Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Великдень декому захотілося «Чорного світанку»...

Готували провокації з імперським душком

Як уже писав “ВЗ”, з 30 квітня по 10 травня СБУ переходить на цілодобовий режим роботи, а на масових заходах чергуватиме весь особовий склад Головного управління Нацполіції у Львівській області. Готувалися до травневих свят і провокатори, які прагнули дестабілізувати ситуацію на Львівщині саме у ці дні, коли збіглося кілька релігійних і державних свят (1 травня — Великдень і Міжнародний день солідарності трудящих, 8 травня — День примирення, 9 травня — День перемоги). Служба безпеки України викрила у Львові дві групи цих зловмисників.

Під час обшуків за місцем проживання цих осіб правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та агітаційні матеріали, спрямовані на організацію та проведення маршу з антидержавними закликами. Про це “ВЗ” повідомили у прес-службі УСБУ у Львівській області. Перша група осіб входить в організацію “Чорний світанок”. Учасники групи вели відповідний ресурс у соцмережі “ВКонтакті” (цей ресурс фінансується ФСБ Росії. - Авт.). Вилучені листівки із написами: «Нові тарифи, старі зарплати», «Геть міністрів, геть капіталістів», «Праця за їжу? Це рабство», «За волю повстане трудящий народ», «1 травня — виходь за справедливість».

Адміністратор «Чорного світанку» пояснив, що на 1 травня вони планували провести «першотравневий марш» від пам’ятника Івану Франку до площі Ринок. При цьому очікували провокацій щодо себе «з боку праворадикальних сил». За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, або на захоплення державної влади») Кримінального кодексу України.

Друга група провокаторів назвала себе «Антифашистським спротивом Львова». Її СБУ викрила спільно із прокуратурою. У групу входять до 25 осіб віком від 18 до 70 років. Вони готували провокації на 9 травня. Організатор групи Олександр дав пояснення, що отримував вказівки на проведення різноманітних акцій, поширення матеріалів, які популяризують тоталітарний режим із використанням комуністичної символіки. Так, до 22 квітня (день народження російського більшовицького диктатора Леніна. — Авт.) отримали завдання поширювати листівки із комуністичними гаслами. Тому 15 і 16 квітня розклеювали у районі Високого замку портрети ідеологів комунізму Леніна, Маркса і Сталіна. У помешканнях цих зловмисників, крім комп’ютерної техніки, спецслужби вилучили листівки з доказами антиукраїнської діяльності — із зображеннями Леніна і написом «КПСС», георгіївської стрічки тощо. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 258-3 («Участь у терористичній організації») ККУ. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

Як розповіла «ВЗ» керівник прес-служби УСБУ у Львівській області Мирослава Клячківська, наразі нікому із цих осіб не оголошено підозри. Вилучені предмети відправили на експертизу, по її закінченні й буде встановлено кримінальну відповідальність конкретних осіб. Підозрювані дали пояснення, і їх відпустили. «Обидві групи осіб не підтримували між собою зв’язок, але мета в них була одна: створити дестабілізацію у регіоні і влаштувати провокації», — сказала Мирослава Клячківська. Чи мають відношення ці групи провокаторів до попередньо викритих працівниками СБУ і прокуратури двох жінок-військовослужбовців, так званих кібер-сепаратисток? Ці питання вивчаються у рамках кримінального провадження у справі. Як і питання, хто міг фінансувати усі ці групи зловмисників і хто за ними стоїть.

А тим часом…

На 28 квітня у Львові був запланований Марш величі духу, або ж «Парад вишиванок». Щорічне дійство присвячується створенню дивізії «Галичина». Зазвичай колона з приблизно трьохсот осіб рухається від пам’ятника Бандері до пам’ятника Шевченку. «Парад вишиванок» — ще одне «слабке місце» у можливій дестабілізації ситуації на свята у Львові. Зазвичай у Параді вишиванок використовують банери зі знаком «Ідея нації», який, по суті, є стилізацією свастики. Це латинська літера «N», перекреслена вертикальною рискою. Знак має назву «вольфсангель» (з німецької — вовчий гак). Це рунічний символ, який означає захист, взяття ворога у полон. Однак за часів Третього Рейху використовувався як емблема для різних військових та парамілітарних підрозділів (наприклад, дивізії СС «Райх»). Зрозуміло, ніхто в Європі не буде розбиратися із рунічним походженням «вольфсангеля». Достатньо буде відповідної телевізійної «картинки», щоб дискредитувати Львів у переддень розгляду у Європарламенті питання про безвізовий режим України з ЄС...

Схожі новини