Передплата 2024 «Добра кухня»

Убивство адвоката Юрія Грабовського може вплинути на повернення Надії Савченко в Україну

  • 25.03.2016, 13:24
  • 7 521

В Україну приїхав Ілля Новиков, адвокат української льотчиці Надії Савченко.

Він заявив, що її звільненню може зашкодити вбивство адвоката Юрія Грабовського, який захищав російського ГРУшника Олександра Александрова, передає ТСН.

Нагадаємо, тіло 44-річного адвоката Юрія Грабовського знайшли 25 березня о 4.00 ранку в неподалік Жашкова на Черкащині.

"Поки що найвірогідніший варіант повернути полонену льотчицю додому — це обміняти її на Александрова та Єрофеєва. Та через те, що напередодні Грабовського знайшли мертвим, суд над ними в Україні затягнеться", - зазначив Новиков.

Чи причетні до смерті Грабовського російські спецслужби, Новиков не коментує.

"Я зустрічався з Оксаною Соколовською, яка захищає Єрофеєва, і вона вважає, що її життя теж у небезпеці. Вона звернулася за наданням держохорони. Вона не виключає, що може піти з цієї справи. І це означає, що склад захисту зміниться повністю. Тому я не знаю, на скільки може відбутися затримка. Я не знаю, чи є в нас інші варіанти обміну", - пояснив юрист у ефірі ТСН.

Нацполіція: "Обставини зникнення адвоката Грабовського з`ясовано"

Поліція відзвітувала про те, як впродовж трьох днів з`ясовувала обставини зникнення адвоката Грабовського.

Про це повідомляє прес-центр Національної поліції.

Поліцейськими встановлено, що напередодні зникнення адвокат був у себе в офісі, а потім зник у невідомому напрямку. Водночас стало відомо, що профілем Грабовського у Facebook користувалися невідомі.

Під час досудового слідства правоохоронці провели обшуки за місцем проживання і роботи Грабовського, вилучили необхідні речі для проведення експертиз. Крім того, в якості свідків допитали осіб, з якими потерпілий працював, орендував офісне приміщення тощо.

14 березня, на вимогу Генеральної прокуратури, всі зібрані матеріали були передані до Військової прокуратури для подальшого досудового розслідування.

Росія відреагувала на вбивство Грабовського

У МЗС Росії заявили, що вбивство адвоката Юрія Грабовського свідчить про "посилення в Україні антидемократичних, тоталітарних тенденцій, які ніяк не вкладаються в європейські норми моралі і права".

Про це йдеться в офіційному коментарі МЗС Росії.

Виправдалися наші найгірші передчуття. Київська влада, незважаючи на всі попередження, так і не змогли або ж не захотіли забезпечити безпеку Ю.Л.Грабовского, — йдеться в заяві.

У відомстві Лаврова стверджують, що Київ "не має наміру дотримуватися правових методів".

"Розраховуємо, що українською владою буде вжито необхідних заходів для розшуку та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину", — йдеться в повідомленні.

З'явились фото з місця, де знайшли тіло адвоката ГРУшників Грабовського

25 березня неподалік від Жашкова на Черкащині знайшли тіло адвоката російського ГРУшника Олександра Александрова Юрія Грабовського.

Це місце показав правоохоронцям затриманий напередодні в Одеській області підозрюваний у вбивстві Грабовського.

У мережі з'явились фото з місця, де знайшли тіло вбитого адвоката.

Як повідомили самі правоохоронці пошукову операцію проводили кільканадцять годин — приблизно з 19 четверга і виявили тіло приблизно о 4 ранку п'ятниці.

На тілі адвоката були численні ушкодження і вогнепальні поранення, що вказують на насильницький характер смерті.

Матіос: «Другий підозрюваний у вбивстві Грабовського затриманий»

Саме другий підозрюваний у вбивстві адвоката російського ГРУшника Алескандрова Юрія Грабовського, розповів про місце його "захоронення".

Про це повідомив військовий прокурор Анатолій Матіос, передаєЕспресо.TV.

