Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Росії сталось два напади на дипустанови України

  • 13.06.2015, 19:11
  • 1 685

МЗС України висловило рішучий протест з приводу нападів на українські дипломатичні представництва в Ростові-на-Дону та Москві

У суботу, 13 червня, близько години ночі до консульства України в Ростові-на-Дону прибув натовп людей, які побили скло, зірвали вивіски і закидали будівлю цеглинами, яйцями, помідорами і різним сміттям.

"Вони побили скло, все навколо консульства. Зірвали вивіски і цеглинами закидали, яйцями, помідорами, сміттям", - зазначив український консул в Ростові Олександр Ковтун.

За його словами, на місці працюють слідчі. На місце також прибув генеральний консул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко. У регіональному главку МВС Росії поки не стали коментувати цей інцидент.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РІА "Новости".

Понад 100 людей прийшли на стихійний мітинг перед генконсульством України в Ростові-на-Дону. Вони тримають російські прапори. Порядок підтримують поліцейські. Учасники акції заявили, що проводять народний пікет "в якості заходів у відповідь на дії офіційного Києва, який дискредитує Росію в очах світової спільноти".

Співробітники генконсульства проводять оцінку збитку. Ці ушкодження можуть призвести до тимчасового припинення прийому громадян.

Також цієї ночі  в Москві після святкування Дня Росії близько сотні молодих людей закидали яйцями посольство України. Майже одразу під'їхало близько 10 автобусів з ОМОНовцями, але силовики тільки поговорили з агресивними хлопцями і не стали перешкоджати їм далі кидати яйця.

Згодом поліцейські таки погналися за хуліганами і деяких затримали.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест з приводу нападів на українські дипломатичні представництва в Росії.

Про це повідомляє прес-служба українського міністерства.

"Розцінюємо такі дії як свідому провокацію проти України, її дипломатичних представників і грубе порушення Росією положень Віденської Конвенції 1963 року про консульські зносини. Вимагаємо від російської влади негайного всебічного розслідування, суворого покарання винних, а також компенсації завданої матеріальної шкоди", - наголосили у МЗС.

Ніхто з осіб, які брали участь в інциденті біля українського консульства в Ростові-на-Дону, не заарештований російською поліцією. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив консул України в Ростові-на-Дону Олександр Ковтун.

"Більшість вікон у будівлі консульства вибиті, пошкоджена офісна техніка. Очевидно, кілька днів ми фізично не зможемо приймати людей у консульстві", - розповів він.

Крім того, за даними Ковтуна, ні один із співробітників дипломатичного представництва України в Ростові-на-Дону також не був допитаний російськими правоохоронцями.

Ковтун наголосив, що "у даний час будівля консульства охороняється в посиленому режимі".

Схожі новини