Передплата 2024 «Добра кухня»

Повернення силових розбірок за переділ сфер впливу?

Події на Закарпатті, в Мукачевому, сколихнули всю Україну. Такого у цьому багатонаціональному краї не було з часів 90-х.

Після гучних перестрілок “правосекторівців”, правоохоронців і людей народного депутата Михайла Ланя в області заговорили про повернення силових розбірок за переділ сфер впливу. Під час цих “розбірок”, вважають закарпатці, вирішили використати патріотичні мотиви - у вигляді начебто суто волонтерської боротьби місцевого «Правого сектору» з контрабандою та контрабандистами.

Що ж насправді відбулося в Мукачевому? В суботу, близько 11-ї години, чотири джипи із бійцями «Правого сектору» в повній бойовій амуніції з кулеметом та гранатометом вирушили з Ужгорода до Мукачевого та під’їхали до спорткомплексу «Антарес», який належить нардепу, віце-президенту ФФУ Михайлові Ланю (прізвисько Блюк). Як пізніше пояснить керівник “правосекторівців” Олександр Сачко, вони їхали “розібратися” з контрабандистом. За словами того ж Сачка, саме Михайло Ланьо запросив їх на зустріч у Мукачеве, або, іншими словами, «набив стрілку». На під’їзді до Мукачевого, в селі Ракошино, місцеві жителі спостерігали, як бійці “ПС” їхали, займаючи всю дорогу у дві колони.

Приїхавши до спорткомплексу, бійці “ПС” зайняли позиції. З камер спостереження та аматорського відео, якого нині пов­но у мережі, чітко видно професійність дій “правосекторівців”. У цей час, за словами Михайла Ланя, він розмовляв з керівником «гостей» Олександром Сачком. Останній, як стверджує Ланьо, просив путівки у санаторій для своїх бійців, які приїхали з АТО. Ланьо сказав, що допоможе. У цей час надворі пролунав постріл. Як пізніше з’ясувалося, це “правосекторівці” прострелили голову чоловікові, який прийшов у спорткомплекс на тренування і насмілився запитати, що там роблять озброєні люди. У деяких ЗМІ його називають охоронцем комплексу, однак нардеп Ланьо спростував цю інформацію і сказав, що хлопця не знає. Пізніше з’ясувалося, що застреленим є місцевий житель Юрій Руснак, який систематично відвідує комплекс, у якого вдома дружина та двоє малих дітей.

З оперативного відео, яке поширив нардеп Мустафа Найєм, чітко видно, як застреленого хлопця бійці “ПС” тягнуть у багажник одного зі своїх джипів з чеською реєстрацією. Через деякий час, очевидно, побачивши, що навколо багато свідків, чоловіка витягують за ноги вниз простреленою головою. В інтернет-ЗМІ Закарпаття оприлюднили діалог, який у ці хвилини відбувався між одним із лідерів бойовиків Романом Стойкою і нардепом Михайлом Ланьом.

Стойка: «У нас таке часто буває. Хлопці у нас нервні, тому їм треба санаторій. Вони у нас на війні були і до цього звик­ли. Вам тіло залишити?».

Ланьо: «Його ж треба в лікарню везти...».

Стойка: «Його вже тільки в морг...».

Тим часом пораненого продовжують тягнути по землі. У цей час юнак був живим. Наразі він перебуває в комі у реанімації на штучній вентиляції легень. Шансів вижити у нього небагато...

Після вчиненого “правосекторівці” виїхали в напрямку Сваляви. За свідченням голови громадської ради при УМВС України у Закарпатській області Миколи Желізняка, який перебував на місці події, там на них уже чекав озброєний підрозділ міліції. Бійці “ПС” без попередження відкрили вогонь по правоохоронцях. Стрiляли в оперативну групу міліції із кулеметів, один із яких був прилаштований на джипі, і гранатометів. Поранено двох правоохоронцiв i трьох місцевих жителів, які випадково стали учасниками подiї, бо стояли на узбіччі дороги й чекали на свiй рейсовий автобус. Отримавши відсіч, представники “ПС” залишили свої автомобілі, завернули в приватний сектор i втекли у напрямку населеного пункту Лавки. Там засіли в одному з будинків, прикриваючись мирними жителями.

