Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Томбінський про відставку Абромавичуса: "Радикальних змін не буде"

  • 04.02.2016, 11:01
  • 3 772

На його думку, шлях реформ змінити не можна.

Про це голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський сказав журналістам, коментуючи заяву Айвараса Абромавичуса про відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі.

"Ми вчора вже почули, що вони (представники української влади) були всі зацікавлені, щоби ті люди, які працювали над тим шляхом реформ, щоби вони залишились в уряді. Ми зацікавлені в інформації і поясненні від президента і прем'єр-міністра, але впевнений, що не буде жодної якоїсь радикальної зміни... і не буде (зміни) у шляху реформ. Цей шлях реформ не можна змінити, й Україна та її лідери це також розуміють", - наголосив Томбінський.

При цьому, відповідаючи на запитання, чи не зашкодить ситуація із Абромавичусом фінансовій співпраці з міжнародними партнерами, посол заявив: "Це фінансова співпраця з міжнародними інституціями і Україною як державою, це не приватні якісь обговорення з тим чи іншим міністром".

ГО: "У відставку має піти не Абромавичус, а корупціонери"

Громадські організації зробили спільну заяву щодо відставки Айвараса Абромавичуса.

Вчорашня заява міністра економіки може стати початком політичної кризи з непередбачуваними результатами. Вона підриває довіру до всієї системи влади в Україні. Наслідком цієї кризи може стати фактична втрата легітимності Президентом, що унеможливить проведення реформ, боротьбу з корупцією, остаточно зруйнує можливість конституційної реформи й формату Мінськ-2 та спростить задачу російській владі, яка прагне знищити державність України.

Ми поважаємо відкритий виступ міністра та його сміливість висловити публічно те, на що вже давно нарікають мільйони українців — дехто з наших високопосадовців вважає, що вони можуть собі дозволити й далі перерозподіляти грошові потоки на свою користь.

Країна перебуває в критичній точці — і легітимно обрані політичні лідери мають обов’язок стабілізувати ситуацію. Відмова Президента надати чіткі відповіді та докази на звинувачення у потуранні корупції та звільнення ключових міністрів спричинять подальше поглиблення політичної кризи, що становитиме загрозу національній безпеці країни.

В Україні більше не може бути місця корупції! Відповіддю на звинувачення міністра повинно стати прозоре та неупереджене розслідування усіх фактів, які пролунали в його промові.

Майдан-2014 — прямий наслідок безвідповідальності політиків у 2005 році. Наслідком такої самої безвідповідальності сьогодні може бути не “третій Майдан”, а зникнення держави Україна.

Ми вважаємо, що задля стабілізації ситуації та недопущення поглиблення політичної кризи критично важливі:

1) негайна публічна відповідь Президента на заяву міністра економіки. Президент має взяти на себе відповідальність за розв’язання цієї кризи. Суспільство має право знати позицію лідера країни після таких звинувачень;

2) негайне тимчасове відсторонення від владних позицій Президентом згаданих у заяві осіб, які є його підлеглими. Доручення Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та НАБУ провести розслідування фактів, згаданих міністром;

3) усі особи, згадані у виступі міністра, які не є прямими підлеглими Президента, мають бути відсторонені від роботи в державних органах та на державних підприємствах на час проведення розслідування;

4) щодо всіх осіб та фактів, згаданих у виступі міністра, має бути проведене незалежне розслідування з оприлюдненням його ходу та результатів;

5) за результатами розслідування незалежний суд має ухвалити рішення відповідно до чинного законодавства.

Усі охочі можуть підписати це звернення.

