Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колодій, Рябошапко, Мартинюк... Тремтіть, корупціонери!

На посаду директора територіального управління НАБУ – 47 претендентів.

Поборотися з корупцією у західних областях України хочуть 53 особи. Саме стільки подавалося на конкурс на посаду директора Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро, оголошений цим відомством. Не пройшли підготовчого етапу (вивчення поданих документів) шестеро осіб. Список тих 47-ми, що залишилися, опублікований на сайті НАБУ. Частина з них 25 лютого вже пройшла перший етап (комп’ютерні тести на знання антикорупційного законодавства, Конституції України). Треба було набрати не менше 70 балів, тобто дати не менш ніж 70% правильних відповідей. Другий етап тестування буде на знання кримінального законодавства, оперативно-розшукової діяльності. Третій етап — співбесіда із тими, хто пройшов перші два.

Конкурс Національного антикорупційного бюро — прозорий і відкритий. Однак сам список 47-ми “напівфіналістів” майже нічого нам не говорить. Багато незнайомих прізвищ, нема ні посад цих людей, ні біографій. Зважаючи на те, що повноваження директора Львівського територіального управління НАБУ поширюватимуться на усі області Західної України — Львівську, Волинську, Закарпатську, Чернівецьку, Тернопільську, Івано-Франківську, Рівненську, а також Хмельницьку, зрозуміло, що є багато претендентів з усіх цих областей. Львів’янину впадуть у вічі лише декілька знайомих прізвищ. Це, зокрема, голова Львівської облради VI скликання Петро Колодій, колишній начальник Львівського міського управління міліції Павло Гарасим, колишній заступник начальника ГУ МВС України у Львівській області Василь Рябошапко, заступник начальника управління інвестиційної діяльності Львівської ОДА Роман Баховський, львівський правозахисник Андрій Петришин.

Тестування (проходило в одній із аудиторій Київського національного університету ім. Т. Шевченка) відбувалося невеличкими групами, яким призначали різний час. Спілкуватися претенденти могли тільки всередині своєї групи.

«Побачив в Інтернеті оголошення про проведення конкурсу і подав документи, - розповів журналісту “ВЗ” голова Львівської обласної ради VI скликання Петро Колодій. - Було цікаво, наскільки прозоро проходить такий конкурс. Складатиму тести першого етапу 10 березня”. “Сидіти склавши руки сьогодні не можна, - пояснює Петро Колодій своє бажання очолити територіальний антикорупційний орган. - Треба захищати те, що ми зробили у 2013-14 році, пам’ять людей, які загинули на сході. Я працював головою Львівської обл­ради у важкий період. Маю у біографії серйозне корупційне розкриття - затримання контрабанди на кордоні, саме напередодні Революції гідності. Тоді ця контрабанда оцінювалася у мільйон - півтора мільйона доларів».

Петро Несторович каже, що готовий працювати лише на посаді голови територіального відділення. Працювати у штаті рядовим борцем з корупцією не готовий. Він впевнений, що побороти корупцію в Україні можливо. Принаймні “прибити” її до найнижчого рівня — цілком реально.

“Конкурс тільки розпочався, тому мені неетично характеризувати його учасників, - розповів журналісту “ВЗ” ще один конкурсант, генерал-майор Василь Рябошапко. - Загалом я не вірю у конкурси. Я подавав документи і на посаду голови Національного антикорупційного бюро України. Результат — відомий... Хоча сам конкурс мені дуже сподобався. Була цікава зустріч із головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Тепер я подався на голову Львівського територіального управління — мені важливий сам процес...”

38-річний правозахисник, юрист Андрій Петришин у розмові з журналістом “ВЗ” обурювався: організатори змінили правила гри, підняли “планку” - спочатку прохідний бал був 50, тепер зробили 70. “Я набрав 50 балів, мабуть, не пройду у наступний етап, - каже пан Андрій. - Мені натякнули, що тим, хто набрав 50 балів, можуть запропонувати посади у штаті майбутнього Львівського територіального управління. Але на некерівну посаду я не погоджуся. Бо щось змінити можна тільки на керівній посаді. Прогнозую, у “фінал” вийдуть лідер львівського міського “УДАРу” Юрій Мартинюк і ще одна невідома особа, із “сірих кардиналів”, але не скомпрометована корупційними скандалами. Думаю, влада “протягне” свого кандидата...”

У кулуарах конкурсу справді подейкують, що 35-річний юрист Юрій Мартинюк (набрав 78 балів) — один із фаворитів цих “перегонів”, оскільки його буцімто лобіюють керівники місцевої пропрезидентської партії. Якщо так, виходить, влада “протягує” своїх? Таке припущення викликало посмішку у пана Мартинюка: “Я не є членом партії влади. І ніколи заяви в БПП «Солідарність» не писав. Хоча кандидував на виборах в органи місцевого самоврядування цієї політичної сили, але як позапартійний (не пройшов до міськради. - Авт.). Тому все це — не більш ніж чутки”.

Юрій Мартинюк під час Революції гідності — заступник керівника “Народної самооборони”, член Люстраційного комітету. Депутат Львівської міськради попереднього скликання (фракція “УДАР”). Він розповів цікаві деталі першоетапного відбору. Не можна було користуватися електронними пристроями, мобільними телефонами. Тестування тривало півтори години. Після тестування кожному учаснику одразу повідомили результати, але результати інших ніхто не міг побачити.

Серед 47-ми “списочників” - лише троє жінок. 33-річна позапартійна Олена Хестанова працює начальником відділу міжвідомчих проектів Львівської міської ради. Розповіла “ВЗ”, що пішла на конкурс сама, без будь-яких спонукань ззовні. “Напевно, у кожної людини настає момент, коли вона усвідомлює, що треба щось змінювати у житті, рухатися вперед, - пояснює пані Олена. - Я закінчила юридичний факультет, кримінально-правову спеціалізацію. Мені завжди хотілося працювати у цій сфері. Але оскільки на той момент потрапити до прокуратури та інших правоохоронних органів було важко, для простої людини їхні двері були зачинені, то доля привела мене у Львівську міську раду. Коли почула, що є такий конкурс, вирішила спробувати”.

Схожі новини