"Вчора вранці завдяки скурпульозній роботі працівників СБУ і військової прокуратури, а також СБУ в Одеській області, затримали ще одного підозрюваного у скоєнні вбивства адвоката Грабовського, крім того, що був затриманий тиждень назад", - розповів Матіос.

Друга особа була затримана в Одеській області.

У справі вбивства Грабовського слідство розглядає версію спланованої спецоперації

«Крім корисливих, побутових, інших версій, слідство розглядає версію спеціально спланованої операції», - сказав Матіос.

Про це у п'ятницю на брифінгу в Києві заявив заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Матіоса, всі версії, які висунуло слідство, будуть відпрацьовані «незважаючи на всі перепони і можливі негативні коментарі з будь-якого боку». Він підкреслив, що цією справою наразі займаються кращі фахівці, слідчі і оперативні працівники СБУ.

За словами Матіоса, знайти тіло Грабовського вдалося завдяки свідченням затриманого співробітниками СБУ і військової прокуратури вранці 24 березня в Одеській області другого підозрюваного у викраденні і вбивстві Грабовського. Саме від цієї особи правоохоронці отримали дані про місце і обставини вбивства адвоката.

У МВС назвали основну версію вбивства Грабовського

Основною версією мотиву вбивства адвоката російських ГРУшників є конфлікт у міжособистісних відносинах.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає Еспресо.TV.

"Тіло адвоката Юрія Грабовського знайдено у Жажківському районі Черкаської області. Особу підозрюваного у вбивсті виявлено і затримано. Основна версія - міжособистісні відносини. Також перевіряється можлива причетність до вбивства російських спецслужб", - сказав він.

Викрадачі накачали Грабовського наркотиками та прикували до вибухівки

Викрадачі накачали рабовського наркотичними речовинами та причепили на ногу вибухівку.

Про це передає ТСН.

«Зі слів підозрюваного, злочинці накачали Грабовського наркотичними речовинами, вивезли з Одеси до Києва, а потім повезли до лісу. Затриманий також розповів, що на ногу адвокату причепили браслет з вибухівкою і погрожували підірвати, якщо спробує втекти чи комусь сказати. З браслетом адвоката привезли до київського офісу, де хотіли забрати гроші», - зазначив на брифінгу головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Виконавці вбивства адвоката російського спецназівця Александрова Юрія Грабовського, писали з його сторінки у Facebook повідомлення, що він знаходиться на курорті Шарм-ель-Шейх

Про це військовий прокурор Анатолій Матіос заявив на брифінгу, передає Еспресо.TV.

Як він сказав, тіло вбитого адвоката Юрія Грабовського допоміг знайти підозрюваний у вбивстві, якого правоохоронці затримали в Одеській області 24 березня.

Матіос також повідомив, що вбивцям заплатили, створили їм алібі та створили видимість, що Грабовський залишив країну. Співорганізатор злочину мав фальшиві українські документи.

Матіос: «Помічник другого адвоката російських ГРУшників зашкодив розслідуванню викрадення Грабовського»

Помічник Оксани Соколовської, за словами Головного військового прокурора, ухилявся від надання свідчень.

Помічник Оксани Соколовської, адвоката затриманого ГРУшника Євгєнія Єрофєєва та багаторічного колеги убитого адвоката Юрія Грабовського, вчинив дії, що призвели до затримки розвитку слідства. Про це під час брифінгу заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

«Хочу наголосити, і я зроблю це як особа, обізнана з матеріалами справи, про вкрай нелюдську позицію колеги загиблого адвоката Соколовської, помічник якої ухилявся від проведення слідчих дій, а під час проведення слідчої дії, впізнання одного з убивць категорично його не впізнав. Не знаю, з яких мотивів», — сказав він.

Із заяви Матіоса слідує, що помічник Соколовської бачив Грабовського живим після викрадення, однак не повідомив про це слідство, що призвело до втрати часу.