Підписанти:

VoxUkraine

Центр Економічної Стратегії

Громадянська Платформа Нова Країна

Відкритий Університет Майдану

Реанімаційний Пакет Реформ

Тимофій Милованов, VoxUkraine, University of Pittsburgh, Київська школа економіки

Ілона Сологуб, Київська школа економіки

Олена Білан, Dragon Capital, VoxUkraine

Юрій Городніченко, VoxUkraine, UC Berkeley

Наталя Шаповал, VoxUkraine, Київська школа економіки

Борис Давиденко, редактор Liga.net, VoxUkraine

Олександр Талавера, VoxUkraine, University of Sheffield

Олександр Жолудь, МЦПД, ЦЕС, VoxUkraine

Alex Nikolsko-Rzhevskyy, VoxUkraine, Lehigh University

Володимир Білоткач, VoxUkraine, Newcastle University

Олена Нізалова, VoxUkraine, University of Kent

Елена Шкарпова, Королевский технологический институт (Швеция), VoxUkraine

Світлана Русакова, VoxUkraine

Дарія Михайлів, VoxUkraine, University of Bradford

Ярина Басистюк, VoxUkraine, University of Pennsylvania.

Держдеп: "США сподіваються на продовження реформ Абромавичуса в Україні"

Айварас Абромавичус на посаді міністра економіки України був ініціатором багатьох важливих економічних реформ.

Про це під час брифінгу заявив речник Державного департаменту США Джон Кірбі.

Він зазначив, що США хотіли б, щоб ці реформи мали продовження для кращого майбутнього України.

"Він (Абромавичус) є одним із лідерів, який поставив інтереси України над власними. Він реалізував важливі реформи, і ми хотіли би бачити продовження цих реформ", - зазначив представник зовнішньополітичного відомства США.

Міністра Абромавичуса у Держдепі назвали професіоналом, який ставить інтереси українців вище власних.

При цьому Кірбі наголосив, що у Вашингтоні вважають важливим, щоб українські лідери забули про свої розбіжності й спрямували всі зусилля на те, щоб країна мала довготривалий прогрес, просуваючи життєво важливі реформи.

Посли дев'ятьох західних країн підтримали Абромавичуса

Канада, Франція, Німеччина, Італія, Литва, Швеція, Швейцарія, Британія і США дуже розчаровані звільненням міністра.

Посли дев'ятьох західних країн в Україні виступили зі спільною заявою, у якій висловлюють розчарування через відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Документ, оприлюднений на сайті посольства Швеції, підписали посли Канади, Франції, Німеччини, Італії, Литви, Швеції, Швейцарії, Великобританії та США.

«Ми глибоко розчаровані відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі пана Айвараса Абромавичуса, який досяг справжніх результатів у проведенні реформ в Україні. Протягом минулого року пан Абромавичус і його професійна команда домоглися важливих зрушень у впровадженні жорстких, але необхідних економічних реформ, покликаних стабілізувати українську економіку, викоріненні хронічної корупції, приведенні у відповідність з вимогами програми МВФ і сприянні формуванню більш відкритої і прозорої влади. Стабільне, безпечне і процвітаюче майбутнє України вимагатиме постійних зусиль від численної команди відданих професіоналів, в яку входять представники різних сил, які інтереси українського народу ставлять вище за свої. Важливо, щоб українські лідери відкинули свої дріб'язкові розбіжності, назавжди залишили в минулому корисливі інтереси, які гальмували розвиток країни протягом десятиліть, і активізували проведення необхідних реформ», — сказано в документі.

Порошенко: "Абромавичус має залишатися міністром"

Міністр економіки Айварас Абромавичус після зустрічі з Петром Порошенком подумає, чи йти з посади.

Про це Глава держави написав у Фейсбук.

Порошенко нагадав, що саме він запросив Абромавичуса до команди, надав українське громадянство і звернувся до фракції "Солідарність" з пропозицією висунути його на посаду міністра економіки.

«Айварас підтвердив, що протягом всього часу роботи в Уряді мав повну мою підтримку його реформаторських ініціатив, як безпосередньо, так і через Нацраду реформ. З мого боку, таке сприяння гарантоване й надалі. Вважаю, що Айварас має залишатися міністром і продовжувати реформи. Він пішов думати», - написав він.

