Передплата 2024 «Добрий господар»

Петро Порошенко: " Чума вона і є чума - коричнева або червона"

  • 17.05.2015, 15:20
  • 1 360

Керівництво держави вшановує пам'ять жертв політичних репресій. Урочистості приурочені до щорічного національного пам'ятного дня в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Сьогодні, у неділю, 17 травня у столиці проходять урочисті заходи з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій. Відбуваються вони у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили". Участь у заході беруть президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Під час свого виступу президент нагадав, що підписав закон про декомунізацію. "Приїхав сьогодні сюди з почуттям виконаного обов'язку. Днями зробив те, що повинен був, заради чого, серед іншого, йшов рік тому на президентські вибори - підписав закони про декомунізацію, про визнання героїв національно-визвольної боротьби, і ще кілька законів, які осучаснюють політику національної пам'яті і звільняють її від імперських нашарувань", - сказав президент.

За словами Порошенка, Биківнянські могили є найбільш живим свідком комуністичного терору, яскравим доказом злочину проти людства.

"Репресії, депортації, голодомори. До яких тільки методів вдавалася тоталітарна радянська машина, щоб зломити дух волелюбної української нації", - сказав президент.

Глава держави додав, що "вороги України і сьогодні марширують під портретами Сталіна і Берії".

"НКВС, до речі, - родинна структура з СС/Гестапо. Вони переймали злочинний досвід один у одного, вдосконалюючи техніку масового знищення своїх жертв. Чума вона і є чума - коричнева або червона", - підкреслив Порошенко.

Народний комісаріат внутрішніх справ (НКВС) - одне з виконавчо-адміністративних відомств уряду СРСР був створений 7 листопада 1917 р. У 1946 році його перейменували на Міністерство внутрішніх справ СРСР.

Биківнянські могили - місце поховання жертв політичних репресій 1937-1941 років. Наприкінці 1980-х років було доведено, що в часи сталінських репресій тут був об'єкт спеціального призначення НКВС і відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих громадян. Кількість жертв биківнянського поховання остаточно не встановлена, наводяться різні цифри: 6323, 6329, 6783, понад 7 тисяч, 120 тисяч, 225 тисяч осіб. Дослідження продовжується в теперішній час.

Джерело: gazeta.ua

Схожі новини