Передплата 2024 «Добра кухня»

Вкрадений «Укроп» ледь до суду не довів

Партія Коломойського «вламала» обуреного художника зам’яти скандал з порушенням його авторських прав

Партія «УкрОП» ще установчий з’їзд не провела, а вже встигла оскандалитися. Приводом став логотип, який колишній заступник губернатора Дніпропетровщини Геннадій Корбан засвітив у чернігівському окрузі, де балотується на довиборах у Верховну Раду. Надто вже кріп на корбанівських білбордах змахував на той, який у бійців АТО на шевронах зображений. Автор малюнка для патріотичних нашивок звинуватив партійних «укропівців» у крадіжці логотипу. І навіть до суду грозився подати. Довелося спонсорам «Укропу» розщедрюватися на гонорар за те, що хотіли задурно привласнити.

«От мені цікаво, а хтось задумався, чи дам я дозвіл на використання цієї символіки для партії? Корбан про це думав?! Я ж це робив для наших воїнів, а не для партій, яким я не довіряю! - обурювався художник Андрій Єрмоленко, коли в Інтернеті почали множитися фото з його кропом на чужому логотипі. - В іншій країні, я був би вже заможною людиною. А в нашій відчуваю себе обкраденим лохом!».

Спійманим на гарячому «укропівцям» довелося виплутуватися. На носі — вибори, а тут таке «паливо» вийшло. «Не делайте нам нервы», - сказали в «УкрОПі»

і дістали гаманець. У скільки оцінили його авторські права, Андрій Єрмоленко не уточнив. Запевнив лише, що частину зароблених коштів передасть на потреби дитбудинку. Ось тільки спершу доведеться «вивести» для партії Коломойського інший сорт кропу. Намалювати такий, щоб відрізнявся від «портрета» на шевронах бійців АТО (угоду про це вже уклали). А то хлопцям, котрі на Донбасі воюють, навряд чи сподобалося б носити символіку, яка тепер ще й з партією асоціюється.

«Укропівці» для себе не лише логотип позичили, а й «заготовку» для партії. Для участі у виборах потрібно, щоб партійне свідоцтво про реєстрацію було щонайменше річним. Ось у Коломойського і запримітили диванну партію, яку можна під свою перекроїти. У свідоцтві про реєстрацію «Укропа» дата 15 червня 2015 року біля підпису міністра юстиції стоїть. А у «шапці» документа інша значиться — 25 вересня 2014 року. Зазирнувши у держреєстр політичних партій, не складно вирахувати, яку політичну силу з раніше зареєстрованих під «УкрОП» приватизували. З двох варіантів, «Патріотичний альянс» та Партія європейських демократів (в обох дата народження - 25 вересня 2014-го), вірогіднішим перший видається. На його користь свідчить і прописка («ПА» зареєстрований у Київській області, «ПЄД» - у Донецьку), і «патріотична» назва. «УкрОП» теж з патріотизмом схрестили: розшифровується як «Українське об’єднання патріотів».

Схожі новини