Передплата 2024 «Добрий господар»

ДАІ не має права штрафувати водіїв на місцях

  • 28.05.2015, 19:33
  • 1 243

Порушення Правил дорожнього руху не відноситься до переліку адміністративних правопорушень, штрафи за які накладаються на місці їх вчинення.

Порушення Правил дорожнього руху не відноситься до переліку адміністративних правопорушень, штрафи за які накладаються на місці їх вчинення. Це випливає з рішення Конституційного суду, яке суд прийняв 26 травня і оприлюднив у четвер за поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

"Перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їх вчинення, є вичерпним і може бути змінений тільки законом", – говориться у рішенні КС.

При цьому КС дає повний перелік таких правопорушень, який визначено Кодексом про адміністративні правопорушення, і порушення Правил дорожнього руху в цьому переліку відсутнє.

Суддя-доповідач у цій справі Віктор Шишкін підкреслив, що КС спеціально дав повний перелік правопорушень, вказавши, що він є вичерпним.

"За всіма іншими випадками написано "розгляд справи за місцем вчинення". Тобто, посадова особа в такому випадку має скласти протокол, опитати свідків, отримати пояснення від особи, яку притягують до відповідальності, і здійснити ряд інших процедурних дій, встановлених Кодексом про адміністративні правопорушення. І вже складений протокол відправити у відповідний орган, по-простому будемо говорити – в РВВС", – пояснив Шишкін.

КС також розтлумачив, що словосполучення "за місцем його вчинення" визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне порушення.

В кінці минулого року в Україні почалося обладнання автомобілів патрульної служби терміналами для оплати штрафів на місці правопорушення.

Джерело. Gazeta. UA