Передплата 2024 «Добрий господар»

Козак Гаврилюк пересів на «коня», а депутатка Сюмар забула, де дорогуще «Ауді» взяла

З депутатськими деклараціями без скандалу не обійшлося

У «Народному фронті» тримають «народну» марку. У нас, мовляв, фракційний народ у міру «вгодований», мільйонерів мало водиться. Хоча частенько за скромними сумами доходів у деклараціях ховаються далеко нескромні статки (колекції нерухомості, шикарні автопарки). Про «фронтовиків»-товстосумів «ВЗ» писав у минулому тижневику. Цього разу довідаєтеся, як живеться на депутатських хлібах козакові Михайлу Гаврилюку, який подарунок на мільйон задекларував комбат Юрій Береза і як оскандалилася з неправдивою декларацією голова Комітету з питань свободи слова та інформполітики Вікторія Сюмар. А також дізнаєтеся, що показали у деклараціях нардепи зі «Самопомочі», в якій мільйонерів – ледь не півфракції.

«Народні нерви бережу, ціну авто не покажу»

На запитання журналістів з нагоди першої парламентської 100-днівки Михайло Гаврилюк запевняв, що з депутатським знач­ком на грудях його життя нічим особливо не змінилося. «Яким був козаком, – каже, – таким і залишився. Чуб на місці, все на місці, форма також». Тільки заробітків тепер не лише на метро вистачає, а й на бензин і квартиру у Боярці. Ставши депутатом, козак Гаврилюк вирішив перебратися зі столиці у свій мажоритарний округ на Київщині. За депутатські на оренду житла винаймає помешкання – 29 «квадратів». Оскільки метро до Боярки ще не провели, довелося депутатові Гаврилюку пересісти з підземки у наземний транспорт. Судячи з декларації (в якій, крім тридцяти з половиною тисяч річної зарплати, суцільні прочерки), власною «конячкою» козак ще не обзавівся. Їздить на позиченій. Каже, друг «Жигулі» у користування дав. Хоч є на чому зимові запаси картоплі возити. Мішок купив, і вистачає, щоб на походах у парламентську їдальню економити.

А ось комбату Юрію Березі старий сімейний «Ланос» хіба тільки для картоплі і знадобиться. Ну не у новенькому ж Land Cruiser її возити. Така «тачка» у салоні коштує від 940 тисяч до 1,8 мільйона гривень (залежно від комплектації). Депутату ж Березі вона обійшлася «за дякую»: обновку записав у декларації як подарунок. Навіть у кризу в Україні щедрі дарувальники не перевелися.

Перекочувавши з громадської діяльності у політику, колишня виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар теж змінила свій поношений «мерс» на круте Audi Q3. А коли настав час заповнювати декларацію, пані Сюмар «атомобільна» амнезія замучила. Депутатка «забула», звідки у неї нова автівка взялася і куди стара поділася. «Мерседес» – наче у повітрі розчинився. Чи, може, «фронтовичка» Сюмар його в АТО віддала – як гуманітарну допомогу від Раднацбезу, де до депутатства заступником секретаря працювала? А якщо продала, то чому у графі про доходи від продажу майна прочерк намалювала? З Audi така ж «каша» вийшла. Дата випуску автівки – 2014-й. А, значить, подаючи декларацію за звітний рік, пані Сюмар мала вказати, у скільки їй обійшлася колісна обновка. Але відповідний рядок у декларації депутатка, яка колись сама недобросовісних чиновників «розпікала», проігнорувала. І тільки коли це спливло в Інтернеті (з копіями декларації), Сюмар раптом усе згадала. На сайті Верхов­ної Ради з’явилася вже інша декларація. До одинокої зарплати, яку нардеп прописала у першому варіанті, додалися 170 тисяч гривень, виручених від продажу майна, – очевидно, того самого «загубленого» «Мерседеса». Після чого сума загального доходу виросла більш ніж утричі: 73 тисячі і 243 тисячі – відчуйте різницю. З’явилися подробиці і про «Ауді»: обновка обійшлася у більш як півмільйона гривень. Може, через таку кругленьку суму пані Сюмар і «забула» вписати ціну авто у декларацію? Щоб народні нерви поберегти. Моралізаторствувала ж перед камерами: «Країна переживає досить складний час, і недоречно хизуватися якимись дорогими речами». Зате доречно було б, якби доходною «партизанщиною» депутатки Сюмар відповідні органи зацікавилися б.

Шикарні авто, водні мотоцикли, яхти у депутатських гаражах – цим нікого не здивуєш. Любителі життя на широку ногу вже на власні теплоходи перейшли. Один із власників такого плавзасобу – дніпропетровський «фронтовик»-мільйонер Олег Кришин. А що: бізнес на склотарі – це вам не пляшки уроздріб по парках збирати й у пункти прийому здавати. До того ж пан Кришин рибні місця знає: свого часу його корпорація «освоїла» акції керченського «Південьрибхолоду», яке спеціалізується на заморожуванні і зберіганні риби. Ну як такий «риболов» і без теплохода?! Плавати депутатові Кришину є на чому, а ось жити у столиці ніде. Попросив, бідолашний, казенну компенсацію на оренду житла. Як і ще двоє мільйонерів-«фронтовиків» – Петро Ванат (задекларував 1,3 млн. гривень на банківському рахунку) й Ігор Котвіцький (річний дохід – 26 млн., у банку – майже 64 млн.).

