Є в інтернеті інформація, що є небезпека для дітей, які проживають у селах біля сміттєзвалища. Ця інформація є непідтверджена. Нема лабораторних досліджень.

Місто замовило лабораторні дослідження, які будуть проведені сьогодні і будемо мати висновки щодо якості повітря та води. Ці висновки будуть озвучені публічно. Проби будуть брати з території ближче до сміттєзвалища, будуть брати проби повітря та води. Результати проб повітря будуть швидше. Якщо буде необхідність, будуть зроблені проби повітря у місті Львові.

Сміття в основному вивозиться. Але є майданчики, які перевантажені. Щодня ця ситуація стає напруженішою. Ті міста, які приймали сміття, зараз відмовляються з різних причин. Одна причина — блокують громадські активісти. Інша — сміттєзвалища також є перевантажені і є проблеми.

В центральній частині міста нема проблем з вивозом сміття. Є питання на околицях. Якщо говорити по Сихівському району, то є питання по компаніях «Еко-світ» і «АVЕ». Зараз стоять завантажені 5 автомобілів. Вирішується питання, куди сміття буде вивезено. Поодинокі такі випадки є в інших районах. Стараються перевізники ці питання врегулювати.

Зараз на сміттєзвалищі працює міська та обласна комісія ТБ і НС. По ходу гасіння пожежі будуть прийматись відповідні рішення. Зараз є два завдання. Перше — гасіння пожежі. Друге — зменшення ухилу сміття, яке нависло. Якщо вдасться, треба зменшити ухил сміття, бо є небезпека зсуву.

Сьогодні має бути засідання робочої групи в ЛОДА, маємо розглядати ці питання. Запропоновано 5 ділянок, але більш детальна інформація буде після засідання робочої групи.

Зараз орієнтовно 5-6 полігонів в області приймають сміття зі Львова. Але на території Львівської області є 600 полігонів. Зараз ми звертаємось до мерів міст, до керівників сміттєзвалищ, щоб сміття приймали. Бо є небезпека перевантаження контейнерів та антисанітарного стану у Львові, якщо сміття не будуть приймати.

Зараз працює робоча група, куди залучені спеціалісти трьох інститутів, які працюють над тим, як правильно провести рекультивацію сміттєзвалища. Має бути попередня інформація орієнтовно до кінця цього тижня. Основні заходи розроблені, що далі робити і як робити зі сміттєзвалищем», - розповіла Ірина Маруняк, голова Сихівської РА, заступник голови міської комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

ДСНС: «Станом на 12.30 год двома літаками здійснено 4 скиди води на сміттєзвалищі»

За оперативною інформацією від ГУ ДСНС України у Львівській області, станом на 12.30 год проводиться гасіння пожежі окремих осередків горіння сміття на загальній площі біля 0,5 га. До гасіння пожежі залучено 16 одиниць техніки та 180 людей, 4 бульдозери. Також залучено авіацію ДСНС України (2 літаки АН-32П). Станом на 12.30 здійснено 4 скиди води.

У зв'язку із значною загрозою зсуву сміття, збереженням тенденції до його виникнення та великою небезпекою, внаслідок цього, для особового складу залученого до проведення пошукових робіт пошуково-рятувальні роботи призупиненно, передає Прес-служба ЛМР.

Пошукові роботи будуть відновленні рішенням обласної комісії з питань ТЕБ та НС за результатами експертно-технічних висновків про безпеку проведення пошукових робіт.

Комунальним підприємством ЛКП «Збиранка», у відповідності до рішення обласної комісії з питань ТЕБ та НС, проводиться візуальне спостереження за верхньою частиною сміттєзвалища: довжина тріщини — біля 80 м.; висота просідання передньої частини — біля 3 м.; ширина розлому - біля 1,5 м.; глибина — біля 2,5 м.

Нагадаємо, сьогодні о 10.00 год. проведено засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС.

Всього від початку робіт:

- пересипано сміття в секторах орієнтовно 51457 м куб.

- екскаваторами пройдено 1127 м з початку робіт;

- обстежено площу близько 12262 м.кв., що складає близько 72% від доступних та можливих місць виконання пошукових робіт у секторах першої черги району пошукових робіт (крім площі завалів у ставках інфільтратів);

- пролито окремі осередки тління сміття у підніжжя відкосу сміттєзвалища з метою запобігання виникнення пожежі на площу завалу (580 м. кв.).

Роботи першої черги аварійно-відновлювальних робіт на основній захисній дамбі ставків накопичувачів інфільтратів завершено:

- дамба №1 - всього викладено 4544 мішки з піском;

- дамба №2 - насипано орієнтовно 13250 м.куб. ґрунту;

- дамба №3 - насипано орієнтовно 59650 м. куб. ґрунту

Загасити Грибовицьке сміттєзвалище за допомогою авіації не вдалось

Для гасіння нової пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом задіяли два літаки надзвичайників. Однак бажаного ефекту наразі досягти не вдалось.

Про це розповів речник львівських рятувальників Віталій Туровцев, передає 24 Канал.

