Передплата 2024 «Добрий господар»

Не таке те ЗНО чесне, як про нього говорять?.

Кабмін відсторонив директора Українського центру оцінювання якості освіти від виконання обов’язків.

Керівництво Українського центру оцінювання якості освіти звинувачують у фальсифікації результатів зовнішнього незалежного оцінювання. У вівторок, 21 липня, генпрокурор Віктор Шокін повідомив про обшук в Українському центрі оцінювання якості освіти. “Проходить спецоперація ГПУ, СБУ, МВС щодо затримання високопосадовців Міносвіти. Є Український центр оцінювання якості освіти, і керівництво цього центру скоїло тяжкий злочин”, - пояснив Шокін. А у середу, 22 липня, з’явилася інформація, що під час проведення обшуків в УЦОЯО вилучили комп’ютерне обладнання — з доказами протиправної діяльності працівників центру... У Міністерстві освіти та науки заявили, що обшуки в УЦОЯО не несуть загрози для вступної кампанії. Водночас міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що уряд вирішив відсторонити керівника УЦОЯО Ігоря Лікарчука від виконання обов’язків на час проведення розслідування. “Є питання, на які потрібно дати відповіді”, - зазначив він.

За словами Віктора Шокіна, є всі підстави вважати, що керівництво УЦОЯО зловживало своїм службовим становищем. Нині відбувається досудове розслідування. Під час слідства встановлено, що керівництво УЦОЯО втручалося у “Систему оцінювання якості освіти” та “Реєстр осіб, які пройшли зов­нішнє незалежне оцінювання”, та змінювало інформацію на користь третіх осіб. Ігор Лікарчук (на фото) обшук прокоментував коротко: “Моя версія одна — це помста за результати зовнішнього оцінювання”. Лікарчук розповів, що неодноразово заявляв про тиск, зокрема з боку високопосадовців, щодо підвищення результатів ЗНО для деяких абітурієнтів.

Міністр освіти та науки України Сергій Квіт так прокоментував цю ситуацію: “Можу сказати, як громадянин України, що Ігор Лікарчук дуже порядна людина, яку знаю багато років, якщо говорити про нього як про керівника. Хотів би побажати Генеральній прокуратурі спочатку ловити Табачника, а потім висловлювати претензії до порядних людей”, - сказав Квіт. А перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун на своїй сторінці у “Фейсбуку” написала: “Згадую всіх тих, хто до мене приходив з проханням “накинути декілька балів дитині на ЗНО”, “допомогти вирішити питання зі вступом”... Кому тільки не доводилось відмовляти — і заступникам міністрів, і депутатам... Але коли мені говорили: “Ну має ж бути хтось, хто безпосередньо за це відповідальний, я з ним поговорю”, щиро сміялась і казала, що не варто навіть витрачати час, щоб намагатись домовитись з Ігорем Лікарчуком. Переконати його у тому, щоб “докинути декілька балів”, просто неможливо”.

Заступник генпрокурора Олег Заліско повідомив, що під час обшуків у середу, 22 липня, у Центрі оцінювання якості освіти, а також за місцем проживання його співробітників знайдено 130 тисяч доларів. “За результатами проведених обшуків, як у Центрі, так і за місцем проживання певних службових осіб, виявлено комп’ютерну техніку, з якої, на думку органів слідства, здійснювалося втручання у систему, виявлені грошові кошти у розмірі 130 тисяч доларів, певна переписка, яка дає підстави органам досудового слідства підозрювати окремих осіб у здійсненні конкретних корупційних кримінальних правопорушень”, - сказав Олег Заліско.

Коментарі для «ВЗ»

Богдан ТИХОЛОЗ, заступник декана факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка

Впродовж останнього року УЦОЯО, на жаль, перестав бути реформаторською структурою. Вочевидь, так сталося через жорстку ієрархічну систему, що там утворилася. Були ознаки, які опосередковано вказували, що в УЦОЯО не все гаразд. Зокрема, в одному з інтерв’ю пан Лікарчук заявив, що добір текстових завдань відбувається у ручному режимі, оскільки комп’ютерні програми нібито надто дорогі. Якщо це відбувається у такому режимі, значить, це комусь вигідно... Незалежно від того, якими будуть висновки Генеральної прокуратури, ситуація свідчить про те, що систему потрібно змінювати. УЦОЯО має стати відкритим, таким, який здатен вступити у діалог з громадою та дослухатися до неї. Потрібно сформувати величезний банк тестів і зробити їх відкритими. Вони перестануть бути товаром, їх не можна буде ні купити, ні продати. А кожен, хто захоче, зможе підготуватися самостійно.

Ольга СТРЕЛЮК, координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА

Дії Генпрокуратури, такі, які вони є зараз, завдають величезної шкоди системі зовнішнього незалежного оцінювання. Без доведених фактів систему дискредитували. Можливо, Генеральна прокуратура відвертає увагу від інших злободенних питань, до прикладу, відставки Шокіна. Наразі не можемо однозначно пояснити те, що відбувається, оскільки генеральна прокуратура кидає лише шматки інформації — цілісної картини не подає. Так само немає якоїсь конкретної інформації від міністерства чи УЦОЯО... Зрештою, наша організація, яка спостерігає за проведенням ЗНО понад вісім років, ніколи не зафіксовувала, що, до прикладу, вміст тестових завдань був розкритий до початку тестування. Ніколи не мали фактів чи звернень щодо того, що хтось підвищив собі результати незаконним способом.

Схожі новини