«Якщо б він його упізнав, ми б не втратили час. Тому я не розумію цієї позиції захисниці, яка декілька років поспіль сиділа в одному офісі з убитим, і, з яких мотивів її помічник не упізнав того, хто з насильницьких мотивів, нібито з браслетом з вибухівкою, приводив Грабовського в офіс забирати кошти з сейфа, а також якісь документи. Він його не впізнав. Це є просто нелюдське, непрофесійне і... я не знаю як це ще назвати ставлення до колеги... до того, що людське життя під загрозою. Нажаль», — додав Матіос.

Джерело: Тиждень.ua

У Грабовського незадовго до загибелі пропали два пістолети

Про це у Фейсбуці пише журналістка Ірина Ромалійська.

«Юрій Грабовський періодично говорив, що боїться чогось. Очікував, що його прокурори будуть усувати зі справи арештами і затриманнями. Якось писав, що і фізичного нападу боїться. Це було перед одним із засідань. 14 лютого повідомив, що зникла зброя та телефон для«незапланованих поїздок за кордон», - пише вона, викладаючи скрін листування з Грабовським у соцмережах, датованій 14 лютого.

«Незрозуміло коли з будинку зникли два пістолети, замки на сейфі, і на квартирі цілі, светер один і запасний мобільник, з яким я їжджу «незаплановано за кордон», - писав Грабовський.

«Я так розумію, очікуємо десь труп з вогнепальним з мого ствола, мій светр і візитка», - резюмував він.

Адвокат Савченко заявив, що Україні не вигідне вбивство Грабовського

Українській владі вбивство адвоката ГРУшника Александрова Юрія Грабовського було "потрібне найменше".

Про це адвокат Микола Полозов заявив у Twitter.

"Вбивство адвоката Грабовського - це за межею, звичайно. Передбачаючи пропаганду, впевнений, що владі України такий результат був потрібен найменше", - вважає адвокат.

Інший адвокат Савченко Марк Фейгін бачить у вбивстві Грабовського зв'язок з погрозами йому особисто.

Матіос підтвердив загибель адвоката російського грушника

У Військовий прокуратурі підтвердили смерть адвоката Юрія Грабовського.

Про це Українській правді сказав заступник Генпрокурора- головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Про це в п'ятницю на брифінгу в Києві заявив заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Попередньо я можу сказати, що адвокат Грабовський був вбитий насильницьким шляхом з достріленням з вогнепальної зброї", - сказав він.

За словами Матіоса, на місці вчинення злочину були знищені речові докази, "тобто одяг двох виконавців".

Колега загиблого адвоката Грабовського назвала місце, де знайшли тіло

У поліції наразі відмовилися від коментарів.

Тіло адвоката Юрія Грабовського після убивства закопали біля траси у Київській області. Про це повідомила його колега та адвокат ГРУшника Євгєнія Єрофєєва Оксана Соколовська у коментарі "Громадському ТБ".

"Тіло Юрія знайшли закопаним біля траси", — сказала Соколовська.

"Так, Юри більше з нами немає. Знайшли тіло в Київській області, відкопали", — уточнила Соколовська у коментарі "Інтерфакс-Україна". За її словами, на місці працюють прокуратура та поліція.

Джерело: Громадське телебачення

Адвоката ГРУшника Юрія Грабовського знайшли мертвим

Згідно з повідомленням спілки, підозрюваних уже затримано.

Юрія Грабовського — адвоката затриманого під Щастям військовослужбовця ГРУ ГШ ЗС Росії Алєксандра Алєксандрова — знайдено мертвим. Про це повідомили на сторінці у Facebook Національної асоціації адвокатів України (НААУ).

«Сьогодні ми дізналися трагічну звістку. Адвокат Юрій Грабовський знайдений вбитим. Підозрюваних у цьому злочині затримано, і ми сподіваємося, що всі причетні до вбивства нашого колеги будуть покарані», — йдеться у повідомленні. Згідно з підписом до повідомленням, його оприлюднила голова НААУ Лідія Ізовітова.

Як повідомлялося, поліція заявила про зникнення Грабовського в Одесі 5 березня.

Джерело: Тиждень.ua