"Відбулося три спроби скидування води, дві по 4 тонни, одна 8 тонн, наразі позитивного результату нема, нам не вдалося спровокувати зсув, тобто зараз буде ще одна спроба скиду води у 8 тонн", — зазначив Туровцев.

За його словами, практики застосування літаків для гасіння пожежі на сміттєзвалищі в Україні ще не було. Літаки застосують не для гасіння полум'я, а для того, щоб спровокувати зсув небезпечної ділянки, після чого рятувальники зможуть під'їхати пожежними автомобілями і розпочати власне гасіння пожежі.

Грибовицьке сміттєзвалище гаситимуть з літака

Сміттєзвалище знову розгорілося. Загасити його водою немає змоги, може бути новий зсув. Рятувальники чекають авіацію.

"Сміття і не переставало фактично горіти з того часу, відколи загинули пожежні. Воно самозаймалося, горіло. Вчора пішов сильний дим. Рятувальники приїхали, пробували гасити. Але там є величезна загроза нового зсуву. Тріщина, яка утворилася на вершині сміттєзвалища сягає в шир до 2 метрів. Брила може в любу секунду відламатися, будуть нові жертви", - розповідає місцева мешканка Любов Карпа, передає gazeta.ua.

Зараз на звалищі палає 700 квадратних метрів відходів. Рятувальники чергують на місці. Попросили допомоги в авіації.

"Горіння складає орієнтовно 700 кв.м. площі звалища. На 10:00, 8 червня заплановано позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС", - говорять в ДСНС Львівської області.

Літаком з неба пожежу гаситимуть спеціальною сумішшю.

"З вчорашнього дня і в Львові і в його околицях чути їдкий дим спалених відходів. Сміття в Грибовичах постійно тліє. Якщо є справді загроза для життя рятувальників, невже важко на такий об'єкт було раніше літак замовити. Проблему б вирішили", - каже львів'янка Людмила Антонюк.

Семерак: «Щодо ситуації навколо Грибовичів та оголошення території зоною стихійного лиха»

«Просив би не політизувати це питання. Кожен має відповідати за свою зону впливу. Зрештою, Служба безпеки відкрила кримінальні провадження і здійснює перевірку.

Переконаний, що справжні причини пожежі та її наслідки будуть встановлені найближчим часом.

Зараз потрібно сконцентрувати всі зусилля, щоб терміново зупинити активну пожежу - до 360 градусів в середині тіла, яке горить. У Львові працює спеціальна комісія, створена обласною адміністрацією, яка вивчає причини та наслідки катастрофи. До цієї комісії залучена Екологічна інспекція Львівської області. Фахівці здійснюють відповідні заміри викидів продуктів горіння в атмосферу. По деяких показниках вони перевищують норми.

Тільки розуміючи ці цифри, можна говорити про кошти, які знадобляться на відновлення природного середовища», — повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Грибовицьке сміттєзвалище продовжує горіти

На Грибовицькому сміттєзвалищі триває пожежа на площі 400 квадратних метрів.

Про це в ефірі Еспресо.TV повідомив речник Головного управління ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев.

"На місці події чергує наша рятувальна техніка, вони по мірі можливості подали воду, ліквідували загоряння в тих межах, в яких було можливо, а саме це близько 300 метрів квадратних. Горіння на площі 400 метрів квадратних ліквідувати не вдається, оскільки підхід людей і техніки неможливий у дану зону", - розказав Туровцев.

Він додав, що на даному місці техніка рятувальників перебуває в черговому режимі, але вода чи речовини для гасіння пожежі не подаються, оскільки це неможливо.

"Причиною загоряння стати могло тільки те сміття, яке знаходиться на сміттєзвалищі, оскільки воно постійно перегниває. Воно виділяє велику кількість тепла, виділяється дуже багато газу-метану, і воно періодично спалахує", - зазначив речник ГУ ДСНС України у Львівській області.

За його словами, весь цей період, поки рятувальники знаходилися на сміттєзвалищі, ці пожежі виникали, але вони спалахували в тих місцях, де була можливість їх оперативно ліквідувати і не давати розповсюджуватися.

"Зараз вони виникли у тому місці, куди наші підрозділи підійти не можуть, оскільки існує загроза обвалу", - підсумував Туровцев.

Над Грибовицьким сміттєзвалищем утворилося сильне задимлення

Мешканці Львова повідомляють про сильне задимлення та загоряння в районі Грибовицького сміттєзвалища.

Однак рятувальники запевняють, що нових загорянь станом на вечір 7 червня на сміттєзвалищі немає, а є лише сильне задимлення, передає zaxid.net.

Дим з боку Грибовицького сміттєзвлища добре видно з різних районів Львова. Світлини стовпів диму львів’яни активно поширюють у соцмережах. На деяких світлинах видно і вогонь на схилах сміттєзвалища.

Крім того, мешканці північних мікрорайонів Львова відчувають запах диму.

Депутат Львівської міськради та активіст Ігор Зінкевич оприлюднив також відео загоряння.

Разом з тим, начальник сектору зв’язків зі ЗМІ ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев увечері 7 червня запевнив ZAXID.NET, що нових загорянь на сміттєзвалищі немає. За його словами, на ділянці, де 28 травня сталося займання, а пізніше — обв

Схожі новини