Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міністру енергетики електрика не потрібна?

На 21 квітня шахтарі готують масштабну акцію протесту в Києві

Україна стрімко повертається у 90-ті. Ціни зростають мало не щодня, з 1 квітня суттєво зросли тарифи на електроенергію та газ. Але чим платити за «комуналку» шахтарям, які на папері мають непогані зарплати, тому навряд чи зможуть претендувати на субсидії, а живих грошей не бачать вже три місяці? Майже двадцять тисяч людей протестами та мітингами намагаються вибити зарплату за січень-лютий! 250 мільйонів гривень, які мали піти на зарплати шахтарям, пропали у банку «Київська Русь», який визнали неплатоспроможним. «Вугілля України» наполягало, аби саме на рахунки цього банку енергогенерації переводили гроші за вугілля...

Однак навіть не це найбільша проблема гірників. Цього року вугільні шахти позбавили державної підтримки та збираються позакривати. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що в рамках реформування галузі доведеться закрити 35 державних шахт. А це майже усі, що лишились на підконтрольній Україні території. Відтак шахтарі з Львівсько-Волинського вугільного басейну та тієї частини Донбасу, яку контролює Україна, збираються відразу після Великодня провести у Києві десятитисячну акцію протесту і з’їзд.

«Ми проведемо з’їзд шахтарів, їх почує вся Україна і керівництво нашої держави. Я хочу сказати від імені шахтарів: жодної шахти ви не закриєте», — заявив Володимиру Демчишину голова Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Віктор Турманов. На цей з’їзд запросять президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та голову Верховної Ради Володимира Гройсмана.

«Нехай вони скажуть, чому одна людина, хай він навіть міністр, взяв собі і вирішив, що у вугільної галузі буде забрана держпідтримка, яка існувала 23 роки», — каже Віктор Турманов. Гірник посилається на коаліційну угоду, у якій передбачені плани вийти на бездотаційне існування вугільної галузі України тільки до 2020-2021 р. «Це мені підтвердили при зустрічі як спікер парламенту Гройсман, так і прем’єр-міністр Яценюк. А у нас вийшло, що вже в 2015 році шахтарів повністю позбавили всієї держпідтримки», — каже Віктор Турманов.

Гірники скаржаться, що знайти спільну мову з міністром Демчишиним не вдається, бо той навіть професійні терміни не завжди розуміє. «Міністр не знає, як відповісти на наші запитання, не володіє ситуацією, не здатний вирішувати питання, так що досить вести пусті розмови з цією людиною — дайте йому аркуш паперу, хай пише заяву про звільнення», — каже голова обласного об’єднання НПГУ Західного Донбасу Віктор Грек.

«Його цікавить одне питання: скільки шахт треба закрити», — каже Віктор Турманов. Можливо, закриття збиткових шахт і виглядало б логічним, якби не така «маленька деталь», як катастрофічний дефіцит вугілля, який виник через окупацію частини Донбасу. Сподіватись на імпортне вугілля в умовах нестабільного курсу — надто небезпечно. Скажімо, раніше у Мін­енерго повідомляли, що ціна вугілля з ПАР без вивантаження — 86 доларів. Це приблизно 2000 гривень. Українські шахтарі просять встановити ціну на видобуте вугілля у розмірі 1500 грн. за тонну. Така ціна дозволила б галузі вижити без держдотацій. Але у Мін­енерго на це не погоджуються. Так само, як чомусь вперто не погоджуються, аби електростанції купували вугілля напряму у вугледобувних, а не через державного посередника «Вугілля України».

«Я ще півтора місяця тому сказав — ми готові брати увесь обсяг видобутку Львівсько-Волинського басейну, — заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, котрого шахтарі запросили на засідання. — Це 100 тисяч тонн на місяць. Ми готові платити 1500 гривень за тонну. Чому ми не можемо укласти контракт напряму з Львіввугілля чи Волиньвугілля? Ми хочемо купувати вугілля напряму, але не через чорну діру «Вугілля України». Ми просимо, шановні керівники, будь ласка, забезпечте мінімальний тариф для електростанції, який покриває витрати на вугілля».

«Галуззю керують непрофесіонали, сам міністр Демчишин не справляється зі своїми обов’язками, — зазначив глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. — Виникла заборгованість по зарплатах, шахти почали зупинятися, блоки ТЕС почали зупинятись. Сьогодні зібралися представники профспілок вугільних підприємств, і зрозуміло, що вони незадоволені відповіддю міністра — ні на одне питання він нічого конкретного нам не відповів. Ми сьогодні приймаємо рішення про підготовку та проведення з’їзду шахтарів за участю не тільки вугільників, а й представників підприємств видобувної галузі», — зазначив глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Наразі аналогічні питання ставлять і енергетики — адже у теплових електростанцій ті ж самі проблеми — борги по розрахунках за відпущену електроенергію, російський імпорт і низькі тарифи, які не дозволяють купувати вугілля і проводити поточні ремонти. За таких обставин теплова генерація може просто загинути, а разом з нею — і вугільники. Цього тижня профспілки теплових енергогенеруючих компаній організували спільну зустріч з Міненерго та регулятором — НКРЕ, сподіваючись на конкретні рішення з боку держави щодо подолання проблем та балансу енергоринку, який враховуватиме позицію усіх учасників. Утім, міністр енергетики Демчишин зустріч проігнорував, і питання знову відклалося на невизначений термін.

І шахтарі, і представники теплових електростанцій попереджають — якщо держава не забезпечить державним шахтам можливість видобувати вугілля та надалі не розраховуватиметься за електрику з електростанціями, то відключення електроенергії через її брак почнеться уже незабаром. А шахтарські і енергетичні міста почнуть вимирати з голоду. Адже більшість таких підприємств є містоутворюючими. Окрім як на шахті чи на ТЕС, працювати там ніде!

Схожі новини