Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Помилково проголосував» з друзями Москви...

Або як важливо не втрачати політичну пильність

Схоже, деяким народним депутатам від більшості треба влаштувати курси з ліквідації політичної безграмотності, щоб розуміли, що і чому відбувається у великій політиці — а відтак усвідомлювали, за що голосувати у парламенті. Якщо ж їм буде несила осягнути цю науку, то, видать, не буде іншого виходу, як шукати у коаліції такого собі “демократичного Чечетова”, який би своїми диригентськими рухами орієнтував “повпредів народу”, де — правда, благі наміри, а де — їх імітація. Такі крамольні думки народилися у мене після скандального голосування у середу, коли кілька представників коаліції потрапили на гачок провокаційної затії вчорашніх “регіоналів”.

«Опозиційний блок» устами одіозної Наталії Королевської запропонував парламенту проголосувати за проект заяви Верховної Ради “Про забезпечення миру та стабільності на сході України”, серед авторів якої — екс-віце-прем’єр в уряді Азарова Юрій Бойко. Уже сам цей факт мав би насторожити коаліціантів, змусити уважніше вчитатися у текст. Але не всі вчиталися, не всі оцінили небезпечні підводні течії в ньому. Як наслідок, 6 народних депутатів від Блоку Петра Порошенка, всупереч позиції фракції і коаліції, підтримали документ опонентів. Серед тих, хто натиснув кнопку “за”, був і висуванець від Пустомитівського виборчого округу №118 Львівської області Богдан Дубневич. І хоча заява екс-“регіоналів” набрала лише 33 голоси, не була прийнята, неприємний шлейф від її розгляду залишився...

З першого погляду, нічого крамольного у заяві “Про забезпечення миру та стабільності на сході України” немає — у документі містяться пафосні фрази про необхідність припинення війни, відновлення мирного життя на Донбасі, турботу про жителів окупованих територій, розслідування вчинених терактів. Але насправді йдеться про хитро замасковану політичну диверсію п’ятої колони Кремля, якою вважають колишніх членів команди Януковича. У текст із цілком гуманістичними пропозиціями вони вмонтували підступні ідеї, подані чужим, кремлівським голосом, реалізація яких могла б мати непередбачувані наслідки (детальніше про це розповідає військовий експерт Дмитро Тимчук, думку якого подаємо поруч).

Про неоднозначність заяви від “Опозиційного блоку” говорила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, яка запропонувала депутатам відхилити документ — “оскільки є незрозумілою спрямованість заяви”, суперечливими її деякі пункти. Жорстко висловилися про напрацювання новітніх опозиціонерів представники коаліційних фракцій. “Ми бачимо цинізм так званої ростовської опозиції, яка привела до влади того, хто, по суті, знищив Донецьку, Луганську області, — заявив Степан Барна із Блоку Петра Порошенка. — Бачимо цинізм тих людей, котрі поставили собі за мету знищити Україну. Вони не голосують за те, щоб визнати Російську Федерацію агресором, але одночасно закликають нас до співпраці з Путіним і його режимом, який також покликаний знищити Україну”.

Жорстко говорив про заяву від Бойка представник радикалів Андрій Лозовий: “Ви можете уявити ґвалтівника, який розказує про цноту, грабіжника, який розказує про прозорі фінансові стосунки… Убивця, який говорить про ненасильство — приблизно те саме слухали з вуст ватників Бойка і Королевської, які служили Януковичу і його московським господарям, та й служать і далі”.

Здавалося б, крапку в обговоренні пропозиції від “ОБ” поставив голова фракції “БПП” Юрій Луценко:

— Внесений проект звернення свідчить про те, що бурбони нічого не навчилися і жодних помилок своїх не визнають — більше того, продовжують запрошувати окупанта на нашу землю. Бо всі в Абхазії, в Осетії, в Придністров’ї і в інших країнах знають: миротворчий контингент Російської Федерації — це неприхований, але від того не менш небезпечний окупант нашої рідної землі. Сьогодні п’ята колона Кремля оприлюднила свій план зафіксувати окупацію частини українського Донбасу під маскою так званих миротворців Путіна. Це оксюморон! Це неможливо! Миротворці і Кремль — несумісні, це — швейцарський флот, це — циганська урбаністика. Не буває Кремля і миру, буває Кремль і війна, Кремль і рабство, Кремль і брехня, Кремль і оплата своїй п’ятій колоні... Тут намагаються надурити український парламент і український народ. Не вдасться!

На жаль, шість колег Луценка не прислухалися до сказаного, купилися на облудливі слова “команди вчорашніх”...

Коментар для «ВЗ»

Богдан ДУБНЕВИЧ, народний депутат (БПП)

Я був зайнятий читанням деяких документів і помилково проголосував за документ, який запропонував пан Бойко... Потім я написав заяву про відкликання свого голосу. Через п’ять хвилин ми переголосували, проблему було знято...

Думка з приводу

Що стоїть за «миротворчістю»...

Дмитро ТИМЧУК, народний депутат

Тільки-но став захлинатися “широкомасштабний наступ” російсько-терористичних військ, Путін почав розпинатися про “необхідність припинення бойових дій” в Україні. Рупор Кремля у ВР України — так званий “Опозиційний блок” — зареєстрував проект постанови ВР №184, в якому йдеться про “проведення прямих переговорів з Російською Федерацією” і “залучення миротворчого контингенту” зі зверненням до ООН для “розмежування воюючих сторін”. Самі терористи теж заспівали про “миротворців”...

Бачимо сценарій, зручний для Путіна (і який, судячи з усього, почали реалізовувати), перш за все — утримати вже окуповані території. Для цього оптимальний варіант — введення “миротворчого контингенту” (зрозуміло, що в основному — російського, як “групи підтримки” можуть бути використані контингенти, наприклад, Казахстану (батальйон “Казбат”), Білорусі та Вірменії — але під загальним російським керівництвом). Інші формати РФ заблокує на рівні Радбезу ООН, що надає мандат.

Особливість цього сценарію в тому, що він універсальний для Москви. У разі початку “миротворчої операції” Київ втрачає будь-яку можливість проведення своєї військової операції зі звільнення Донбасу, інакше увійде в конфлікт з ООН і міжнародним співтовариством (а також розв’яже руки Путіну в плані початку відкритої агресії РФ проти України, яка “не слухає” ООН і “нищить мирне населення Донбасу”). У той час, як “ДНР” та “ЛНР” (точніше, керуючий ними Кремль) зберігають повну можливість відновити бойові дії в будь-який зручний для них момент — вони ж не визнані як державні утворення на міжнародному рівні, а значить, з них нічого не візьмеш. Плюс — легалізація ЗС РФ на Донбасі у вигляді “миротворців”.

Наша задача номер один — не допустити жодних розмов про “миротворчість”. Це — прямий шлях до позбавлення України її територій, тимчасово окупованих російсько-терористичними військами. Плюс цей варіант не дає жодних гарантій того, що зараза “русского мира” не буде і далі поширюватися по нашій землі. Навпаки — Путін отримає відмінний плацдарм саме для таких дій.

Схожі новини