Президент підтвердив, що все озвучене Абромавичусом, має розслідувати Національне антикорупційне бюро як новостворений незалежний орган.

«Ігор Кононенко звернувся до НАБУ і заявив, що готовий співпрацювати з ним. Про це повідомило керівництво цього органу», - додав Президент.

Аваков: «Народний фронт» не голосуватиме за відставку Абромавичуса»

Фракція "Народного фронту" не підтримає складення повноважень міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавичусом.

Про це повідомляє Арсен Аваков у соціальній мережі Twitter.

Міністр внутрішніх справ заявив, що необхідно "творити і допомагати творцям".

Голова парламентської фракції "Народного фронту" Максим Бурбак теж прокоментував сьогоднішню заяву Абромавичуса про відставку.

"Це вже апогей популізму і постійного шантажу уряду, який триває з першого дня його роботи. Ми неодноразово закликали своїх колег по коаліції: давайте працювати і втілювати реформи. А замість цього — підкилимні інтриги, плітки. Я розумію міністрів, я теж працював в уряді: ніяких офіційних листів, а оголошують, хто буде наступним в уряді. Це без рішення фракцій. Так робити безвідповідально, бо цілком природно, що люди не можуть працювати в такій атмосфері", - сказав Бурбак.

Міністр Абромавичус вирішив подати у відставку

Міністр підкреслив, що ключовою причиною його звільнення з посади став конфлікт із заступником голови фракції Блоку Петра Порошенка Ігорем Кононенком.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус прийняв рішення подати у відставку і закликав парламент проголосувати з цього питання вже завтра.

Про це він сказав у ході брифінгу в Києві.

«Ми з командою готові йти негайно. Я прошу Раду проголосувати за відставку вже завтра», - сказав Абромавичус.

Повна заява Абромавичуса про відставку

«Сьогодні я прийняв рішення подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України.

І ось чому. Причина — різка активізація блокування будь-яких системних та важливих реформ.

Це вже не просто відсутність підтримки чи політичної волі. Це активні дії, спрямовані на те, щоб паралізувати нашу реформаторську роботу: від несподіваного зняття охорони міністра та його сім'ї до нав'язування під усе більшим тиском сумнівних осіб у мою команду і на ключові посади на держпідприємствах.

Я можу розглядати такі дії тільки як наполегливу спробу встановити контроль за грошовими потоками — за держпідприємствами, особливо НАК «Нафтогаз» та оборонною промисловістю. І я відмовляюся працювати в такій системі. Ні я, ні моя команда не готові слугувати прикриттям для поновлення старих і створення нових схем в інтересах окремих політичних та бізнес-гравців.

14 місяців тому я з багатьма однодумцями прийшли в уряд, щоб разом, однією командою, робити реформи. Цього від нас чекав народ України, український бізнес, громадянське суспільство та міжнародна спільнота. Я високо ціную ту довіру, яку український народ виявив до мене у той час, коли було потрібно змінювати систему, позбуватися корупції, робити системні реформи, — і все це на тлі дуже складної економічної ситуації.

Коли я приймав рішення прийти в уряд, керівництво країни запевнило мене в тому, що створюється технократичний уряд, що міністри зможуть формувати свою команду самостійно і будуть отримувати абсолютну політичну підтримку реформ.

У результаті, до Мінекономіки прийшли працювати люди західного зразка — молоді, з закордонною освітою, прогресивним мисленням, із принципами та цінностями, із щирим бажанням змінювати країну. Ми прийшли займатися дерегуляцією, реформою держпідприємств, реформою держзакупівель. Ми прийшли створювати умови для економічного зростання, для розвитку українського бізнесу та залучення іноземних інвесторів.