«Лимонний» розсадник мера Садового

На парламентських виборах львівський градоначальник виправдав своє «садове» прізвище. Жменьку «АТОвців» і громадських активістів пристроїли у список мерської «Самопомочі» лише задля красивої декорації. Головну ж ставку зробили на тих, хто добре знається на розмноженні «лимонів». Успішні «айтішники», менеджери з бізнесу, інвестицій, нерухомості – ось «помічна» еліта, яка і собі допомогла (прописатися у багатії), і партії. У розрахунку мільйонерів на душу фракційного «населення» «Самопоміч» навіть президентський «БПП» обскакала. З 31 депутата фракції 12 задекларували семизначні (а хто – і восьмизначні) суми у своїх деклараціях.

Список фракційних товстосумів очолила младомільйонерка у спідниці. У свої 36-ть Тетяна Острікова – власниця 13 «лимонів», хоча ще позаторік її дохід не дотягував і до півтора мільйона. Звідки такий щедрий урожай? Дивіденди – раз. Продаж цінних паперів і корпоративних прав – два. До депутатства пані Острікова заправляла прибутковим бізнесом (фірмою, яка заробляла на операціях з нерухомістю). А на додачу ще й заступником гендиректора працювала – в одній із найбільших в Україні компаній-дистриб’юторів IT та побутової техніки. Ось тільки назву фірми Тетяна Острікова вперто не розсекречує.  

37-річний Андрій Журжій, який у своєму кандидатському досьє (перед виборами) подав до ЦВК декларацію з прописаними у ній 255 млн. гривень, цьогоріч пропустив вперед у мільйонерському списку не тільки даму. Доходу у 8,5 млн. Журжію (до депутатства керував юрдепартаментом групи компаній «Фоззі», до якої належить і мережа супермаркетів «Сільпо», а також очолював  компанію з управління інвестиційними фондами) вистачило лише на «бронзу». А ось «срібло» дісталося колишньому гендиректорові українського телекомунікаційного гіганта «Датагруп» Олександру Данченку. За минулий рік він задекларував 9,3 млн. гривень доходу (на банківських рахунках – майже 10 млн.). Чи зросли статки шваґра Данченка, який перед походом у парламент очолював один із департаментів у «Датагруп» і теж у мільйонерах ходив, – питання на засипку. Андрій Мірошник так захопився «лямуром» зі своєю загадковою пасією, що йому не до декларації було (єдиний зі «Самопомочі», чийого доходного звіту на сайті ВР так і не з’явилося). А тепер – і поготів. Після засвітки СМС-переписки Мірошника, в якій нардеп розповідає дамочці про планування відпустки на Мальдіви і те, як нагрів шефа на 66 тисяч гривень за путівку, казанові довелося пакувати валізи не на курорт, а з Верхов­ної Ради (заяву про складання депутатських повноважень вже написав). І з дому, очевидно, теж. За інформацією ЗМІ, дружина Мірошника подала на розлучення. Можна лише уявити, як відреагував на скандал і її брат – той самий обманутий шеф Олександр Данченко.  

Свої «лимони» підприємливі нардепи зі «Самопомочі» не лише в Україні примножували, а й за кордоном. Фінансовий екс-директор видобувної компанії «Тисагаз» Вікторія Войціцька йшла до парламенту як безробітна дружина чоловіка-мільйонера. А тепер і в неї – семизначна сума у декларації. Де взяла? З Нормандських островів прислали – 346 тисяч доларів. У пані Войціцької там щедрий вуйко живе? Чи, може, вона їздила на Гернсі у відпустку і випадково надибала нове газове родовище, за що й отримала «острівну» премію?

Нацгвардійцеві Павлові Кишкарю теж закордон допоміг мільйонером стати. Валютні заробітки у нардепа – гібралтарського походження. І пов’язані, очевидно, з юридичною діяльністю (до участі в АТО Павло Кишкар був власником компанії, яка займалася юридичним супроводом великого та середнього бізнесу).

Не підкачала мера Садового і «львівська діаспора»: у мільйонерському рейтингу – одразу четверо її представників. Олексій Скрипник (сімейний бізнес Скрипників – компанія Eleks Software, яка займається розробкою програмного забезпечення) задекларував 1,6 млн. гривень доходу. По півтора мільйона – у керманича фракції Олега Березюка і колишньої журналістки Ганни Гопко (у неї сума – на банківському рахунку). В екс-голови ради «Південь­західелектромережбуду» Олега Лаврика, який у парламентське крісло пересів з лави депутатів міськради, – мільйон.

Двоє львівських мільйонерів зі «Самопомочі» записалися у нужденні, яким за притулок у столиці нічим платити. У списку тих, хто отримує казенну компенсацію на оренду житла (а це – близько 14 тисяч гривень на місяць) – Олег Березюк та Олег Лаврик.

Добре хоч у депутатки Гопко совісті вистачило на «житловий» бюджет не зазіхати. А то б у виборців «Самопомочі» нервовий тік почався. У Гопко з чоловіком (він теж – мільйонер, працює у транснаціо­нальній компанії Cargill, яка є одним із найбільших зернотрейдерів) – будинок і вісім квартир. Це найбільша колекція нерухомості серед усіх, які задекларували «самопомічники». Хоча за кількістю квадратних метрів лідирує Андрій Журжій, на сімейному рахунку в якого 548 «квадратів» площі (проти 422 кв. м у Гопко).   

P.S. У наступній серії «Вивернутих гаманців» дізнаєтеся про «закрома» «Батьківщини» і те, чим, крім партійних вил, багаті депутати з іменної фракції Ляшка. 

Схожі новини