Передплата 2024 ВЗ

Експерти Ради Європи: "Розслідування Одеської трагедії провалено"

  • 04.11.2015, 11:52
  • 2 286

Міжнародна дорадча група у презентованому сьогодні звіті розкритикувала хід розслідування пожежі в Будинку профспілок в Одесі, яка призвела до загибелі 48 осіб.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Зокрема, експерти Міжнародної дорадчої групи (МДГ) зазначили, що винних у масових смертях в Одесі 2 травня 2014 року так і не встановлено. Тако вони вказали у звіті, що слідство було неефективним і не відповідало вимогам Європейської конвенції з прав людини.

Звіт оприлюднили в середу, 4 листопада, в Києві.

Міжнародна дорадча група, яка відстежувала хід розслідування одеської трагедії, була створена наприкінці 2013 року за ініціативи генсекретаря Ради Європи Торбйорна Ягланда. До її складу увійшли три незалежні експерти: колишній голова Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Ніколас Братца, колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та колишній прокурор України Олег Анпілогов.

Міжнародні експерти дійшли висновку, що недоліки слідства, на які вказано в звіті, негативно вплинули на здатність точно відтворити обставини кривавих подій в Одесі і притягнути причетних до відповідальності.

На думку експертів МДГ вагомі підстави сумніватися у неупередженості розслідування дав той факт, що, згідно зі свідченнями, до подій в Одесі напряму були причетні представники міліції. А отже розслідування мав вести орган, який повністю незалежний від МВС.

Окрім того, на думку МДГ, розподіл у розслідуванні між Генпрокуратурою України та МВС був неефективним. А загальний кадровий рівень тих, хто вів розслідування, експерти назвали "неадекватним".

Експерти наголосили, що хід розслідування одеських подій ще раз засвідчив необхідність створити в Україні Державне бюро з розслідування. Проте МДГ нагадує Києву, що в своїй діяльності бюро повинно відповідати всім вимогам щодо незалежності та ефективності згідно з нормами Європейської конвенції прав людини.

Також експерти вважають, що розслідування Одеської трагедії має продовжуватися. Вони сподіваються, що висновки, викладені в звіті, допоможуть українській владі притягти винних до відповідальності, відновити громадську довіру до державної юридичної системи і "нарешті завершити цю болючу главу в історії України".

У Європі заявили про причетність міліції до трагедії в Одесі 2 травня 2014

Консультативна група Ради Європи прийшла до висновку про наявність доказів співучасті співробітників міліції у масових заворушеннях, що відбулися в Одесі 2 травня 2014

Передає РІА "Новости".

"Враховуючи свідчення, які вказують на причетність поліції до масових заворушень в Одесі 2 травня 2014, відповідно до статей 2 і 3 потрібно, щоб розслідування зазначених масових заворушень в цілому проводилося органом, повністю незалежним від поліції", - йдеться в тексті аналізу розслідування

У доповіді також наголошується, що розслідування дій пожежної служби не може вважатися незалежним зважаючи на структурні зв'язки між державною службою з надзвичайних ситуацій та МВС.

Крім того, згідно зі звітом, під час сутичок в Одесі 2 травня міліція не відповідала на термінові виклики.

"Відповідно до звіту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за результатами спеціального провадження, між 14:09 та 17:22 до міліції надійшло 15 дзвінків з повідомленнями про різні порушення закону і громадського порядку (у тому числі про загибель від вогнепальних поранень)", - зазначається в документі.

Однак, як ідеться у звіті Ради Європи, перші затримання правопорушників міліція здійснила лише після 17:00. До того часу п’ятеро осіб загинули.

Рада Європи: «Майданівці рятували сепаратистів із палаючого Будинку профспілок в Одесі»

Під час трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року проукраїнські активісти зробили з фрагментів сцени саморобні сходи, щоб врятувати прихильників федералізації з палаючого Будинку профспілок

Про це йдеться у звіті Міжнародної дорадчої групи Ради Європи про розслідування одеської трагедії, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"До 19:54 пожежа в Будинку профспілок сягнула свого піку, і деякі з тих, хто перебував всередині будинку, намагалися вибратися звідти, вистрибуючи з вікон верхніх поверхів. У результаті декілька осіб загинули від падіння. На відеозаписі в Інтернеті видно, що на деяких осіб після того, як вони вистрибували з вікон, нападали прихильники єдності", - йдеться у документі.

Однак, згідно зі звітом Ради Європи, є також кадри, які показують, що прихильники єдності зробили із фрагментів сцени саморобні сходи і платформи та використовували їх, щоб врятувати людей, які опинилися в будівлі. Потім їх евакуйовували в безпечні зони.

Консультативна група Ради Європи також прийшла до висновку про наявність доказів співучасті співробітників міліції у масових заворушеннях, що відбулися в Одесі 2 травня 2014.

Крім того, міжнародна дорадча група у презентованому сьогодні звітірозкритикувала хід розслідування пожежі в Будинку профспілок в Одесі, яка призвела до загибелі 48 осіб.

Пожежу в одеському Будинку профспілок могли спричинити тільки зсередини

Судові експерти встановили, що пожежу в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року могли спричинити винятково дії людей, що перебували всередині будівлі

Про це йдеться у звіті Міжнародної дорадчої групи Ради Європи про розслідування Одеської трагедії, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Звіт презентував голова Міжнародної дорадчої групи Ніколас Братца.

Європейські експерти так реконстроювали хронологію подій. Активісти Євромайдану примусили прихильників федералізації на Грецькій площі тікати у бік Куликового Поля. Деякі з лідерів сепаратистів закликали своїх прихильників бігти, інші запропонували сховатися в будівлі Будинку профспілок. Приблизно о 6:50 прихильники федералізації виламали двері в будівлі й занесли всередину "різні матеріали", зокрема коробки з пляшками і запальною сумішшю для коктейлів Молотова. Потім вхід до будівлі перегородили дошками.

"Близько 19:45 у Будинку профспілок спалахнула пожежа. Згодом судові експерти встановили, що осередків пожежі у Будинку профспілок ймовірно було п’ять", - йдеться в документі.

У звіті зазначається, що один осередків знаходився на першому поверсі у фойє, біля входу в будівлю. Другий осередок був на лівому сходовому марші між першим і другим поверхами. Третій осередок - на правому сходовому марші між першим та другим поверхами. Четвертий - в кабінеті на другому поверсі. П’ятий - на міжповерховому сходовому майданчику між третім і четвертим поверхами.

"Загоряння в осередках, окрім першого, сталося внаслідок підпалу особами, які перебували на момент загорання в середині приміщення", - наголошується в документі.

Крім цього зазначається, що судові експерти не виявили доказів, які б свідчили про те, що пожежа в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року була спланована заздалегідь.

"Судові експерти не виявили жодних доказів, які б свідчили, що пожежа в Будинку профспілок була спланована заздалегідь", - зазначається в документі.

"Закриті двері й ефект димаря у сходовому колодязі призвели до стрімкого поширення вогню на верхні поверхи, а також швидкого та надмірного підвищення температури всередині будівлі", - зазначається в звіті.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі сталися сутички між сепаратистами і проукраїнськими активістами. У розташованому на Куликовому полі Будинку профспілок, де перебувало багато людей, почалася пожежа, під час якої також загинули люди. Всього того дня загинули 48 осіб.

Схожі новини