З нашою командою Мінекономіки, з допомогою наших однодумців в уряді, в парламенті, в бізнесі, у міжнародній спільноті ми зробили багато. Ми виконали головне завдання — добилися макроекономічної стабілізації та створили можливість для економічного зростання. Є системна реформа держзакупівель, яка на пілотному етапі зекономила 500 мільйонів гривень, а з цього року може економити 50 мільярдів щорічно. Реформа держпідприємств, де ми перекриваємо кисень злодюгам усіх розмірів за рахунок підвищення прозорості, стандартів управління та професійного менеджменту, і котра вже принесла свої плоди — збитки держпідприємств знизились на 100 мільярдів гривень, порівняно з 2014 роком. У процесі — дерегуляція. Ми зняли понад 100 регуляторних бар'єрів для бізнесу, створили експертний ресурс BRDO. Зекономили 2,4 мільярда гривень шляхом скасування олігархічного дисконту 15% при продажі нафти. І багато іншого, про що ми вже говорили.

І чим радикальніші кроки ми робили, чим глибшими були наші реформи, чим більшим був наш прогрес, тим більше на нас тиснули у відповідь.

Ми навчилися давати собі раду з опором старої системи, але виявилося, що дехто із нових «доброзичливців» гірший за старих.

У мене та моєї команди немає бажання бути ширмою для відвертої корупції чи підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче у стилі старої влади встановити контроль за державними грішми. Я не хочу їздити в Давос, зустрічатися з іноземними інвесторами і партнерами та розповідати їм про наші успіхи, у той час як за моєю спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей.

Ці окремі люди мають імена. І одне ім'я я все-таки хочу назвати. Це Ігор Кононенко. Як представник політичної сили, яка висунула мене на пост міністра, останнім часом він зробив дуже багато для того, щоб заблокувати мою роботу і роботу моєї команди. Спочатку підконтрольні Кононенкові депутати від БПП розробили постанову про мою відставку і подали її через фракцію «Відродження» до Верховної Ради. За кілька місяців вона зібрала аж 18 голосів.

Протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора Укртрансаміаку. Кононенко був безпосередньо зацікавлений в Укртрансаміаку, де, замість того, щоб скинути з посади регіонала Бондика, завів своїх людей, які спільно з ним керували компанією. Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенкові, тиснув на призначення в Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, Національного агентства з акредитації України. Кульмінацією цього кадрового свавілля і прагнення повністю підпорядкувати собі потоки стало бажання мати «власного» замміністра в Мінекономіки, який відповідав би за "Нафтогаз" та інші державні підприємства. Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: «Я хочу стати вашим замом. Я в команді Кононенка, і мою кандидатуру вже погоджено нагорі». Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також іще одну — на посаду заступника з оборони. На що я відповів: «Я частиною цього дерибану не буду», - і попросив, щоб мене звільнили з посади. Врешті-решт Кононенко заявив, що бажає заслухати мій звіт на фракції та розглянути питання про мою відставку. Я вирішив, що полегшу завдання Кононенкові та його команді, і подаю заяву про відставку.

Ми з командою готові піти якомога швидше і в жодному разі не хотіли б затягувати цей процес на тижні чи місяці. Я прошу Верховну Раду проголосувати за мою відставку вже завтра.

Я щиро вдячний своїй команді Мінекономіки, усім партнерам, міжнародним організаціям, бізнес-спільноті та однодумцям в Уряді та Верховній Раді за все те, що ми зробили разом. Я був би радий продовжити роботу над реформами в економіці в одній команді з цими людьми. Але за цих обставин буде чесніше відійти вбік і зайнятися тим, де дійсно можна приносити результат.

Я — патріот України. Тут живу я, моя родина. Ми встигли зробити багато, але точку неповернення ще не пройшли. Сили зла хочуть відмотати все назад. Позбудьмося «смотрящих», які доять українську економіку. Таких людей не повинно бути в українській політиці та в державному управлінні».

Джерело: УНІАН, Еспресо.TV, Лівий берег, Укрінформ.

Схожі новини