Під вечір “правосекторівців” оточили у лісі неподалік цього населеного пункту. Останні заявляють про двох убитих та двох важкопоранених у своїх лавах. На переговори в Ужгород приїхав Дмитро Ярош. Керівництво операцією із затримання нападників взяв на себе антитерористичний центр СБУ. Паралельно “ПС” заявив про підсилення з боку Львівщини. Тим часом у напрямку Мукачевого помітили просування важкої бронетехніки та спецпідрозділів Нацгвардії.

На перемовини з “ПС” зголосився піти ще один нардеп - Віктор Балога, якого в краї пов’язують із підтримкою «Правого сектору». Прямого фінансового зв’язку цього нардепа з “ПС” не доведено. Однак за всю діяльність на Закарпатті “ПС” жодного разу не люстрував жодного чиновника з оточення Балоги та не відвідав для перевірки жоден об’єкт, який належить родині цього нардепа. Переговори не дали жодного результату.

В інтерв’ю телефоном одному з телевізійних каналів лідер закарпатських “правосекторівців” Олександр Сачко не зміг пояснити, чому вони озброєні вирішили приїхати в Мукачеве. Чи то арештовувати Михайла Ланя (але ж звідки у “ПС” такі повноваження?), чи то на розмову (але для чого тоді така маса зброї?).

12 липня цілий день тривали перемовини. Правоохоронці під вечір прозвітували про затримання окремих учасників конфлікту. А вночі на 13 липня біля Лавок, де були оточені представники “ПС”, знову чули постріли. Про поранених не повідомлялося. Загалом за три дні постраждало понад десять осіб, троє з яких у вкрай важкому стані.

Цій резонансній події передувала ціла низка інших, щоправда, менш резонансних подій, за участі закарпатського “ПС”. Це і стрілянина з пораненим міліціонером біля приміщення закарпатської СБУ, і намагання захопити Ужгородський національний університет, і побиття в Ужгороді волонтерів та інші, здебільшого фінансові «розбірки», які “ПС” називав люстраціями.

Голова громадської ради при закарпатському УМВС Микола Желізняк з цього приводу в коментарі «ВЗ» зазначив: «Така безпрецедентна подія у нашому мирному краї вiдбулася тiльки тому, що вчинені раніше терористичні дії під стягами “Правого сектору” не були належно покарані правоохоронною системою. У нашому суспiльствi зароджуються зло, агресiя, бандитизм та безкарність. Нас не зворушувало те, що били волонтерiв, захоплювали адмінбудівлi, брали в заручники невинних людей. Ми звикли до того, що так званi захисники вже вiдверто i безкарно демонструють військову зброю, систематично закидають гранати в подвір’я мирних громадян. Водночас вони накладають данину на митниці, підприємців і підприємства, залякують людей, погрожують. Це комфортне для злочинцiв життя давало їм чималi прибутки та можливiсть придбати дорогий автомобіль, зброю, амуніцію».

Що ж до власне бійців закарпатського “ПС”, то останні новини від них - небажання здаватися. У мережі розтиражували заяву Дмитра Яроша, який не дав команди здаватися, а, навпаки, у разі потреби навіть дозволив своїм підлеглим вести вогонь на знищення, у тому числі і правоохоронців. Наразі такими заявами Ярош вимагає відставки обласного начальника міліції Сергія Шаранича, щодо якого з часу його призначення веде негативну риторику той же нардеп Віктор Балога. Відтак, не виключено, що конфлікт був спровокований навмисне і не лише для переділу сфер впливу, а й для вирішення на Закарпатті окремих кадрових питань.

Мукачеве — Ужгород

Схожі новини